Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Pohodlná výhra nad Němkami. Třetí triumf hokejistek na MS řídila Mrázová

Třetí zápas, třetí vítězství. České hokejistky zvládly na mistrovství světa další zkoušku, tentokrát si poradily s Němkami vysoko 6:0 i díky třem asistencím Kateřiny Mrázové a nadále se drží na prvním místě skupiny B s plným počtem bodů. V posledním utkání před play-off se svěřenkyně trenérky Carly MacLeodové střetnou se Švédkami. Přímý přenos duelu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 15:30.

České reprezentantky se tak radovaly potřetí na šampionátu, předtím uspěly proti Maďarkám i Dánkám. V závěrečném duelu se Švédkami budou hrát o výhodnější první místo v tabulce. Vítězky skupiny narazí ve čtvrtfinále play-off na třetí tým skupiny A.

Jednoznačnou výhru nad Němkami režírovala Mrázová třemi přihrávkami a postupně se prosadily všechny čtyři útoky českého výběru. Úvodní dvě trefy Adély Šapovalivové a Natálie Mlýnkové byly přitom v přesilových hrách. Němky se zmohly jen na devět střel na branku, o čistý zápis se podělily brankářky Klára Peslarová s Blankou Škodovou, která nastoupila od začátku třetí třetiny za odpočívající českou jedničku.

"Moc se mi líbí, jak jsou hráčky v tomto mužstvu šikovné a jak ty své dovednosti využívají ve prospěch týmu. Nehrají na sebe, ale pro týmový úspěch. Užívám si tu možnost tohle vidět. A jsem nadšená, že jsem toho součástí, je to vážně skvělé," uvedla Mills pro turnajový web.

"Jednou z věcí, které trenérka Carla MacLeodová přinesla do týmu, je agresivita kolem branky. Chce po nás, abychom střílely a šly více do branky, což je něco, na čem se snažíme stále pracovat," prohlásila Dominika Lásková.

Němky, které byly soupeřkami Češek v generálce na turnaj a přípravný duel na severu Evropy těsně před šampionátem vyhrály 3:2, měly první velkou šanci. Ve čtvrté minutě se dostala Celina Haiderová za záda české obrany, ale nedokázala vyzrát na pozornou Peslarovou.

Český výběr se pak musel bránit v oslabení, ale jediné vyloučení na své straně za celé utkání přestál bez úhony, a naopak udeřil při první přesilovce. Po necelé minutě početní výhody se ranou na bližší tyčku prosadila Šapovalivová. Pouhých devět sekund z přesilovky pak stačilo v 17. minutě Mlýnkové ke gólu na 2:0.

Před polovinou utkání Češky uzamkly na dlouhou dobu soupeřky před brankářkou Sandrou Abstreiterovou. Andrea Trnková nejprve trefila tyčku, ale pokračující tlak přinesl nakonec i třetí gól. Prosadila se dlouholetá reprezentační kapitánka Alena Mills se štěstím po teči bránící Darie Gleissnerové.

Češky vyhrály druhé dějství na střely jasně 10:0 a přidaly i další branky. Ve 32. minutě právě po střele Mills doklepla kotouč odražený od zadního hrazení Noemi Neubauerová, a i když pak český tým nevyužil přes dobré šance přesilovku, znovu slavil 50 sekund před přestávkou po trefě Agáty Sarnovské.

Do třetí třetiny nastoupily oba celky s novými brankářkami: Škodová nahradila Peslarovou, v německém týmu dostala místo Abstreiterové prostor Franziska Alblová. Ta udržela čistý štít pouhých 66 sekund, než ji překonala Klára Hymlárová. Zbytek utkání se za rozhodnutého stavu dohrával už jen z povinnosti.

Posledním soupeřem Češek ve skupině B budou v úterý Švédky. Seveřanky dnes splnily v duelu s Maďarkami roli favoritek, byť až po samostatných nájezdech (3:2). Úterní utkání, jež začne v 15:30, tak bude přímým soubojem o první místo. Češkám k jeho uhájení stačí bod.

"Zítra to pro nás bude ten nejdůležitější zápas, protože do čtvrtfinále chceme jít z prvního místa. Chceme určitě stavět na tom, jaký výkon jsme předvedly dneska. A snažit se dělat stejné věci, jaké jsme dělaly v těch uplynulých třech zápasech," dodala Lásková.

Mistrovství světa hokejistek v Dánsku:

Česko - Německo 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Šapovalivová (Pejšová, Mrázová), 17. Mlýnková (Mrázová, Lásková), 29. Mills, 32. Neubauerová (Mills, Lásková), 40. Sarnovská (Mrázová, Tejralová), 42. Hymlárová (Křížová, Tejralová). Rozhodčí: Karklinaová (Lot.), Nurmiová (Fin.) - Cameronová (USA), Dinantová (Belg.). Vyloučení: 1:6. Využití: 2:0. Diváci: 332.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články