Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Reprezentace v první přípravě v poklidu vyhrála ve Vídni 5:0

Reprezentace vyhrála v úvodním utkání Euro Hockey Challenge ve Vídni nad Rakouskem 5:0. Dvě branky v prvním přípravném zápase před mistrovstvím světa v Rize vstřelil Robin Hanzl, skórovali také Tomáš Zohorna, Andrej Šustr a Filip Suchý. Gólman Roman Will udržel ve svém sedmém utkání v dresu národního týmu podruhé čisté konto. Přímý přenos odvety sledujte v sobotu od 18:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jakub Flek (uprostřed) s Janem Košťálkem
zdroj: ČTK/AP autor: Erik Simander

Kouč Filip Pešán poslal do zápasu pět debutantů - obránce Jan Ščotku, Radima Šaldu a útočníky Luboše Horkého, Jakuba Poura a Marka Zachara.

"Byl jsem určitě spokojený s nasazením hráčů, ale protože to byl po dlouhé době první zápas, který spousta hráčů odehrála, tak byl plný nepřesností a ztrát kotouče. Kluci do utkání vstoupili velmi bojovně a celý zápas nás ta bojovnost neopustila. Chtěli na konci udržet čisté konto, což je další pozitivum zápasu," řekl Pešán.

Po 29 sekundách se naskytla domácím přesilová hra po Flekově vyloučení, ale Willa účastník skupiny A divize I mistrovství světa neohrozil. Naopak Starkbaum musel krýt Flekovu ránu hned po návratu českého hráče z trestné lavice. V osmé minutě měl náznak první velké šance Suchý, potom z mezikruží prověřil rakouského gólmana Hynek Zohorna. Skóre mohli otevřít i Hanzl a Suchý.

V čase 11:27 našel Hynek Zohorna zpoza branky bratra Tomáše, který nadvakrát překonal Starkbauma. Český kapitán v 99. utkání v národním týmu vstřelil svůj 17. gól. Pešánův tým měl dál jasnou převahu, ale v 19. minutě zahrozili na druhé straně Schneider a Zündel.

Hned v úvodu druhé části se dostal v přesilové hře do úniku Flek, ale Starkbaum jeho bekhendový blafák vystihl. Rakušané stále drželi jen těsnou ztrátu a ve 28. minutě ojediněle prověřil Willovu pozornost Kirchschläger. V polovině druhé třetiny Flek po průniku neuspěl s bekhendovou střelou.

Vzápětí šel pykat Jordán a Češi v oslabení udeřili. Hanzl chtěl vrátit Radilovi přihrávku před branku, ale obránce Rauchenwald si puk srazil do vlastní branky. Při Radilově trestu si už Rakušané vytvořili tlak a největší šanci měl Harnisch, Will však vykopl puk pravým betonem. V 38. minutě Pour ideálně uvolnil Šustra, který se z levého kruhu trefil přesně k protější tyči.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se Rakušané ubránili při Baumgartnerově vyloučení. Ve 45. minutě při Hanzlově pobytu na trestné lavici mohl přidat další český gól v oslabení Flek, ale Starkbaum jeho možnost zmařil. Ve 48. minutě se dočkal ve svém třetím utkání v národním týmu premiérového gólu Suchý. Objel branku a poslal puk před brankoviště, kde jej za Starkbauma srazil Jakubitzka.

"Puk mám schovaný, dal mi ho (kustod) Olda Kopecký. Nahazoval jsem puk do brány a nějak se to poodráželo, takže jsem ani nevěděl, že jsem ho dal já. Budu se muset podívat na video, asi se to tam odrazilo od nějaké brusle," uvedl Suchý.

Češi nevyužili ani svou třetí přesilovku v utkání při Nissnerově trestu. Výsledek dovršil 88 sekund před koncem po Radilově přihrávce z hranice brankoviště Hanzl a ve 42. utkání v reprezentaci zaokrouhlil počet svých branek na deset.

"Je to dobré na sebevědomí, když dá člověk gól, natož dva. Byl to pro nás těžký zápas, hrát po dlouhé pauze nikdy není příjemné. Je to, jako když se začíná po letní pauze. Člověk nemá zápasové tempo, trošku se hledá a timing je trošku nepřesný, ale góly nás uklidnily," prohlásil Hanzl.

Rakousko - Česko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. T. Zohorna (H. Zohorna), 31. R. Hanzl (Radil), 38. Šustr (Pour), 48. F. Suchý (D. Sklenička, L. Horký), 59. R. Hanzl (Radil, Mašín). Rozhodčí: Fichtner, A. Huber - Gatol, Riecken (všichni Rak.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1.

Rakousko: Starkbaum - D. Maier, N. Brunner, Zündel, Hackl, Jakubitzka, Kirchschläger, Kragl, Schnetzer - M. Huber, Rauchenwald, T. Raffl - Schneider, Baumgartner, Harnisch - Gaffal, Nissner, M. Richter - Ulmer, Kainz, Spannring. Trenéři: Roger Bader, Philipp Lukas a Markus Peintner.

Česko: Will - Šustr, D. Sklenička, Mozík, Ščotka, Jordán, Mašín, Šalda - Flek, Kodýtek, Pour - Blümel, T. Zohorna, H. Zohorna - Radil, R. Hanzl, Zachar - O. Beránek, F. Suchý, L. Horký - Dufek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články