Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Podle Hadamczika nebyl hokejový svaz řízen hospodárně, zbytečně se utrácely desítky milionů

Bývalé vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) pod vedením Tomáše Krále pracovalo nehospodárně. Současný svazový šéf Alois Hadamczik to řekl v rozhovoru pro deník Sport. S odkazem na první informace z auditu, který si Hadamczik nechal udělat, uvedl, že bylo možné každoročně ušetřit 40 až 50 milionů korun.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Svaz jako firma neměl nastavené žádné kontrolní mechanismy. Úzká skupina lidí si řekla, že finanční výtěžek z mistrovství světa 2015 jsou jejich prostředky, nikoli prostředky určené do hnutí. Peníze se nehospodárně utrácely," uvedl Hadamczik.

Krále v čele ČSLH nahradil v polovině června, bývalý trenér národního týmu následně avizoval, že chce nechat zkontrolovat financování svazu. K provedení forenzního auditu jej zavázala i valná hromada svazu.

Jeho výsledky se Hadamczik chystá oficiálně prezentovat na tiskové konferenci. Už nyní ale řekl, že hokejové hnutí přišlo zbytečně o desítky milionů korun.

"Kdyby svaz pracoval hospodárně a účelně, kluby mohly dostat ročně navíc 40 až 50 milionů korun na rozvoj hokeje. Šetření KPMG, které stále ještě není u konce, po první etapě kontroly potvrdilo, že na svazu nefungoval žádný kontrolní systém nakupování různých komodit. Obvyklé procedury jako výběrové řízení a tak dále tu neexistovaly. A je to prokazatelné," řekl Hadamczik a dodal, že už situaci změnil a svaz si najal nového právníka.

Nehospodárný byl podle jeho slov například nákup výstrojí, které svaz posílal v rámci podpory do klubů. Přestože nakoupil za posledních šest let vybavení za 290 milionů korun, nedostal žádnou množstevní slevu. To se nyní změní.

"Odmítl jsem pokračovat v daném plnění kontraktu, platném do roku 2027. Resumé je, že na dorosteneckou ligu získáváme reklamní plnění ve výši 6,8 milionu korun ročně, za pět let jde o poskytnutí 34 milionů korun dotace. Navíc jsme docílili toho, že při každém nákupu výstroje dostaneme slevu 25 procent z částky každé fakturace. Což za pět let ušetří svazu 50 milionů korun," uvedl Hadamczik.

Revizí mají projít i smlouvy na pronájem kanceláří ČSLH v Harfa Office parku a přesunuta bude podle všeho i Síň slávy českého hokeje v sousední Galarii Harfa.

"Měsíční nájem nás stojí 1,2 milionu korun. Za posledních sedm let jsme za Síň slávy zaplatili 106 milionů," řekl Hadamczik.

Svaz už jedná o vypovězení smlouvy a přesunutí síně do vedlejší O2 areny. "Ročně O2 arenu navštíví 900 tisíc lidí, všichni návštěvníci by samozřejmě měli přímý přístup k Síni slávy, do níž by se chodilo dívat mnohem více lidí než nyní. Navíc bychom ročně uspořili okolo deseti milionů korun," řekl sedmdesátiletý funkcionář.

Hadamczik vedle toho rozhodl o zrušení několika svazových mládežnických projektů a pokračovat nebudou například ani regionální trenéři.

ČSLH tím podle něj ušetří 17 milionů korun a v součtu s ukončeným projektem prvoligových Litoměřic se jedná o 33 milionů korun. Uspořit by svaz měl i na zmenšení vozového parku.

Výrazné změny se dotknou i fungování dceřiné marketingové společnosti Pro - Hockey, kterou budou nově řídit dva jednatelé, ale dozorčí rada se sníží se sedmi osob na tři.

"Pro Hockey přebíráme s kumulovanou ztrátou 122 milionů korun. Bývalé vedení k této cifře připsalo, že ztráta bude hrazená výtěžkem z domácího mistrovství světa 2024. Je to absurdní, mistrovství světa ještě nezačalo a my bez jakékoli zodpovědnosti tvoříme ztrátu," řekl Hadamczik.

Hokejový svaz v současnosti jedná se společností BPA o nové marketingové smlouvě. Stávající partner ČSLH vyhrál poptávkové řízení, podle Hadamczika se ale obě strany zatím nedohodly na podmínkách kontraktu.

"V případě nedohody vstoupíme do již pokročilých jednání s různými sponzory tak, abychom naplnili potřebný rozpočet vlastními silami. Tento scénář nevylučuji, může k němu dojít. Žádáme více peněz za reklamní plochy, které nabízíme," dodal Hadamczik pro Sport.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články