Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Po "skončení" kariéry slaví Špaček první titul, Čajánek čeká dál

Zlín – Přestože trojnásobný mistr světa a zlínský kapitán Petr Čajánek opět ukončil extraligovou sezonu bez titulu, nezoufá. Rozhodující zápas – ač v něm Zlín nakonec přišel o titul – se mu líbil. "Tak to prostě je a život jde dál," říká. Naopak pro plzeňského obránce Jaroslava Špačka je vítězství nečekanou zlatou tečkou za kariérou, kterou oficiálně ukončil už loni. Ačkoli v závěru rozhodujícího utkání seděl na lavičce, stihl ještě zasáhnout i do něj.

Petr Čajánek
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Jaroslav Špaček loni ukončil kariéru, aby se na led znovu vrátil kvůli velké marodce plzeňské obrany. Nakonec tak své zlaté medaile z Nagana a tří světových šampionátů a titulu ze švédské ligy rozšířil ještě o domácí extraligový titul. Před přímou účastí v posledním finálovém utkání ho přitom nezastavilo ani obnovené zranění kolena. "Věděl jsem už před zápasem, že to trošku pobolívá. Další dva beci byli připravení a záleželo, jak dlouho vydržím. První prodloužení to šlo, pak to bolelo tak, že jsem to nemohl ani rozcvičit," řekl po zápase Jaroslav Špaček, který ve druhém nastavení už na ledě nebyl.

Přiznal, že vůbec nechtěl hrát. "Ale pak jsem říkal, že se nedá nic dělat," podotkl. "Vždycky byl připravený někdo za mě zaskočit. Když netrénujete celý rok, tak se to nedá. Ale hráli jsme na čtyři pětky a to bylo hrozně důležité." Špaček také upozornil, že zlínští hokejisté mají za sebou výjimečnou sezonu. "Ale oni už jeden titul mají, my ho potřebovali. A Martin Straka si ten vítězný gól zaslouží. Za to, jaký je hokejista, co dokázal za celou kariéru. I za to, že přišel do Plzně a klub zvedl," ocenil bývalý obránce.

Poklonil se i gestu obránce Tomáše Slováka, který se v závěru základní hrací doby přiznal k teči a Zlín díky tomu vyrovnal. "On je hrozně pobožný. Věří, že kdyby zalhal, vyčítal by si to do konce života. Klidně by za to mohl dostat cenu. Tomáš do toho dává všechno, celé srdce, celého člověka a je jeden z největších tahounů našeho týmu," doplnil devětatřicetiletý zadák.

Špaček byl rád, že se Indiáni vzpamatovali z páteční domácí prohry. "Udělali jsme za tou porážkou velkou čáru. My jsme strašně chtěli vyhrát doma, ale jsme mančaft, který hrál celou sezonu líp u soupeřů. Věřili jsme, že to bude platit dál. Když u nás začal Zlín nebo někdo jiný bránit, nebyli jsme doma schopní dodržovat, co jsme měli," doplnil Špaček.

Další návrat na led už Špaček rozhodně nechystá. "Spálím výstroj," smál se Špaček. "Já chci vidět svoji ženu a děti. Užiju si to s klukama, ale já už jsem skončil. Už budu hrát jenom za starý pány. Na ně se těším, bude pohoda. Oni v sobotu vyhráli turnaj. Chtěli, abych naskočil, ale nějak mi to nevyšlo. Musel jsem do Zlína," smál se Špaček.

Příliš radosti z výsledku neměl Petr Čajánek. "Musím pogratulovat soupeři. Věřil jsem, že my budeme ti šťastnější, ale bohužel," poznamenal, dodal, že děkuje spoluhráčům. "Klobouk dolů před nimi." Přestože mu titul unikl – a to nikoli poprvé, extraligová stříbra má teď již čtyři – Čajánek nezoufá. "Tak to prostě je a život jde dál. Jestli vyhraju nebo ne, tím se mi život neotočí kolem dokola," zdůraznil trojnásobný mistr světa.

Teď čeká, že se konečně dočká vítězství v extralize příští rok. "Vždycky se o to snažíme. Kdybych tomu nevěřil, tak bych sem nemusel vůbec chodit," řekl, ale neprozradil, zda bude očekávaný titul slavit ještě jako hráč. "Teď jsme dohráli, jdeme na pivo a pak uvidíme," uzavřel Čajánek.

I přes nešťastnou finálovou koncovku by v play-off hrál do rozhodujícího gólu každý zápas, který skončí smírem, nejen ty, které mají celou sérii definitivně rozhodnout. "Je to spravedlivější, mužstvům pak dochází síly a opravdu se projeví, jak je kdo šikovný a kolik má natrénováno. Ale to je otázka pro někoho jiného," řekl Čajánek.

Litoval, že týmu kvůli zranění chyběl reprezentační útočník Antonín Honejsek. "To byla určitě škoda, protože 'Tony' by tam v takovém zápase třikrát frnknul, protože toho nejde zastavit a je navíc strašně šikovný. Ale každý hráč pak chybí, když nemůže hrát, protože každý má v tom týmu roli," zdůraznil Čajánek.

V 19 utkáních play-off si připsal 12 bodů (2+10) a skončil sedmý v kanadském bodování vyřazovací fáze soutěže, ale ve finále se gólově neprosadil. "Mně samotnému ty góly nechybí, ale mužstvu samozřejmě jo. Když se na nás ale podívám, jsme vyrovnané mužstvo, a proto jsme se dostali tak daleko. Hráli jsme celou sezonu týmově," připomněl Čajánek.

Plzeň je podle jeho názoru tím správným vítězem. "Mrzí mě samozřejmě, že jsme to nevyhráli my, ale projít celou sezonu a dostat se až do finále, vyhrát sedmý zápas... Když mužstvo dojde tak strašně daleko, tak si to vždycky zaslouží," myslí si Čajánek.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články