Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Přesuny v NHL: Palát se upsal New Jersey. Frk jde do St. Louis a Kubalík se dohodl s Detroitem

Specialista na play-off zápasy a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu přece jen mění působiště. Ondřej Palát se na trhu s volnými hráči v NHL dlouho neohřál a z Tampy Bay míří do New Jersey. Naopak z kádru Red Devils putuje český útočník Pavel Zacha do Bostonu výměnou za Erika Haulu. Působiště mění i někdejší Palátův parťák Jan Rutta, který se už jako volný hráč dohodl na tříleté smlouvě s Pittsburghem, brankář David Rittich, jenž se upsal Winnipegu, Ondřej Kaše zamířil do Caroliny nebo Dominik Kubalík, jehož ulovil Detroit. Velkými zprávami jsou příchod bývalého kapitána Philadelphie Claudea Girouxe do Ottawy a Johnnyho Gaudreaua do Columbusu.

Je nám líto, video expirovalo.
Mrázek věří, že v Chicagu dostane šanci

Tampa Bay už vzhledem k možnostem svého platového stropu a podpisu mladších hráčů nemohla udržet Ondřeje Paláta. Play-off hráč mění poprvé v NHL působiště. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay a finalista uplynulého ročníku uzavřel pětiletý kontrakt s New Jersey na 30 milionů dolarů (zhruba 730 milionů korun). Jednatřicetiletý Palát nastupoval za Tampu Bay deset sezon. Letos mu vypršela pětiletá smlouvu na 26,5 milionu dolarů.

Přestupům v NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

O Zachově výměně se v zámoří spekulovalo už delší dobu. Po loňské povedené sezoně, kdy si v 50 zápasech připsal 35 bodů za 17 branek a 18 asistencí, přišlo v posledním ročníku vystřízlivění. Výsledkem byl zisk 36 bodů (15 + 21) v 70 zápasech. Zacha je v 25 letech po konci smlouvy stále chráněným volným hráčem, takže Boston si podrží s otevřením trhu práva na českého útočníka. V týmu Bruins se potká s Davidem Pastrňákem a možná i Davidem Krejčím, o nějž má klub také zájem. Naproti tomu Haulovi zůstává z dosavadního kontraktu poslední rok smlouvy na 2 375 000 dolarů.

Dominik Kubalík po konci v Chicagu našel nové působiště v Detroitu. Se slavnou organizací Red Wings kývl na dvouletý kontrakt v celkové výši pět milionů dolarů. V klubu by se měl potkat s Filipem Hronkem a Jakubem Vránou a také Filipem Zadinou, jenž je jako jediný z českých zástupců v týmu chráněným volným hráčem bez nové smlouvy. Obránce Andrej Šustr si zahraje za Minnesotu díky jednoleté smlouvě na 750 tisíc dolarů.

Ondřej Kaše podepsal s Hurricanes roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů. Nechráněným volným hráčem se stal poté, co od Toronta nedostal kvalifikační nabídku. S novým kontraktem si Kaše finančně o něco polepšil. V Maple Leafs mu skončil roční kontrakt na 1,25 milionu dolarů. Útočník Martin Frk se zkusí po nezdarech v Los Angeles prosadit do prvního týmu St. Louis. Osmadvacetiletý hráč uzavřel roční dvoucestnou smlouvu s Blues ve výši 750 tisíc dolarů.

Osmnáctiletý obránce David Jiříček podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Columbusem. Bronzový medailista z květnového seniorského mistrovství světa ve Finsku byl minulý týden draftován jako šestý hráč v pořadí a byl nejvýše umístěným českým hokejistou. Podle zámořských médií si Jiříček, který je momentálně na kempu Columbusu, může vydělat každý rok maximálně 950 tisíc dolarů. Stejnou nováčkovskou smlouvu uzavřel i Jiří Kulich s Buffalem a dále také jednička draftu Juraj Slafkovský s Montrealem (ale s vysokými bonusy) nebo čtyřka Shane Wright se Seattlem.

Jiříček hned dostal do kádru Blue Jackets velké jméno. Columbus získal jednu z největších hvězd, které byly k dispozici. Johnny Gaudreau, který se nedohodl na pokračování v Calgary, podepsal lukrativní sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů, v průměru vydělá téměř deset milionů dolarů za sezonu. V novém působišti se osmadvacetiletý technik potká i s Jakubem Voráčkem, jenž byl nejproduktivnějším hráčem týmu v minulém ročníku. 

Zvučným přesunem je také úlovek Ottawy. Senators se dohodli na tříleté smlouvě s Claudem Girouxem, který po odchodu z Philadelphie strávil konec sezony v týmu Floridy Panthers s cílem získat Stanley Cup. Po vyřazení Washingtonu však klub vypadl ve druhém kole play-off s Tampou Bay ve čtyřech zápasech.

Rozhýbal se také trh s brankáři. Po trejdu Petra Mrázka do Chicaga a příchodu Matta Murrayho z Ottawy podepsali Maple Leafs dalšího gólmana – duo s Murraym vytvoří Ilja Samsonov, jenž přistoupil po konci ve Washingtonu na jednoletou dohodu za 1,8 milionu dolarů. Naopak z Toronta odchází také Jack Campbell, a to do Edmontonu, podle zpráv ze zámoří na pět let za 25 milionů dolarů. Jaroslav Halák si prodlouží kariéru v zámoří o další rok, neboť se dohodl s New Yorkem Rangers na smlouvě za 1,55 milionu. Darcy Kuemper bude po triumfu s Coloradem chytat ve Washingtonu (na 5 let za 26 250 000 dolarů). David Rittich po konci v Nashvillu míří do Winnipegu (na rok za 900 tisíc dolarů).

Obhájce Stanley Cupu Colorado Avalanche nezahálí ani po úspěšné sezoně a ještě před otevřením trhu se dohodli na prodloužení smlouvy s klíčovou posilou před letošními boji v play-off. Obránce Josh Manson podepsal nový čtyřletý kontrakt v celkové výši 18 milionů dolarů. V Denveru zůstává další rok i útočník Darren Helm (1,25 milionu), Artturi Lehkonen dokonce dalších pět let (22,5 milionu). Ztrátou je odchod Andrého Burakovskyho, který směřuje k nováčkovi do Seattlu (na 5 let za 27,5 milionu).

Smlouvy s důležitými hráči prodloužil také finalista z Tampy. Lightning se dohodli s Michajlem Sergačovem (na 8 let za 68 milionů dolarů), Anthonym Cirellim (na 8 let za 50 milionů) a Erikem Černákem (na 8 let za 41,6 milionu). A Jan Rutta na Floridě pokračovat nebude, dohodl se s Pittsburghem na tříleté smlouvě za 8,25 milionu dolarů.

Pro setrvání v dosavadním klubu se rozhodl i Evander Kane, jenž by měl v Edmontonu strávit další čtyři roky za 20,5 milionu dolarů. Problémový útočník zrestartoval kariéru a po boku Connora McDavida a Leona Draisaitla přispěl Oilers v play-off 13 brankami v 15 duelech. U Olejářů zůstává i Brett Kulak (na čtyři roky za 11 milionů). V Buffalu pokračuje Victor Olofsson na další dva roky za 9,5 milionu dolarů, v St. Louis zase na čtyři roky obránce Nick Leddy (16 milionů).

Ztráty naopak hlásí Carolina. Hurricanes přišli o obránce Iana Colea, jenž zamířil na rok do Tampy Bay (za 3 miliony dolarů), a také o útočníka Vincenta Trochecka. Forvard se dohodl s New Yorkem Rangers na maximální délce kontraktu na sedm let za více než 39 375 000 dolarů. Rangers už naproti tomu nemůžou počítat s Andrewem Coppem, který podepsal smlouvu s Detroitem na pět let (28 125 000 dolarů), k Red Wings se přesouvá i obránce Ben Chiarot (na 4 roky za 19 milionů) či David Perron (na 2 roky za 9,5 milionu). Velkou smlouvu uzavřel Robert Thomas se St. Louis, dosavadní útočník Blues prodloužil o osm let za 65 milionů.

Díru v obranných řadách Caroliny po dřívějším odchodu Tonyho DeAngela a středečním odchodu Colea částečně zaplní Brent Burns. Dlouholetá opora San Jose přichází k Hurricanes výměnou, Sharks budou z jeho zbývajícího kontraktu na tři roky dál platit 33 procent z celkové gáže 8 milionů dolarů ročně. Novým spoluhráčem Tomáše Hertla je naopak útočník Oskar Lindblom. Se Sharks podepsal dvouletou smlouvu na pět milionů dolarů jako volný hráč jen den poté, co ho ze zbytku předchozího kontraktu vykoupila Philadelphia.

Zdroj
nhl.com, sportsnet.ca, ČTK, CapFriendly, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články