Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Parahokej se začíná v Česku profesionalizovat, reprezentace navíc omladila

Vloni na domácím mistrovství světa fanoušky nadchly výkony českých parahokejistů. A zvýšil se i zájem o tento sport. V poslední době přibývají hráči a někteří se už parahokeji mohou věnovat profesionálně.

Čeští parahokejisté se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Rozvoj parahokeje si vzal pod svá křidla hokejový svaz a patnácti reprezentantům zajistil finanční prostředky, aby se mohli věnovat parahokeji naplno. Tři dny v týdnu trénují dvoufázově v Nymburce, zbytek tráví v posilovně a individuální přípravou. O víkendech pak nastupují ve svých klubech.

"Úžasné je, že se tomu kluci můžou věnovat a stráví tak veškerý čas jen pro parahokej. Nemusí chodit do svých zaměstnání," pochvaluje si Jiří Bříza, trenér české parahokejové reprezentace.

"Myslím, že je to jeden z faktorů, že se tomu teď můžeme věnovat naplno. A hlavně se věnovat tomu, co nás baví," říká kapitán českého výběru Michal Geier.

Je nám líto, video expirovalo.
Český parahokej se profesionalizuje, reprezentace navíc omladila

Věkový průměr hráčů české reprezentace byl na mistrovství světa přes 36 let. Důležité bylo tedy omladit kádr. K patnácti profesionálům se nyní připojilo šest nových hráčů. "Roky přibývají, šedé věci na tváři a ve vlasech taky. Hlavně aby mladí začali makat a aby nás potom nahradili a tento sport u nás furt zůstal na nějaké úrovni," doplňuje útočník Zdeněk Hábl.

Jedním z nováčků je Václav Hečko, který před úrazem hrál hokej. S parahokejem začal v listopadu, ale dělá pokroky tak rychle, že oblékne reprezentační dres už na mistrovství Evropy v dubnu ve Švédsku. "To hokejové myšlení ve mně zůstalo si myslím a tím se mohu rychleji zlepšovat," doufá Hečko.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články