Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Třinec jde do finále, Sparta o gól prohrála a končí

Praha - Třinec se raduje, Spartě skončila sezona. Semifinálovou sérii zlomili Oceláři v šestém zápase, kdy se jim podařilo jako prvním vyhrát na ledě soupeřů. Třinec vedl v utkání už o dvě branky, Pražané však dokázali srovnat. Rozhodující branku pak vstřelil tři minuty před koncem Zbyněk Irgl, který se se svým týmem může těšit na finále s Litvínovem.

Sparta - Třinec
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V úvodu sice zahrozil první Třinec, ale Sparta postupně převzala iniciativu a Hrubcovi nadělal problémy svým pokusem Rolinek. Pak musel třinecký gólman krýt i Pechův pokus a Buchtele zamířil vedle. Při Galvasově vyloučení způsobila hostům potíže Ďalogova střela a následně při Rothově vyloučení pálili Mikuš a Hlinka. Z vedení se radovali v 15. minutě Oceláři, když se Polanský prosadil přes Poláška a prostřelil Novotného mezi betony.

Vyrovnat mohli vzápětí Hlinka a Forman, ale shodně ztroskotali na třineckém brankáři. V 17. minutě se skóre změnilo na druhé straně, když se po Rothově zblokovaném pokusu prosadil z dorážky Hrňa. Do druhého dějství nahradil ve sparťanské brance Novotného Janus, ale stejně jako Hrubec nemusel dlouho čelit žádné velké šanci, jen střeleckým pokusům. Až v 29. minutě byl blízko snížení Forman, jehož tečovaný pokus z otočky minul levou tyč. Na druhé straně připravil Ružička možnost pro Draveckého, který ale blafákem Januse nepřekonal.

Oceláři se ještě ubránili při trestu Polanského, při kterém měli šance Přibyl a Pech, ale v 33. minutě už inkasovali. Třinečtí se osvobodili vyhozením z tlaku, ale Janus rychle rozehrál a při střídání hostů vyslal Vondrka do rozhozené obrany Saboliče, který bekhendem zamířil nad Hrubcovu lapačku. Pak ještě zahrozili Rolinek s Pechem, na druhé straně mohl zvýšit Klesla. Před pauzou ještě prověřili v přesilovce Hrubce Vondrka a Polášek.

Třinec v oslabení odolal a stejně tak na začátku třetí třetiny při pobytu Polanského na trestné lavici, při němž pálil Polášek. Po faulu Kumstáta se dočkali první početní výhody i hosté, ale Nosek v dobré pozici minul a půl minuty před koncem přesilovky byl vyloučen za hru se zlomenou hokejkou Hrabal. Sparta zkrácenou přesilovku využila, když Buchtele nedal Hrubcovi šanci přesnou ránou z levého kruhu do levého horního rohu. Sparta se dál tlačila za obratem, v 50. minutě ale měl šanci na druhé straně Klepiš.

Vzápětí při Saboličově trestu mohl vrátit Ocelářům vedení Adamský, v oslabení se zase dral za gólem Buchtele, jehož fauloval Nosek. Třinec se ale v oslabení ubránil a sám udeřil při Barinkově trestu. Po přihrávce Polanského zblízka prostřelil Januse mezi betony navrátilec Irgl a stal se hrdinou stejně jako v sobotu, kdy v prvním vystoupení po operaci nádoru na ledvině rozhodl pátý duel.

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 33. Sabolič (Vondrka, Piskáček), 49. Buchtele (J. Hlinka) - 15. Polanský (Irgl), 17. Hrňa (Roth, Orsava), 57. Irgl (Polanský). Rozhodčí: Pešina, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 12 004. Konečný stav série: 2:4.

Sparta: F. Novotný (21. Janus) - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka, Eminger - Kumstát, Pech, Rolinek - Sabolič, J. Hlinka, Vondrka - Forman, D. Přibyl, Buchtele - Dvořáček, Dragoun. Trenéři: Jandač a Moták.

Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Hrabal, M. Doudera, Nosek - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Josef Jandač (Sparta): "Nechci srovnávat minulé sezony. Každá je jiná, mužstva jsou jiná. Třinec měl jiný tým, my taky. Je možná hloupé to říci, ale letošní vyřazení mě mrzí daleko míň než loňské, protože letos tým šel opravdu nadoraz. Loni nám chyběla taková ta chemie v mužstvu. Bylo tam hodně náčelníků a málo indiánů. Letos jsme to měli vyvážené a po celou sezonu jsme odváděli poměrně solidní výkony včetně Ligy mistrů. Dneska jsme bohužel honili výsledek jako v pátém utkání, dohnali jsme to a dostali jsme gól v oslabení chvíli před koncem, přestože tam bylo několik situací, kdy jsme třeba mohli sami rozhodnout. Jsem na mužstvo pyšný, ti hráči se vydali ze všeho a nevím, co pro to víc udělat, abychom to zlomili na svoji stranu. Myslím, že rozhodly drobnosti a asi i sportovní štěstí. Nemyslím si, že bychom byli horším týmem."

Jiří Kalous (Třinec): "Odehráli jsme spoustu zápasů, kdy jsme rozhodovali v posledních minutách i posledních vteřinách. I proto jsme za tím rozhodujícím okamžikem šli pořád dál. Je obrovská úleva, že se nám podařilo vyřadit Spartu, protože Sparta je soupeř, který je nesmírně těžký. A já postup přes Spartu považuju za vynikající sportovní výsledek. Vážím si toho. Osobně si myslím, že to byla otázka sportovního štěstí, které se přiklonilo na naši stranu."

Program finále play-off extraligy:

Sobota 11. dubna - 1. zápas: 15:00 HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov (vzájemné zápasy v této sezoně: 2:3 po sam. nájezdech, 1:4, 5:3, 4:1; ČT sport).

Neděle 12. dubna - 2. zápas: 17:20 HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov (ČT sport).

Středa 15. dubna - 3. zápas: 17:20 HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec (ČT sport).

Čtvrtek 16. dubna - 4. zápas: 17:20 HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec (ČT sport).

Neděle 19. dubna - případný 5. zápas: 18:20 HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov (ČT sport).

Úterý 21. dubna - případný 6. zápas: 18:20 HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec (ČT sport).

Čtvrtek 23. dubna - případný 7. zápas: 17:20 HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov (ČT sport).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články