Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Novotný o Jalonenovi: Měl svou hlavu, ale tým pod ním vždy fungoval

Praha - S velkým respektem a uznáním vzpomíná útočník Jiří Novotný na současného kouče finských hokejistů Kariho Jalonena. Toho ještě v týmu Lev Praha v Kontinentální lize zažilo dokonce kvarteto hráčů ze současného národního týmu na mistrovství světa. Novotný připouští, že Jalonen působil autoritativním dojmem, ale zároveň hokejem žil zcela naplno a i díky tomu má úspěchy.

Kari Jalonen v objetí s kapitánem Jiřím Novotným
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Kari Jalonen je vynikající trenér a asi ne náhodou je nyní u finského nároďáku, což měl domluvené už tehdy před svým přesunem do Prahy, kde vím, že se mu moc líbilo," vzpomínal Novotný na spolupráci s Jalonenem. "S jeho příchodem se Lev ohromně zvedl a došli jsme až tam, kam jsme došli. Jen škoda, že tehdy nevyšel ten sedmý finálový zápas," řekl Novotný k loňské porážce s Magnitogorskem.

Rukopis jeho práce je podle něho na týmu Suomi dobře patrný. "To nelze úplně změnit. Je vždy samozřejmě otázka, jaké má k dispozici hráče, ale hodně velký důraz dává na obranu a má propracované přesilovky i oslabení. Hodně času věnuje videu a čtení soupeře, kterého dokáže perfektně rozebrat. V tom je jeho velká síla," vyzdvihl Novotný.

Pětapadesátiletý kouč podle něho má ještě jednu obrovskou přednost. "Umí z hráčů vyždímat úplné maximum," uvedl Novotný. "Má také velký čuch na hráče, dokáže zareagovat v tom zápase na jeho vývoj. Připomíná mi v tom Vláďu Růžičku. Kolikrát také přehodí sestavu a zafunguje to. Sáhne do toho a za dvě střídání najednou - bum a je z toho gól. To dělá z těchto trenérů velké a úspěšné trenéry," porovnával Novotný.

Jiří Novotný s Jaromírem Jágrem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Svou prací je prý Jalonen pohlcený, dává jí maximum. "Kari byl do hokeje fakt blázen. Pamatuji si, že jsme kolikrát ty zápasy končili pozdě, hrálo se třeba prodloužení, ale on pak chtěl, aby všichni byli nastoupení hned od rána. Měl k sobě tři asistenty a člověk, co se staral o video, to musel mít brzy připravené. Tím hokejem žil 24 hodin denně," uvedl Novotný.

Zároveň byl Jalonen brán jako hodně autoritativní a přísný trenér, jenž si nepřipouští příliš lidí k tělu. "To mohu potvrdit, že Kari je hodně autoritativní. Když to vezmu, tak v Evropě mnohdy hodně rozhodují manažeři, ale ve Lvu to bylo tak, že Kari měl to úplně hlavní slovo a nenechal si do toho absolutně mluvit. Měl svou hlavu, ale fungovalo to," uzavřel Novotný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články