Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Zlepšit si osobní maximum a stoprocentně udělat play-off, hlásí Nečas po startu NHL

Novou kapitolu načal v Carolině hokejový útočník Martin Nečas. Podpisem dvouletého kontraktu na konci července se pročistil jeho vztah s klubem a může se naplno soustředit na výkony na ledě. Věří, že to povede k posunu jeho osobního maxima ze sezony 2022/23, ale rád by také prožil s Hurricanes týmový úspěch, jak se mu to podařilo v květnu na domácím mistrovství světa v dresu Česka.

Martin Nečas v akci v utkání NHL
zdroj: Reuters autor: James Guillory

Pětadvacetiletý centr v minulém ročníku ve střádání bodů polevil. Ve zmíněné rekordní sezoně jich nasbíral 71 za 28 gólů a 43 nahrávek a vyhrál i týmové bodování. Namísto dalšího vylepšení ale navázal "jen" 53 body (24+29). Teď touží po novém maximu.

"Jak by měla vypadat úspěšná sezona po individuální stránce? Abych si překonal své osobní maximum, což bylo 71 bodů. Dostat se přes to, tak bych ji určitě považoval za dobrou. Ale vedle toho také udělat stoprocentně play-off a pak trošku poskočit, protože ty poslední roky jsme byli vždycky dobří v základní části, ale v play-off už tolik ne. Chce to trochu vybalancovat a zvládnout dobře i boje o Stanley Cup," měl jasno Nečas.

Předchozí sezonu končil v parádní formě. Po příjezdu do Prahy předváděl skvělé výkony a výrazně pomohl ke zlatu z šampionátu. V novém ročníku neměl zatím moc prostoru ukázat, jak se připravil. Carolina odehrála dosud pouhá dvě utkání. Na kontě má vítězství a porážku. Rodák z Nového Města na Moravě si prozatím připsal jednu asistenci.

"Cítím se docela fajn. Šancí tam bylo docela dost, zatím nedáváme moc gólů. Musíme si jen trochu víc pomoct přesilovkami. Osobně se ale cítím dobře. Kemp byl dobrý, cítím se v pohodě, chce to jen potvrdit na ledě," podotkl Nečas.

Dozvuky mistrovství světa

Na šampionát měl dobré ohlasy. "V Evropě je to určitě více sledované než v zámoří, ale ohlasy byly super. Hlavně od kluků, které znám a na tom turnaji byli. Všichni z toho byli nadšení, jak o ně bylo postaráno, jak skvělá byla atmosféra, kolik chodilo lidí. Pro mě to ale tady za mořem nic neznamenalo, že jsme vyhráli. Nijak z toho netěžím," uvedl Nečas.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Švýcarsko – Česko

"Ale když si vzpomenu, jak super byly oslavy a jak bylo skvělé mistrovství světa vyhrát, o to víc budu bojovat o to, abychom jednou dokázali vyhrát Stanley Cup. To je teď další cíl," zdůraznil Nečas.

Větší prostor na ledě

Věří, že mužstvo je na to i přes řadu letních změn dostatečně silné. "Za posledních pět let se událo asi nejvíce změn, hodně kluků odešlo, hodně jich přišlo. Na papíře nevypadáme možná tak silně, jak jsme vypadali třeba loni, ale přišli dobří hráči. A věřím, že když i my hráči, co jsme tady déle, budeme zase lepší, tak budeme dobří. Je jen na nás, abychom ukázali těm, co o nás pochybují, že na to pořád máme. Teď hlavně chytnout začátek," přál si Nečas.

Rodák z Nového Města na Moravě si pochvaluje i pozici v týmu. Když zvažoval po minulém ročníku změnu působiště, byla hlavním důvodem právě touha po výraznější roli. Chce být hráčem, který má důvěru trenérů v klíčových chvílích.

"Určitě je to lepší. Přesilovka je velký rozdíl, když člověk jakožto ofenzivní hráč hraje první, nebo druhou přesilovku. To je jedna z těch hlavních věcí. Je jen na mně, abych byl dobrý. Zatím jsem s prostorem na ledě spokojený," pochvaloval si Nečas.

Na toto téma má český hokejista za sebou i pohovor s trenérem Rodem Brind'Amourem, bývalým vynikajícím útočníkem. "Mluvili jsme spolu, oba víme, že vytěžovaný budu víc, protože někteří klíčoví hráči z prvních dvou lajn odešli. Takže budu mít větší prostor. A zároveň na mě bude i větší tlak, ale já jsem za to jedině rád," prohlásil Nečas.

Dobrý pocit má i z toho, jak se vztah mezi ním a klubem od doby, kdy hrozilo, že podmínky nové smlouvy určí arbitráž, pročistil. "Vždycky to tak je, když člověk podepíše smlouvu. Jsem rád za to, jak to dopadlo. Samozřejmě se nevědělo, co a jak bude před tím podpisem," upozornil Nečas, jenž se upsal na dva roky za celkem 13 milionů dolarů.

"Ale jakmile jsem podepsal, tak se obě strany snažily a snaží pracovat na tom, aby vše bylo co nejlepší, abychom si navzájem vyhověli. Snaha obou stran je odehrát dobrou sezonu a nebýt tady jen na dva roky, ale na delší dobu. Uvidíme, jak to půjde. Teď se soustředím na tuhle sezonu," dodal Nečas.

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články