Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vítězná série Devils je neskutečná. Soudržnost týmu prověří až krize, vyhlíží Eliáš

Příjemnou podívanou a radost musí dělat bývalému útočníkovi Patriku Eliášovi výsledky jeho současných následovníků v barvách New Jersey Devils. Klub, jehož barvy hájil v letech 1995 až 2016, vstoupil do sezony ve velkém stylu a i díky sérii 13 výher se zařadil mezi špičku NHL. Eliáš pochvaluje nejen obměnu týmu a jeho celkový projev, ale i výkony českého brankáře Vítka Vanečka. Zároveň upozornil, že skutečnou sílu mužstva prověří až období, kdy se Ďáblům tolik dařit nebude.

Patrik Eliáš
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

Devils třinácti výhrami v řadě vyrovnali klubový rekord, u něhož byl shodou okolností právě Eliáš. "To je neskutečné. Kdyby mi někdo řekl, že mají na kontě jedenáct výher a osm porážek, tak bych řekl: 'jo, jsou na správné cestě', ale takovouhle šňůru jsem vážně nečekal. Přestože měli skvělou přípravu před sezonou. Tak teď ať přidají ještě alespoň jednu výhru navíc, když už dotáhli ten náš tým z roku 2001. Bylo by to hezké," řekl Eliáš, jenž s klubem z Newarku vyhrál v letech 2000 a 2003 Stanley Cup.

Tým vedený koučem Lindym Ruffem přes léto prošel obměnou a noví hráči do týmu z Eliášova pohledu výborně zapadli. "Myslím, že mužstvo posunuli zase dál. I v realizačním týmu došlo ke změnám, které celé organizaci prospívají. Měl jsem možnost to tam sledovat spolu s Vaškem Varaďou deset dní už během přípravného kempu," připomněl Eliáš.

"Opravdu věřím tomu, že změny v realizačním týmu tomu pomohly dát nějaký řád, hra je celkově komplexnější. Na ofenzivu přišel Andrew Brunette, jehož znám samozřejmě jako hráče, vnímal jsem ho trošičku jako trenéra, ale za těch deset dní na mě působil, že má neskutečný přehled a pozitivum, co tomu dodává, klobouk dolů. Jako další asistent přišel Sergej Brylin, který má zkušenost s klubem jako hráč, takže ví, co obnáší být součástí Devils, tyhle zkušenosti může předat dál. Všechno si to sedá, ale pak je to samozřejmě vždycky o těch hráčích," dodal Eliáš.

I pro ně má slova chvály. "Hrají různé styly a typy hokeje podle toho, co je v tom zápase potřeba. Vidím, jak herně vyzrávají. Jsou zkušenější, hrají lepší a zodpovědnější hokej. Umí se přizpůsobit situaci – umí hrát, když prohrávají, ale také podržet výhru. Kluci vepředu hrají výborně, útok doplnil zkušený Haula, v obraně je fantastický Marino, který sjednotil tu šestku obránců a hraje vážně skvělý hokej. Sedá si to a je vidět, že kluci mají i sebevědomí," všiml si Eliáš.

"Přiznám se, že před posledním zápasem s Edmontonem jsem si říkal, že to může být třeba trošku horší po výborném tripu v Kanadě, ale zase to skvěle zvládli," připomněl poslední výhru 5:2, která znamenala vyrovnání rekordního zápisu. "Mám ale i takový pocit, že tým hraje více na čtyři pětky, je vyrovnanější. A jak hrají agresivní styl hokeje a hodně bruslí, tak na to mají energii, když stráví o něco méně času na ledě. Klobouk dolů před tím, jak hrají. A pro soupeře je pak hodně těžké odehrát v takovém tempu celý zápas, což klukům vyhovuje," přemítal Eliáš.

Český gólman Vítek Vaneček v dresu New Jersey Devils
zdroj: ČTK/AP autor: Adam Hunger

Neopomněl ani zásadní podíl brankářů na současných úspěších. "Kromě prvních dvou zápasů, kdy vstup nebyl optimální, chytají výborně. Blackwood začal chytat dobře, zranil se, teď chytá fantasticky Vítek Vaněček. A já osobně mám takový pocit, že právě Vítek dodává týmu více klidu, což je moc důležité. A neříkám to jen z toho důvodu, že je Čech, tak na mě opravdu působil. Šanci dostal navíc i mladý Schmid, jenž chytal výborně na farmě. A také on si odehraje svoje," ocenil Eliáš.

Z bohatých vlastních zkušeností však dobře ví, že mužstvo a jeho skutečné kvality a soudržnost prověří ze všeho nejvíc období krize. A s tou se během dlouhé sezony musí obvykle poprat každý klub NHL.

"Nechcete si nic takového přát, ale bylo by potřeba vidět tým, jak reaguje i třeba na nějakou malou krizi, aby mohl člověk odhadovat, kam až to třeba mohou dotáhnout. Když prohrají třeba dva zápasy po sobě, jak na to zareagují. Už i během kempu, když před sezonou vyhrávali, tak si i trenéři říkali, že by bylo možná dobré taky jednou prohrát, aby si tým nemyslel, že je neporazitelný. Sezona je každopádně ještě strašně dlouhá a ona nějaká krize přijde. Uvidíme, jak pak kluci zareagují v ten daný moment," řekl Eliáš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články