Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vládce NHL Draisaitl: Je to obrovské ocenění, ale nic není víc než Stanley Cup

Suverénním králem základní části NHL se stal útočník Leon Draisaitl, jenž po Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče získal i Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL a také Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Čtyřiadvacetiletý rodák z Kolína nad Rýnem byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem některé ze severoamerických lig jako druhý Němec po basketbalové ikoně Dirku Nowitzkém.

Leon Draisaitl z Edmontonu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Larry MacDougal

"Je to pro mě obrovské ocenění, ale nic není víc než Stanley Cup. Já bych individuální ceny vyměnil za Stanley Cup. Ze srdce bych to udělal, asi jako každý hokejista. Jsem samozřejmě šťastný, ale mým cílem v kariéře je Stanley Cup," řekl Draisaitl.

Koronavirová krize, která v březnu přerušila NHL, překazila i tradiční červnový ceremoniál předávání cen NHL v Las Vegas. Draisaitla jako vítěze dvou hlavních cen vyhlásil v půlhodinovém přenosu před druhým finále Stanleyova poháru mezi Tampou Bay a Dallasem legendární Wayne Gretzky.

Mezi oceněnými přišel o atmosféru slavnostního večera i český útočník David Pastrňák z Bostonu, který získal díky 48 gólům spolu s Rusem Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu Maurice "Rocket" Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

Pastrňák atakoval i nejvyšší pozice v hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů o Hart Trophy. Skončil čtvrtý s 369 body za Draisaitlem (1309) a dalšími útočníky Nathanem MacKinnonem (1162) a Artěmijem Panarinem (889).

V hlasování hráčů o Ted Lindsay Award, jehož přesné výsledky NHLPA nezveřejňuje, byli Draisaitl, MacKinnon a Panarin. "Znamená to pro mě hodně. Samozřejmě je pro mě osobně velice důležité, jak mě vidí hráči, proti nimž hraji a bojuji každý zápas. Je hezké dočkat se uznání od nich. Děkuji jim, že mě zvolili," prohlásil Draisaitl.

Syn bývalého německého reprezentanta a rodáka z Karviné Petera Draisaitla, který jako trenér vedl České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice, v základní části NHL nasbíral 110 bodů za 43 branek a 67 asistencí v 71 utkáních. Druhého Connora McDavida, svého spoluhráče, předčil o 13 bodů.

"Na tuhle úroveň mi pomohla spousta lidí. Rodina, přátelé, trenérský tým, spoluhráči a samozřejmě fanoušci. Hráli obrovskou roli a žádného velkého uznání se nedočkali, takže všem těmto lidem patří můj obrovský dík," podotkl Draisaitl, jehož si Edmonton vybral v roce 2014 jako trojku draftu.

V roce 2015 si zahrál s Oilers druhé kolo play-off, letos skončili v předkole na Chicagu po prohře 1:3 na zápasy. I přesto, že Edmonton hrál v jednom z dějišť dohrávky sezony bez diváků doma v Rogers Place.

Velká sláva v Německu

V Německu vzbudil jeho zisk prestižních ocenění enormní ohlas. "Je to výjimečný den pro německý hokej," řekl prezident hokejového svazu Franz Reindl.

"Hokej se u nás v Německu stále zlepšuje, počet hráčů se zvyšuje. Doufám, že i tohle dodá dětem chuť do hokeje a vyberou si ho místo jiných sportů. Když tomu budu moci jakkoliv pomoci, budu hrát," uvedl Draisaitl.

Zisk Stanleyova poháru mu ještě schází k tomu, aby se vyrovnal Nowitzkému. Dvaačtyřicetiletý nejlepší evropský střelec v historii NBA strávil celou kariéru v nejlepší lize světa v Dallasu, s nímž se stal v roce 2011 šampionem a získal i cenu pro nejužitečnějšího hráče finále. Cenu pro nejužitečnějšího hráče NBA dostal v roce 2007.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články