Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanada přehrála Finsko a bude českým soupeřem pro čtvrtfinále

Závěrečný duel skupiny A na hokejovém mistrovství hráčů do 20 let rozhodl. Kanada, která na šampionátu obhajuje loňský titul, zvítězila nad Finskem jasně 4:1 a ve čtvrtfinále se utká s českými mladíky. Utkání začne v neděli v 1:00 SEČ. Ve skupině B porazily USA jasně Švédsko (4:0) a utkají se se Slováky. Švédové skončili třetí a budou hrát v severském derby s Finy. Poslední dvojici tvoří Rusové s Němci.

Utkání Kanada "20" - Finsko "20"
zdroj: ČTK/AP autor: JASON FRANSON

Kanaďané se ujali vedení ve čtvrté minutě po akci kapitána Dylena Cozense. Jeden ze šesti majitelů zlata z minulého šampionátu získal ve středním pásmu puk a v přečíslení dvou na jednoho zakončil individuálně střelou na vyrážečku gólmana Kariho Piiroinena.

V čase 26:54 zvýšil tečí střely Jakoba Pelletiera Dylan Holloway a ve 33. minutě upravil na 3:0 z dorážky po střele Bowena Byrama Peyton Krebs.

Po pěti minutách třetí třetiny zkorigoval stav při Cozensově vyloučení Brad Lambert. Při power-play Finů dovršil výsledek 77 sekund před koncem do prázdné branky Cozens a vylepšil si tak bilanci na turnaji na šest branek a 11 bodů ze čtyř utkání.

Kanada na střely kralovala proti Finům 40:19 a celkově proti soupeřům ve skupině v poměru 159:67. Skóre nakonec měla při plném bodovém zisku 33:4. "Byl to souboj o první místo, takže jsme byli hodně nahecovaní, abychom to dokázali. Jsme rádi, jak nám vyšel vstup do zápasu. Byla to naše nejlepší třetina na turnaji, ale musíme na takovém výkonu stavět dál," řekl Cozens k úvodnímu dějství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada - Finsko

Švédové poté, co ve středu prohráli s Ruskem 3:4 v prodloužení a skončila jejich dlouhá série 54 vítězství v základních skupinách za sebou, znovu neuspěli a klesli až na třetí pozici. Američané se ujali vedení po 62 vteřinách, když z pravé strany z rohu překvapil gólmana Huga Alnefelta Drew Helleson.

Hned ve čtvrté minutě zvýšil povedenou střelou pod horní tyč z levé strany od mantinelu Trevor Zegras a po dvou minutách druhé části upravil na 3:0 z levého kruhu Ryan Johnson. Ve 24. minutě nejdříve neproměnil trestné střílení Viktor Söderström a za 21 sekund uzavřel skóre z otočky před brankou Arthur Kaliyev.

"Dostali jsme na začátku docela nešťastné góly. Oni dávali puky na branku a skórovali. My jsme se z toho už nezvedli. Musíme více střílet a být hladovější," prohlásil švédský obránce Söderström.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:

Skupina A:

Kanada - Finsko 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Cozens, 27. Pelletier (Schneider), 33. Krebs (Byram, Zary), 59. Cozens - 46. Lambert (Niemelä, Pärssinen). Rozhodčí: Campbell, Langin - Deschamps, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 1:5. Využití: 0:1. Bez diváků.

Skupina B:

Švédsko - USA 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Helleson (Brink, Berard), 4. Zegras (Faber), 22. R. Johnson (Zegras, Turcotte), 24. Turcotte (Kaliyev, Zegras). Rozhodčí: Gouin, Stewart - Mahoney, Vanoosten (všichni Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Bez diváků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články