Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Osmnáctku na úvod MS vyzvou Němci. Můžeme s každým prohrát i každého porazit, hlásí kouč

Jako hodně nevyzpytatelný vidí turnaj hlavní trenér české osmnáctky Jakub Petr. V amerických městech Frisco a Plano začíná mistrovství světa hokejistů do 18 let. Reprezentační tým touží navzdory neobvyklé sezoně zaútočit na medaili, na niž v této věkové kategorii čeká český hokej od stříbra z roku 2014. Úvodní zápas sehrají Češi dnes ve 23:00 SELČ s Německem.

Stanislav Svozil
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Do dějiště turnaje, který se podobně jako jiné akce odehraje v "bublině", odcestovali čeští mladíci v pondělí. Pro základní skupinu bude jejich domovem Frisco. V tamní hale Comerica Center vyzvou hned v první hrací den Německo, poté se utkají postupně s Finskem, domácími Američany a Ruskem.

"Jsem přesvědčený o tom, že v té skupině můžeme s každým prohrát, ale stejně tak každého porazit. Kluci to ode mě slyšeli i při individuálních pohovorech. Jsem o tom letos vážně naprosto přesvědčený, že úplně každý tam může porazit každého," prohlásil trenér Petr.

Mimo soupisku zůstali na Menšík a Rymon

Trenéři českého týmu uzavřeli soupisku a nevešli se na ni útočníci Matouš Menšík (Jihlava) a Dominik Rymon (Karlovy Vary), dopsán byl naopak jiný karlovarský útočník Jiří Kulich. Kapitánem bude Jakub Šedivý, jako brankářská jednička nastoupí proti Němcům Tomáš Suchánek, záda mu bude krýt Oliver Šatný.

"Určitě to pro nikoho nebude snadná a hladká cesta. Jsem přesvědčený o tom, že i lepší mužstva, než jsme my, se na ní potkají s nějakými boulemi. A když to pak nepůjde, je důležité, abychom na to nebyli sami, ale pomohli nám ti lídři, které v mužstvu máme," dodal Petr.

K úspěšnému vstupu do turnaje by jeho týmu mohla pomoct vydařená sobotní generálka proti Švýcarům (3:1). "Vždy první utkání z daného bloku během přípravy nebylo ideální. Nebojím se, že by to někdo podcenil, ale bude třeba tu euforii a nadšení krotit, uklidnit se. A že jsme měli většinou špatný start do zápasů? Jedna věc je opakovat a připomínat si to, druhá pak to, jak ten tým zareaguje na ledě. Věřím však, že se kluci ponaučí," uvedl Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Petr připravuje osmnáctku na MS

"Už je to nějaká doba, co jsme pospolu. Parta je tady výborná, všechno je hodně kamarádské, ale musíme to předvést na ledě, jak už bylo také několikrát řečeno. Hrozně se těšíme, až to tady začne naplno a půjdeme do ostrých zápasů," doplnil útočník Jakub Brabenec, autor dvou gólů v utkání se Švýcary.

Ve skupině v Planu budou hrát týmy Švédska, Kanady, Švýcarska, Lotyšska a Běloruska. První čtyři celky ze skupin postoupí do čtvrtfinále, které je na programu od pondělí 3. května do úterního rána (SELČ). Semifinále je naplánované ze středy 5. května na čtvrtek, hned ze čtvrtka na pátek 7. května se pak odehrají zápasy o medaile.

Obhajují Švédové, Češi naposledy byli šestí

Hokejisté Švédska budou na 22. mistrovství světa hráčů do 18 let obhajovat titul z roku 2019 z domácího šampionátu. Loni bylo MS v USA kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Česká osmnáctka od zavedení MS v roce 1999 získala medaili čtyřikrát - v letech 2002, 2004 a 2006 bronz a v roce 2014 stříbro. Předloni skončili Češi šestí.

Titul obhajují Švédové, kteří v roce 2019 využili naplno výhody domácího prostředí, získali jubilejní desátý cenný kov, ale vůbec první zlato. Stříbro brali Rusové. Již o sedmnáctou medaili za sebou budou usilovat obhájci bronzu Američané, kteří naposledy chyběli na stupních vítězů v roce 2003, kdy obhajovali poprvé vybojované zlato.

Jasně nejúspěšnější země této věkové kategorie slavila už desetkrát titul mistrů světa. K dalšímu úspěchu má pomoct i sedmnáctiletý útočník Marek Hejduk, syn bývalého skvělého kanonýra Milana Hejduka, který se během kariéry v NHL zařadil k legendám Colorada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články