Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pešán začal ladit přípravu na sezonu, otazníků před Karjalou je nemálo

Podle všeho zbývá Filipu Pešánovi do premiéry měsíc. S nejbližšími spolupracovníky proto začali řešit, jak budou skládat národní tým na listopadový turnaj Karjala. Vedení finského hokejového svazu v závěru minulého týdne totiž oficiálně potvrdilo, že plánuje v Helsinkách uspořádat úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour.

"Bavili jsme se o strategii celé sezony, samozřejmě se zaměřením na nejbližší turnaj ve Finsku. Bavili jsme se o strategii nominace hráčů z NHL, jestli zapojíme mladé hráče z NHL, kteří ani nemusí stihnout mistrovství světa. Jestli s nimi chceme pracovat už od prvního turnaje. Jestli zapojíme více kluků z KHL," uvedl Pešán pro HokejkaTV.

Ve svazových prostorech v Praze se sešel s asistenty Martinem Strakou, Jaroslavem Špačkem, generálním manažerem Petrem Nedvědem a jednání se zúčastnil i svazový manažer Jan Černý, který zastupoval českou stranu na poslední videokonferenci účastníků turnaje, na níž se probíraly organizační podmínky.

Nadcházející nominace bude mít hned několik specifik

Pešán bude muset brát ohled na zdravotní stav hráčů, kteří teoreticky mohou být v karanténě či se může jejich vynucená pauza projevit na výkonech. A s ohledem na odložený start sezony v NHL působí v Evropě řada hokejistů, kteří mají jinak smlouvy v kanadsko-americké soutěži.

"Chceme nominovat hráče, kteří chtějí reprezentovat. Otazníků máme hodně. Chtěl bych vidět, jak se s tím na mezinárodním poli popasují mladí hráči na hraně NHL i ti, kteří v NHL hrají. Chtěl bych vidět spoustu hráčů z KHL i špičky z extraligy. Máme spousty šikovných hráčů, speciálně beků, v severských zemích. Zatím nejsem schopen říct, kudy se bude nominace ubírat. Možností máme zaplaťpánbůh hodně," řekl Pešán.

Pandemie koronaviru ovlivnila i turnaj Karjaly

Finští pořadatelé museli k pořádání turnaje získat povolení od místních úřadů. Už nyní je jisté, že v Helsinkách bude mít omezený počet diváků přístup jen na zápasy domácí reprezentace. Hokejisté budou mít rezervovaný hotel a mimo zápasy se nebudou smět pohybovat po městě. Měla by vzniknout podobná "bublina" jako při play-off zámořské NHL. Osobní kontakt s hráči nebudou mít povolený ani novináři.

"Jsme na to připravení. Doba je šílená a nejsme alibisti, abychom poté někde brečeli. Jsme připraveni na cokoliv a já doufám a pevně věřím, že sestavíme výborný tým, který bude mít obrovskou chuť reprezentovat. A jestli budeme něco měnit na poslední chvíli, nebo ne, je otázka osudu. Stejně na tom ale budou naši soupeři, popereme se s tím," uvedl nástupce Miloše Říhy.

Pešán si uvědomuje, že se i může stát, že nakonec na střídačce stát nebude. "Protože bezpečnostní zákony jsou teď velmi přísné a ani zdravotní stav nás, jako realizačního týmu nebo hráčů, není daný dopředu," dodal dvaačtyřicetiletý kouč, jenž před příchodem na reprezentační střídačku úspěšně působil v extraligovém Liberci.

Turnaj Karjala se uskuteční od 5. do 8. listopadu. Češi do něj vstoupí čtvrtečním zápasem proti Švédsku v pražské O2 areně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články