Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Od živé historie po moderní arény: Projděte se po českých hokejových stadionech

Praha - Zatímco většina populace vítá konec léta lehkým smutkem, hokejoví fanoušci jsou v nejvyšším očekávání: již za několik málo dní startuje extraliga. V následující sérii článků budete mít možnost seznámit se s jednotlivými týmy i změnami, které se během léta udály. Úplně zkraje představujeme jednotlivé štace nejvyšší soutěže, výjezdů chtivé fanoušky čekají dokonce tři nové lokace: do extraligy se navrátila Olomouc a Mladá Boleslav, do nového se přestěhoval Třinec. S jakými stadiony se tedy můžete na české scéně setkat?

O2 arena
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Slavia (O2 arena)

Kapacita: 17 360.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 4 861.

Rok výstavby: 2004.

O2 arena je zřejmě nejznámější extraligovou štací. Zároveň je halou největší, nejdražší a zřejmě i nejkontroverznější. Slavia v ní hraje své domácí extraligové zápasy od jejího vzniku, přesto se dá říct, že se od svého stěhování z Edenu stále pořádně nezabydlela. Či lépe řečeno – fanoušci si stále ve větším nenašli cestu. Průměrná návštěva 4 861 fanoušků na zápas by jinde byla poměrně slušným číslem, v sedmnáctitisícové hale však působí až nepatřičně. A na atmosféře se to logicky podepisuje.

Zimní stadion Sparty
zdroj: ČTK autor: Jan Kouba

Sparta (Tipsport arena)

Kapacita: 13 150, z toho k sezení: 11 544.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 7 117.

Rok výstavby: 1962.

Městský rival Slavie na tom byl s návštěvností o poznání lépe. Avšak ani sparťané nejsou s holešovickou halou plně spokojeni. Řešení z roku 1962, ačkoliv minimálně v rámci České republiky zcela unikátní, už zcela neodpovídá současným nárokům na komfortní extraligový stadion. Sportovní hala by si zasloužila řádnou rekonstrukci, která však přesto těžko vyřeší například nepříliš příkré tribuny a horší výhled z prostorů pro oba fanouškovské kotle.

Zimní stadion v Pardubicích
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

Pardubice (ČEZ Arena)

Kapacita: 10 194, z toho k sezení: 8 704.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 8 037.

Rok výstavby: 1958, rekonstrukce: 2001.

Pardubice dlouhodobě patří mezi nejhokejovější česká města, což potvrzují pravidelně nejvyšší průměrné návštěvy na domácích zápasech. Přestože v posledních letech návštěvnost lehce klesá, pozici lídra drží v tomto směru Východočeši stále bezpečně. Místní zimní stadion byl jedním z prvních, který prošel poctivou rekonstrukcí, a stále platí za jeden z nejmodernějších v zemi. Oprava navíc nesebrala nic na atmosféře, a tak fanouškům může vadit snad jen ponechaná starší střešní konstrukce, jejíž podpůrné sloupy na některých místech kazí výhled.

Zimní stadion ve Vítkovicích
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Vítkovice (ČEZ Aréna)

Kapacita: 10 157.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 5 367.

Rok výstavby: 1986, poslední rekonstrukce: 2012.

Bývalý Palác kultury a sportu v Ostravě, domovské sídlo týmu HC Vítkovice, patří mezi nejzajímavější české hokejové stadiony. Vznikl (pro výstavbu českých zimních stadionů poněkud netypicky) v druhé polovině osmdesátých let a po dvou rekonstrukcích je díky své multifunkčnosti nyní jakousi protiváhou pražské O2 areny. Hostila již nemálo významných sportovních akcí a je takříkajíc v očekávání mistrovství světa v ledním hokeji, které v roce 2015 Česká republika pořádá. Nutno však dodat, že by si zasloužila o něco větší návštěvnost.

Zimní stadion v Plzni
zdroj: isifa/MAFRA autor: Ladislav Němec

Plzeň (ČEZ Aréna)

Kapacita: 8 236, z toho k sezení: 5 879.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 5 279.

Rok výstavby: 1950 (1969 zastřešení).

Plzeňský zimní stadion patří mezi tradiční extraligové štace. Od svého zastřešení, které mu dalo svůj nezaměnitelný venkovní vzhled, v podstatě drží svou podobu bez větších změn do současné doby. Dobré atmosféře svědčí velmi příkré tribuny, které zároveň zaručují dobrou viditelnost hry. Hala si v roce 1992 zažila i poměrně krušné chvíle, když se při postupu do finále podařilo fanouškům podpálit textilie zavěšené pod stropem. Velice dramatické okamžiky naštěstí dopadly dobře a Plzeň stihla sehrát na svém domácím stadionu o pár dnů později finálovou sérii.

Zimní stadion v Hradci Králové
zdroj: ČT24 autor: Alexandra Mlejnková

Hradec Králové

Kapacita: 6 890, z toho k sezení: 3 655.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 4 748.

Rok výstavby: 1957, rok poslední rekonstrukce: 2007.

Administrativní "postup" Hradce do extraligy přinesl nejvyšší soutěži jednu z nejkomfortnějších hokejových hal. Do nové sezony navíc přivítá hráče na stadionu u soutoku Labe a Orlice nová ledová plocha a mantinely, čímž se uzavře komplexní rekonstrukce. Hradecká hala je divácky velice vděčná, led kolem dokola lemují poměrně příkré tribuny, nízký strop zajišťuje dobrou akustiku, ve výhledu na hru nic nepřekáží. Velice komfortní je i divácké zázemí, kterému dominuje široká okružní chodba a dostatek možností k občerstvení.

Zimní stadion v Liberci
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

Liberec (Tipsport arena)

Kapacita: 7 500, z toho k sezení 7 250.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 4 681.

Rok výstavby: 2005.

Multifunkční liberecká hala je jednou z nejmodernějších v republice. Nahradila letitý zimní stadion, ze kterého se po vybudování nového hokejového stánku stala vedlejší ledová plocha. Tipsport arena je díky nedávnému roku výstavby plně komfortní halou s hledištěm kolem celé ledové plochy a kvalitním zázemím.

Zimní stadion v Brně
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Brno (Rondo)

Kapacita: 7 200, z toho k sezení: 4 200.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 7 034.

Rok výstavby: 1982, rekonstrukce 2010 a 2014.

Někteří brněnští fanoušci stále ještě teskní po slovutném stadionu Za Lužánkami, reálně se však už zabydleli v Rondu. Kruhová hala prošla po brněnském nákupu extraligové licence poměrně radikální rekonstrukcí, která však těžko mohla vyřešit nejdůležitější problém domova Komety: nízkou kapacitu. Rondo je pro téměř čtyřsettisícové město přece jen poněkud nedostatečné. Ani letošní plánovaná rekonstrukce spojená s přidáním 491 míst na věci moc nemění. Místní fanoušci se mohou uklidňovat alespoň tím, že díky nedostatečné velikosti haly mohou pořadatelé na hokeji často hlásit vyprodáno.

Zimní stadion ve Zlíně
zdroj: isifa autor: Pavel Paprskář

Zlín (Zimní stadion Luďka Čajky)

Kapacita: 7 000, z toho k sezení: 4 525.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 4 286.

Rok výstavby: 1957.

Zlínský zimní stadion je typickým dokladem své doby, od zastřešení navíc funguje bez výraznějších rekonstrukcí. Jeho typickým znakem je vysoké klenuté zastřešení, podobné je k vidění například i v Ústí nad Labem. Největší nevýhodou zlínského stadionu je zřejmě absence tribuny za jednou z branek, která poněkud kazí výsledný dojem z interiéru haly. Jmenuje se po hokejistovi Luďku Čajkovi, který v roce 1990 tragicky zemřel při zápase v Košicích.

Zimní stadion v Litvínově
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Litvínov (Zimní stadion Ivana Hlinky)

Kapacita: 6 011, z toho k sezení: 1 711.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 4 401.

Rok výstavby: 1955, rekonstrukce: 2013.

Litvínovský zimní stadion je vskutku zimní. Mnozí přespolní návštěvníci se vstupenkou do nejvyšších řad se nejednou divili, že jim zvenčí sněží během sledování hokeje za krk. Hala pojmenovaná po legendárním Ivanu Hlinkovi sice prošla v nedávné době dílčí rekonstrukcí, nicméně rok její výstavby a zastřešení je na ní stále dobře znát. Většina míst je k stání, čímž je v českých poměrech unikátní. Interiér je poměrně stísněný, nemálo míst neposkytuje příliš dobrý výhled, pohybovat se během zápasů s vyšší návštěvou útrobami stadionu není nikterak příjemné. Navíc hala nesplňuje extraligové licenční podmínky, což se "řeší" opakovaným udělováním výjimek.

Stadion v Karlových Varech
zdroj: ČT sport autor: Vít Čepický

Karlovy Vary (KV Arena)

Kapacita: 6 000.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 3 395.

Rok výstavby: 2009.

Karlovy Vary se dočkaly nové multifunkční arény těsně po zisku svého prvního a zatím posledního extraligového titulu, nicméně odchod z již nevyhovující "plechárny" Západočechům příliš štěstí nepřinesl. Diváci v novém prostředí sledují postupně klesající výkony domácích hokejistů, které kulminovaly pádem do play-out v poslední sezoně a rostoucími existenčními otazníky. Letošní sezona je však v hale s nejnižší průměrnou extraligovou návštěvností zajištěná.

Zimní stadion v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Olomouc

Kapacita: 5 500, z toho k sezení: 3 800.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 1 306 (1. Liga).

Rok výstavby: 1948.

Extraligový nováček je plný očekávání po návratu mezi hokejovou elitu, nicméně zázemím nové a přespolní návštěvníky vskutku neohromí. Spíše naopak. Nevzhledná plechová bouda trpí svým stářím, v posledních letech se čím dál více projevuje havarijní stav celé stavby. Plány na rekonstrukci jsou dlouholeté, nicméně stále se o ní pouze hovoří, aby se "definitivní" termíny znovu a znovu odkládaly. Za jediné pozitivum lze považovat nedávno zrekonstruovanou ledovou plochu a mantinely.

Sport
zdroj: ČT4

Třinec (Werk aréna)

Kapacita: 5 118.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 3 704 (ve staré hale).

Rok výstavby: 2014.

Zatím nejnovějším zimním stadionem se mohou chlubit v Třinci. Nahradil svého starého předchůdce v letošním roce po mnoha letech očekávání místních fanoušků a hokejistů. Hala by měla poskytovat veškerý myslitelný komfort a kvalitní výhled ze všech míst oválného hlediště. Na odpověď, jak se s halou sžijí Oceláři, si však budeme muset počkat.

Fanoušci Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Mladá Boleslav (Škoenergo Aréna)

Kapacita: 4 200, z toho k sezení: 2 200.

Průměrná návštěva v sezoně 2013/2014: 2 261 (1. liga).

Rok výstavby: 1956.

Nejmenší extraligový zimní stadion letos, tak jako tradičně, funguje na základě výjimky z licenčních podmínek. Hala je i na první pohled poměrně malá, avšak snad i díky tomu disponuje poměrně dobrou akustikou. V nedávné době prošla dílčí rekonstrukcí, která zahrnovala výměnu osvětlení, ledové plochy a sedadel. Rekonstrukci však příliš neocenili případní hostující fanoušci, kterým je vyhrazen vyloženě nedůstojný sektor v rohu stadionu. Pokulhává zároveň nabídka občerstvení i stav sociálních zařízení, jehož nedostatky pánští návštěvníci řeší povětšinou u vzrostlých stromů naproti hlavnímu vchodu. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články