Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Chtěli bychom, aby hrál dál, říká Razým o Špačkovi

Zlín - Obránce Jaroslav Špaček, který po minulé sezoně ukončil aktivní kariéru, nečekaně posílil hokejisty Plzně v pátém finálovém zápase hokejové extraligy ve Zlíně a podílel se na výhře Indiánů 2:1. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa, který doposud působil jako asistent trenéra, si dokonce připsal asistenci u vítězné branky, kterou vstřelil v 46. minutě v přesilovce Nicholas Johnson.

Jaroslav Špaček
zdroj: isifa.com autor: Eduard Erben

Trenér Plzně Milan Razým Špačkův přínos pro mužstvo vyzdvihl. "Zvládl to výborně. Hlavně na to, že nebyl v pravidelném tréninku. I pro hráče jeho kvalit to nebylo jednoduché, ale i po fyzické stránce zápas i osobní souboje zvládl," ocenil Razým devětatřicetiletého Špačka, který naposledy hrál soutěžní zápas 5. dubna loňského roku v NHL v dresu Caroliny proti Montrealu.

Plzeň měla problémy se složením obrany. Na marodce jsou Tomáš Slovák, Lukáš Poživil, Dan Růžička i Dominik Boháč. Špaček se rozhodl týmu vypomoci, i když to v minulých dnech vylučoval. "My už jsme s Jardou mluvili v létě, to nám to odmítl. Chtěl s námi spolupracovat nějak externě ve volném čase, protože u hokeje chtěl zůstat. V play-off s námi byl pořád," popsal Razým Špačkův vstup na lavičku jako jednoho z jeho asistentů.

S rozšiřující se marodkou nakonec došlo i na neplánovaný comeback. "Onemocněli nám tři obránci, Lukáš Poživil si způsobil zranění, tak jsme měli pouhých šest beků. Tak jsme mu řekli, aby si k nám ani nesedal a šel si rovnou pro pytel. Přišel na trénink včera a systematicky jsme do něj hučeli, až nám na to kývl," popisoval Razým.

O dalším průběhu série se spolu zatím nebavili. "Chtěli bychom, aby hrál dál, ale záleží na něm. Budeme se o tom bavit, dneska ho zaženeme brzo spát a budeme na něj tlačit, aby se to s námi pokusil dotáhnout do konce," usmíval se Razým nad změnou role zadáka, který oblékl dres Plzně poprvé od sezony 2004/05, když na západě Čech působil při výluce zámořské NHL.

Kapitán a generální manažer Plzně Martin Straka měl pro Špačka také jen slova uznání. "Po jedenácti měsících, nebo po kolika to bylo, do toho takhle naskočit, to musí člověk jen smeknout, že do toho utkání nastoupil a nenechal nás v takové důležité situaci na holičkách. Myslím si, že moc lidí by to nedokázalo," řekl Straka. Vůbec si nepřipouští, že by Špaček finálovou sérii nedohrál. "Musí hrát. Nevím, jak pak vypadal na konci fyzicky, ale na ledě ta jistota a mluvení je děsná pomoc všem," navázal čtyřicetiletý centr.

Plzeň v lednu dopsala Špačka na soupisku, ale s jeho startem v play-off ani Straka moc nepočítal. "Domluvili jsme se s ním, co kdyby náhodou, a ono to takto dopadlo," usmíval se Straka. Ofenzivní lídr Plzně Jan Kovář také obdivoval, jak Špaček návrat zvládl. "Všichni to viděli. Je to neskutečné, nehrál rok a byl výborný. Na ledě s námi moc netrénoval, chodil pouze jednou za tři týdny hrát se starými pány. Jemu to ale asi stačí," řekl s úsměvem.

"Strašně nám pomohl, na střídačce povzbuzuje, dokáže nás seřvat. Je to velká psychická pomoc, navíc je stále výborný hokejista," podotkl nejproduktivnější hráč play-off. Podle Kováře měl Špaček na tým opět velký vliv, i když se musel během utkání starat hlavně o svůj výkon. "Dneska byl asi trochu zavařený, takže tolik neřval. Soustředil se sám na sebe. Pro nás je velké plus, když stojí na střídačce, stejně tak když se zapojí do hry," dodal Kovář.

Je nám líto, video expirovalo.
Návrat Jaroslava Špačka na led
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články