Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zápasy si prohráváme sami v posledních minutách, mrzí Hertla po špatném startu San Jose

Play-off zatím není zrovna blízko. Hokejový útočník Tomáš Hertl nemá za sebou s mužstvem San Jose příliš povedený vstup do sezony NHL. Ačkoliv však současné postavení kalifornského klubu odpovídá předsezonním prognózám expertů, jeden z hlavních lídrů týmové ofenzivy se s pozicemi daleko za branou postupu do play-off nehodlá jen tak smířit. I kvůli pocitu, že si Sharks prohrávají často zápasy sami svými chybami.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejsme schopní zápasy dotáhnout, mrzí Hertla

Předsezonní odhady odborníků jsou jedna věc, realita je pak ale mnohdy jiná. A vedle toho je ještě očekávání, které mají v klubu samotném. Zisk 23 bodů z 30 utkání není nikterak oslnivý, avšak odpovídá prognózám. Pro Sharks znamená 13. místo ze 16 týmů Západní konference a sedmibodové manko na poslední postupovou příčku do vyřazovacích bitev.

"Myslím, že jsme doufali, že to bude lepší. Člověk nikdy nepřemýšlí v tom smyslu, že když se bude dívat na tabulku, bude tam až někde ke konci. Vždycky doufáte, že budete v play-off, případně někde na rozhraní. Myslím, že jsme tam klidně mohli být, ale hodně si ty zápasy prohráváme sami. Nejsme schopní to dotáhnout a získávat dva body," prohlásil Hertl.

Nedávný dvougólový večer Hertla proti Montrealu:

Našel velmi rychle i jeden velmi zásadní důvod. "Co nám chybí? Já si myslím, že v našem případě jsou to konce zápasů i třetin, protože se nám kolikrát stane, že dostaneme gól v závěru třetiny v posledních třiceti sekundách. V sezoně jsme snad už třikrát prohráli tím, že jsme dostali gól v poslední minutě a přišli tak o všechny body. V posledních minutách uděláme nějakou chybu a ta nás pak stojí body," přemítal Hertl, proč to mají Sharks mnohem blíže na dno než na špici.

"Když se to stane dvakrát, tak to pak trošku do toho týmu zasáhne a člověk to má v hlavě. A tím spíš pak tu chybu udělá, i když ji udělat samozřejmě nechce. Jsme v zápasech, jsou vyrovnané, ale nám se pak mnohdy stane něco, co nás stojí bod či dva," dodal Hertl.

Sám přitom plní, co se od něho očekává. Poté, co v polovině března utnul spekulace o možném odchodu podpisem osmiletého kontraktu na více než 65 milionů dolarů, stihl za 30 startů 29 bodů díky devíti gólům a 20 nahrávkám. V klubovém bodování je nad ním pouze Erik Karlsson, jenž je považován tak trochu za útočníka v obranných řadách Sharks. Švédský bek je na 37 bodech (12+25).

Druhé místo patří v současnosti pražskému rodákovi i mezi českými hráči v celé lize. Lépe si z Hertlových krajanů vede pouze skvěle hrající David Pastrňák (38 bodů), spoluhráč z reprezentačního výběru, který dobyl bronz na posledním mistrovství světa ve Finsku. "Pasta ty body dělá každý rok a ukazuje, jakým je hráčem. Já na tohle ale tak úplně nekoukám. Já chci hlavně vyhrávat. On má tu výhodu, že Bruins mají za sebou neskutečný start, daří se celému týmu a vyhrávají prakticky každý zápas. S tím pak přibývají body jednotlivcům," uvedl Hertl.

"Říkám to i v kabině, že když se začne dařit a tým bude vyhrávat, body pak přijdou pro všechny. Z toho týmového pohledu bych byl radši na jeho pozici než mít 29 bodů a víc v osobních statistikách. Raději bych byl s Sharks na čele tabulky. V tom mu závidím. Radši bych ho prostě dohnal s naším mužstvem v těch bodech, které Bruins mají," konstatoval Hertl.

Jinak je na něm ale dobře patrné, jak rád v klubu, který si jej vybral ze 17. místa při draftu 2012 a kde strávil také celou dosavadní kariéru v NHL, přes všechny spekulace o možném odchodu setrval.

"Je to takový druhý domov. Máme tady s manželkou dítě, jsme tady spolu už deset let, což je celkem dlouhá doba. Hrozně se nám tady líbí, máme i spoustu kamarádů mimo hokej a jsme tady hrozně spokojení. Malej roste, teď máme druhé dítě na cestě, takže obě děti budou z Kalifornie. O zábavu máme postaráno," pousmál se Hertl. "Z toho hokejového hlediska chce být člověk v play-off a vyhrávat, což bude teď těžké, ale já pořád věřím v obrat. Kdyby si člověk říkal, že je po třiceti zápasech konec sezony, tak by se nemuselo dál vůbec hrát."

Těší se, jak si zanedlouho užije Vánoce a rodinnou pohodu, byť jen na pár dní. Zůstane však v zámoří. "Do Česka je to daleko. Máme tři dny volna, pak se ale zase hraje, do toho časový posun... To by opravdu nešlo. Člověka by to jen rozebralo na dlouhou dobu. Takže jako každý rok zůstáváme," vysvětlil Hertl.

"Ale už se na Vánoce hrozně moc těšíme, až si zase uděláme bramborový salát s řízkem, budeme se dívat na pohádky a bude to zase taková ta pohoda, i když sníh u nás samozřejmě k tomu všemu bohužel nebude, ten si maximálně pustíme v televizi. Opravdu se ale těším, protože Vánoce jsou mé oblíbené svátky a už jsou prakticky za rohem," doplnil Hertl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články