Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

V hlavní roli Hertl: Český útočník vystřelil dvěma góly výhru Sharks

San Jose – Jeden z nejlepších večerů v play-off NHL v kariéře prožil Tomáš Hertl, který dvěma góly zařídil San Jose výhru 3:0 nad St. Louis a byl vyhlášen nejlepším hráčem třetího finálového utkání Západní konference. Český hráč je se třemi zásahy nejúspěšnějším střelcem série, v níž se i díky jeho brankám ujali Sharks vedení 2:1. 

Tomáš Hertl se raduje se spoluhráči
zdroj: ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

"Hraje se na čtyři vítězné zápasy, tohle ještě nic neznamená. Někdo musel po dnešním utkání prohrávat 1:2. A je to pořád jen 1:2. Dnes jsme měli několik dobrých věcí, zejména jsme hráli slušně v úvodu. Na tom musíme stavět," uvedl trenér St. Louis Ken Hitchcock.

San Jose si všechny tři trefy rozdělilo rovnoměrně do každé třetiny. Úvodní gól vstřelil Hertl, který dostal puk do jízdy a bombou z levého kruhu ho poslal do vzdálenějšího horního růžku. Odchovanec pražské Slavie čtvrtým gólem v play-off otupil počáteční nápor soupeře, který v první části nedovolil domácím více než osm minut vystřelit na branku.

Druhý zásah přidal po dobře sehraném přečíslení tři na dva Joonas Donskoi, který si najel z druhé vlny na přihrávku Logana Couturea a gólmana Blues prostřelil z mezikruží. Jakoukoli naději na zvrat vzal hostům definitivně v úvodu závěrečné třetiny Hertl. Za brankou převzal puk, vyjel před ni do palebné pozice a vyhnal Elliotta na střídačku.

"Mám výborné spoluhráče, kteří umí skvěle přihrávat. Snažím se hodně bruslit, uvolňovat. Jakmile dostanu puk, snažím se jít do brány a střílet. Měl jsem i trochu štěstí, že mi to tam prošlo," uvedl Hertl, který hraje v elitním útoku po boku Joeů Thorntona a kapitána Pavelského.

Spolehlivě pracuje i obrana San Jose, v níž hraje Roman Polák. V utkání omezila na minimum gólové šance St. Louis, za které nastoupil ve čtvrtém útoku poprvé v sérii Dmitrij Jaškin, a už 150 minut neinkasovala. Gólman Martin Jones si tentokrát připsal 22 zákroků a stal se prvním brankářem v historii Sharks, který vychytal v play-off dvě nuly za sebou.

"Je základním kamenem našeho týmu. Rádi před ním hrajeme, cítíme, že s ním v brance nemůžeme prohrát. Máme za to, že je to nejlepší gólman v soutěži," řekl útočník Joe Thornton. "Vítězství i nuly jsou týmovým výsledkem. Nebylo to o mně, já jsem jen kryl, co se od gólmana ve finále konference čeká, že chytí," uvedl skromně Jones.

San Jose je počtvrté ve finále konference, ale poprvé v něm vede. V sérii je prozatím herně lepší, i proto se ozývají z řad hokejových expertů hlasy, že postoupí do závěrečného boje o Stanley Cup. "Mají nejlepší tým, jaký jsem u nich viděl," řekl například Jeremy Roenick, bývalý úspěšný hráč a dnes televizní analytik, který chválil i Hertla.

"Hraje, stejně jako (Tommy) Wingels, s obrovským sebevědomím a za to může jejich kouč (Peter DeBoer). Je nesporné, že s ním má hodně co do činění," uvedl Roenick. Trenér San Jose udělal skvělý tah, když na začátku ledna posunul Hertla do první řady, přestože měl na kontě jen čtyři branky. Český útočník pookřál a důvěru splatil 17 góly ve zbytku základní části a v play-off jich dal už pět. 

San Jose - St. Louis 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)Branky: 16. a 47. Hertl, 32. Donskoi. Střely na branku: 16:22. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. Thornton, 3. Jones (všichni San Jose). Stav série: 2:1. 

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články