Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Odvolaný gól ve čtvrtfinále týmem otřásl, ví trenér inline hokejistů

Praha - Své mistrovství světa v inline hokeji pořádají hned dvě asociace – ta původně pouze hokejová, IIHF, jejíž turnaj se odehrál minulý týden v Pardubicích. A pak také asociace FIRS, která své mistrovství plánuje v nejbližších týdnech - tam budou Češi obhajovat zlato. Na uplynulé akci zbylo na český výběr po medailových ambicích pouze páté místo. Šampionát hodnotili ve Sportovních zprávách trenér národního týmu Petr Hemský a šéf organizačního výboru Jiří Besser.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Petr Hemský a Jiří Besser

"Páté místo není pro nás optimální, ale dá se hodnotit ze dvou hledisek. Chtěli jsme hrát o medaile a možná být i zlatí. Na druhou stranu jsme odehráli dobrá utkání. S Amerikou ve skupině i pozdějším finalistou Kanadou jsme prohráli až na nájezdy," konstatoval trenér Petr Hemský.

Ve čtvrtfinále s Kanadou vypadli Češi podruhé v řadě. "Kanada nic nevypustila a hrála do konce. Jako v každém sportu. Šli do toho po hlavě, až nevybíravě. Prostě tak, aby nás porazili. Byly tam některé zákroky, ale to je na posouzení rozhodčích," popsal Hemský.

Čtvrtfinále přineslo kontroverzní moment, kdy rozhodčí neuznali jasný gól, který by znamenal stav 4:1 (videorozhodčí v inline hokeji neexistuje). "S týmem to otřáslo. V televizi běželo, že gól platí, ale rozhodčí ho na nátlak kolegů odvolal. Nemůžeme se však vymlouvat, měli jsme pak jetě dost času na zvládnutí zbytku utkání," uvedl kouč Hemský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih čtvrtfinále MS inlinistů Česko - Kanada

"Tento moment trochu otřásl organizací mistrovství světa. Je rozdíl, jestli je gól neuznán, nebo uznán a následně odvolán. V boxu časoměřičů je počítač, kde běží stream, který IIHF platí. Rozhodčí se nechtěli podívat na kostku nad ledem ani na tablet, který měl rozhodčí k dispozici, protože to zkrátka není v pravidlech mistrovství světa. Jsem rád, že se IIHF snaží o vyšší úroveň inline hokeje po sportovní i společenské stránce, ale tohle bylo podivné. Máme příslib, že se bude na hokejovém kongresu jednat o tom, že rozhodčí se budou moci podívat na stream v boxu časoměřičů," řekl Besser.

Češi tedy neuspěli, a to i přesto, že v týmu bylo několik ledních hokejistů – Aleš Hemský, Buchtele, Petr Zámorský a v brance Dušan Salfický. Češi měli navíc v týmu dva profesionální hráče z francouzské ligy – Michala Šima a Patrika Šebka. Zlatý triumf na turnaji nakonec slavili neporazitelní Finové.

"Organizace se povedla. Udělali jsme maximum pro návštěvnost. V základní skupině byla větší než v roce 2011, ale pro semifinálový a finálový den jsme předpokládali účast 5 tisíc fanoušků v průměru. S organizačním týmem naše neúčast v boji o medaile trochu zahýbala. Chyběl nám v dané chvíli sportovní úspěch," uvedl Besser.

Dřív oba turnaje pod IIHF a FIRS probíhaly dokonce společně, aby hráči nemohli nastupovat do obou, dnes už funguje alespoň malý kompromis a šampionáty se nekryjí. Šampionáty IIHF se v Česku konaly už tři, na těch dvou předchozích brali Češi vždy medaili – v roce 2000 v Hradci Králové stříbrnou a v roce 2011 po vítězném finále se Spojenými státy dokonce zlatou.

Kaňkou celé akce bylo chování švédské reprezentace po jednom ze zápasů při nočním návratu z baru na hotel. Jejich řádění odnesla poničená auta na ulici. "Inline hokej ve Švédsku má vnitřní problémy, hlavně finanční. Od Švédů bych čekal profesionálnější chování nejen na ploše. Jejich prohřešek se bude trestat podle českého práva. Je to v rukou české policie. Od mezinárodní federace dostali hráči pokárání," řekl Besser.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články