Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Překročit svůj stín. Dvacítka neporazila Kanadu sedm let, teď proti ní stojí ve čtvrtfinále

Nejtěžší možný soupeř vyšel na českou dvacítku ve čtvrtfinále mistrovství světa. V noci ze soboty na neděli budou v edmontonské hale Rogers Place usilovat o obrovské překvapení na úkor domácí Kanady. Zámořský favorit obhajuje loňský titul z Ostravy a Třince a s Českem v této věkové kategorii neprohrál už sedm let. Přímý přenos sledujte v neděli od 1:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Čtvrtfinálový program otevře duel Rusko - Německo (18:00 SEČ). Sborná obhajuje stříbro a naposledy dosáhla na juniorské zlato před deseti lety.

Následně svedou v severském derby bitvu o semifinále Finsko a obhájce bronzu Švédsko (21:30), oba zápasy můžete sledovat rovněž v přímém přenosu na ČT sport a webu ctsport.cz. Po utkání českých mladíků s Kanaďany nastoupí týmy USA a Slovenska (neděle 4:30).

Je nám líto, video expirovalo.
Mlejnek před Kanadou: Může přijít den, kdy se stane zázrak

Češi přes výhru nad Ruskem (2:0) museli i kvůli debaklům se Švédy (1:7) a USA (0:7) uhájit poslední postupovou pozici do čtvrtfinále ze skupiny B až ve čtvrtečním utkání proti Rakousku (7:0).

Kanaďané naopak opanovali skupinu A bez ztráty bodu při celkovém skóre 33:4. Dvakrát pokořili soupeře dvouciferným výsledkem - Německo porazili 16:2, Švýcarsko 10:0.

V poslední den roku 2019 se oba celky potkaly na minulém šampionátu v Ostravě a duel základní skupiny patřil jasně Kanaďanům, kteří vyhráli 7:2. Jaká taktika by mohla vést k lepšímu výsledku, nechtěl kouč Karel Mlejnek příliš rozebírat.

"Plán B už jsme použili, když jsme šokovali Rusko. A plán A už jsme na turnaji předvedli taky... Snažíme se hráčům vždy připravit takový plán, jaký bude úspěšný. A stejné to bude i pro čtvrtfinále. Nechce se mi ale úplně rozkrývat karty," prohlásil Mlejnek.

Jako brzké označil i otázky ohledně obsazení brankářského postu. Lukáš Pařík vychytal Rusy, Nick Malík udržel čisté konto naposledy s Rakušany.

Mlejnek věří, že poslední zvládnutý zápas bude mít na tým a psychiku hráčů příznivý efekt. "Každá výhra v takhle těžkém turnaji a takhle těžké skupině je dobrá," přitakal třiačtyřicetiletý kouč.

A v čem by rád viděl od svých svěřenců zlepšení? "Turnaj se nějak vyvíjí... Potřebujeme zlepšit hlavně to, co bude platit na soupeře ve čtvrtfinále," dodal Mlejnek.

"Počet draftovaných hráčů na nejvyšších místech samozřejmě vypovídá o tom, že síla Kanady je ohromná. Na druhou stranu všichni tušíme a víme, že top týmy nemůžeme pravidelně porážet, nicméně může přijít den, kdy se zázrak dít bude," uvedl Mlejnek.

Do sestavy se vrací po jednozápasovém disciplinárním trestu obránce Michael Krutil. Počítat trenér stále nemůže se zraněnými útočníky Jaromírem Pytlíkem a Michalem Gutem.

"Celý realizační tým s doktory a fyzioterapeuty udělal maximum, aby kluci mohli nastoupit, bohužel jejich stav je takový, že čtvrtfinále hrát nemůžou," řekl Mlejnek.

Obránce Šimon Kubíček, který se postaral o vítězný gól proti Rakušanům, nabádal k časté střelbě. Jak to národní tým předvedl v souboji s nováčkem, kdy na branku soupeře vyslal 61 pokusů.

"Ve čtvrtfinále musíme co nejvíce střílet. Víme, že ty góly dávat umíme, jen se musíme více tlačit do brány a víc střílet. Věřím, že to přijde," prohlásil Kubíček.

"Je jedno, kdo na nás vyšel. Bude to hlavně o nás. Nesmíme být nervózní. Myslím, že můžeme hrát s každým, jen musíme hrát svůj hokej, svou hru a dobře se na to připravit. Pak můžeme zvládnout i zápas s Kanadou," byl přesvědčený brankář Malík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články