Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Sobotka míří v rámci trejdu O'Reillyho ze St. Louis do Buffala

Útočník Vladimír Sobotka se stěhuje ze St. Louis do Buffala v rámci výměny za kanadského forvarda Ryana O'Reillyho. Spolu s českým centrem získali Sabres také další dva útočníky Patrika Berglunda a Tageho Thompsona a práva výběru v prvním kole příštího draftu a ve druhém kole v roce 2021.

Vladimír Sobotka v utkání proti Anaheimu
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

Oba celky se rozhodly pro změny v kádru. Buffalo jako nejhorší tým uplynulé sezony, St. Louis skončil v Západní konferenci devátý pouhý bod za postupem do play-off, kde "blues" chyběli poprvé od roku 2011.

Generální manažer St. Louis Doug Armstrong neváhal za dvojnásobného mistra světa (2015 a 2016) a vítěze předloňského Světového poháru obětovat vysokou cenu.

"Když nepostoupíte do play-off, musejí nastat změny. Tým se tam nedostal po několika letech a taková pozice klubu nesedí. I fanoušci jsou nespokojení," uvedl Armstrong.

Sobotka, který slaví 31. narozeniny, se do St. Louis vrátil na konci sezony 2016/17 po tříletém působení v KHL v dresu Omsku. V uplynulém ročníku si odchovanec Třebíče připsal v 81 zápasech za Blues 31 bodů za 11 branek a 20 asistencí.

Bývalý hráč Bostonu, který jej draftoval v roce 2005 ve čtvrtém kole na 106. pozici, má ještě na příští dvě sezony platnou tříletou smlouvu s průměrným ročním příjmem 3,5 milionu dolarů.

Hlavní postava výměny O'Reilly má ještě na pět let platný kontrakt, který zatíží platový strop St. Louis 7,5 miliony dolarů ročně. V uplynulé sezoně vytvořil rekord NHL s 1273 vyhranými vhazováními.

"Cítili jsme po minulé sezoně, že změny musejí být dynamické. Na jednu stranu jsme měli v kabině skvělé lidi, ale když skončíte na 31. místě, musíte něco změnit," uvedl generální manažer Sabres Jason Botterill.

Buffalo bude nově stavět i na osmnáctiletém švédském obránci Rasmusi Dahlinovi z Frölundy, jehož získalo předminulý týden jako jedničku draftu. Sabres také v neděli podepsali tříletý kontrakt na 8,5 milionu dolarů s brankářem Carterem Huttonem.

Blues dál posilují kádr, smlouvu podepsal Bozak a vrací se Perron

Po roce stráveném v dresu nováčka NHL Vegas se do St. Louis vrací David Perron. Třicetiletý Kanaďan podepsal s Blues čtyřletý kontrakt na 16 milionů dolarů. Další ofenzivní posilou St. Louis se stal jeho krajan Tyler Bozak. Dosavadní hráč Toronta uzavřel tříletou smlouvu na 15 milionů dolarů.

Útočník Riley Nash bude v kariéře pokračovat v Columbusu. S Blue Jackets se jako volný hráč dohodl na tříleté smlouvě s celkovým příjmem 8,25 milionu dolarů. V porovnání s posledními dvěma sezonami v Bostonu si tak výrazně polepší, u Bruins inkasoval 900 tisíc dolarů ročně.

Derek Ryan se po nejlepší sezoně v kariéře přesune z Caroliny do Calgary. Jednatřicetiletý Američan podepsal jako nechráněný volný hráč s Flames tříletý kontrakt na 9,375 milionu dolarů. V Calgary naváže na spolupráci s koučem Billem Petersem, který jej dosud vedl v týmu Hurricanes.

Finský útočník Valtteri Filppula bude hrát nově za New York Islanders. Čtyřiatřicetiletý dosavadní hokejista Philadelphie podepsal v novém působišti jako nechráněný volný hráč roční smlouvu na 2,75 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články