Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Rangers sahají po rychlém postupu, Avalanche a Oilers zaznamenali vysoké výhry

New York Rangers potvrzují na začátku play-off NHL pozici nejlépe postaveného týmu ve Východní konferenci. Jezdci si poradili s Washingtonem Capitals také ve třetím utkání, tentokrát 3:1, v sérii vedou 3:0 na zápasy a jediná výhra je dělí od postupu do druhého kola. V Západní konferenci se radovali Colorado Avalanche, kteří po obratu porazili Winnipeg Jets 6:2, Edmonton Oilers přehráli Los Angeles Kings 6:1 a zvítězili také Vancouver Canucks, kterým k triumfu 2:1 nad Nashvillem Predators stačilo dvanáct střel na bránu.

Chris Kreider se raduje se spoluhráči z NY Rangers
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Geoff Burke

Ve Washingtonu otevřel skóre v šesté minutě domácí obránce John Carlson švihem zpoza mezikruží. Za 34 sekund ale odpověděl tečí Chris Kreider a v oslabení udeřil v čase 8:08 v přečíslení dva na jednoho Barclay Goodrow. Zbývající gól Rangers vstřelil v závěru druhé třetiny Vincent Trocheck v přesilové hře. Zbytek obstaral brankář hostů Igor Šesťorkin, který kryl 28 střel a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"Každý zápas v sérii přišli s něčím ohromným. Tentokrát velmi rychle otočili. Je to zklamání," uvedl Carlson, který odehrál téměř třicet minut kvůli problémům Washingtonu s beky. Z prvních dvou obranných párů chybí Nick Jensen a Rasmus Sandin. Navíc zápas nedohrál další zadák Capitals Trevor van Riemsdyk, jehož po odehrání puku narazil Matt Rempe na mantinel. "Byl to ošklivý zákrok. Náš hráč byl ve zranitelné pozici," zlobil se útočník Nic Dowd.

Vancouver vstřelil oba góly v přesilových hrách, ve kterých zajistili J. T. Miller a Brock Boeser týmu vedení 2:0. Nashville zdramatizoval zápas v 57. minutě, ve které se prosadil Luke Evangelista. Více domácím nedovolil brankář Casey DeSmith, jenž od druhého zápasu série nahradil zraněného Thatchera Demka, a vychytal své první vítězství v play-off NHL.

Nashville nezúročil střeleckou převahu 30:12, Vancouver k tomu dalších 30 pokusů zblokoval. "Hráli jsme hodně v útočném pásmu, vypracovali jsme si víc šancí. Pokud budeme hrát stejně, budeme na tom dobře," řekl Evangelista. "Potřebujeme, aby prošlo více střel na branku. Pomohl by nám nějaký ošklivý gól, teč nebo dorážka. V tom se musíme zlepšit," uvedl kapitán Predators Roman Josi. Z výhry Vancouveru se radoval i obránce Filip Hronek, jediný český hokejista, který zasáhl do pátečních zápasů.

Winnipeg otočil v prostřední třetině skóre z 0:1 na 2:1, ale ve třetím dějství spustilo Colorado kanonádu. K obratu pomohly týmu i přesilové hry, ve kterých Nathan MacKinnon a Valerij Ničuškin překlopili skóre na 3:2. Polovinu branek Avalanche připravil Casey Mittelstadt, první hvězda zápasu.

"Některé situace jsme zbytečně překombinovali. Musíme hrát stejně jako oni – házet všechno na branku. A taky musíme zlepšit disciplínu a oslabení, to nás stálo zápas," řekl trenér Winnipegu Rick Bowness. Gólman Jets Connor Hellebuyck, jeden z adeptů na cenu pro nejlepšího brankáře sezony, inkasoval ve třech zápasech patnáctkrát.

Po dvou gólech Edmontonu vstřelili Leon Draisaitl a Zach Hyman, který v letošním play-off skóroval už šestkrát. Lídr Oilers Connor McDavid si připsal tři body (1+2) a týmu fungovaly i přesilové hry, ve kterých nasázel polovinu branek. I přes šest inkasovaných gólů vydržel v brance Los Angeles až do konce Cam Talbot, jemuž kryl záda David Rittich.

"Speciální formace hrály skvěle, Stuart (gólman Skinner) byl opět jako skála. V naší hře bylo hodně pozitiv, ale počítá se to jen jako jedna výhra," podotkl McDavid, který má na kontě už osm přihrávek. Více jich nasbíral v úvodních třech zápasech play-off naposledy Wayne Gretzky (9) v roce 1987. Oilers se mohou v sérii opřít o přesilové hry, využili sedm z patnácti.

1. kolo play-off NHL:

Východní konference – 3. zápas:

Washington – NY Rangers 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Branky: 6. Carlson – 7. Kreider, 9. Goodrow, 36. Trocheck. Střely na branku: 29:22. Diváci: 18 573. Hvězdy zápasu: 1. Šesťorkin (NY Rangers), 2. Carlson (Washington), 3. Trocheck (NY Rangers). Stav série: 0:3.

Západní konference – 3. zápasy:

Nashville – Vancouver 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky: 57. Evangelista – 14. J. T. Miller, 25. Boeser. Střely na branku: 30:12. Diváci: 17 474. Hvězdy zápasu: 1. J. T. Miller, 2. Boeser (oba Vancouver), 3. Evangelista (Nashville). Stav série: 1:2.

Colorado – Winnipeg 6:2 (1:0, 0:2, 5:0)
Branky: 12. Parise, 43. MacKinnon, 45. Ničuškin, 49. Lehkonen, 53. Colton, 57. Toews – 26. Toffoli, 31. Morrissey. Střely na branku: 40:24. Diváci: 18 124. Hvězdy zápasu: 1. Mittelstadt, 2. Ničuškin, 3. MacKinnon (všichni Colorado). Stav série: 2:1.

Los Angeles – Edmonton 1:6 (0:3, 1:1, 0:2)
Branky: 26. Doughty – 7. a 47. Hyman, 16. a 53. Draisaitl, 19. McDavid, 28. E. Kane. Střely na branku: 28:40. Diváci: 18 145. Hvězdy zápasu: 1. Draisaitl, 2. McDavid, 3. Nugent-Hopkins (všichni Edmonton). Stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články