Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
GP West Bohemia

Play-off NHL dospělo do konferenčních finále. Zastaví se spanilá jízda nováčka z Vegas?

Ve hře o Stanley Cup zbývá z šestnáctky vyvolených jen poslední čtveřice klubů. Ve Východní konferenci se utká o postup do posledního kola Tampa Bay s Washingtonem, na Západě se střetne jediný kanadský zástupce Winnipeg s nováčkem z Las Vegas. Ze hry jsou jak obhájci z Pittsburghu, tak také vítězové základní části Nashville Predators.

Tomáš Nosek se raduje z gólu se spoluhráči z Vegas
zdroj: REUTERS autor: Stephen R. Sylvanie

Tampa Bay Lightning – Washington Capitals

Na Východě dojde na souboj vítězů obou divizí. Blesky z Tampy navíc ovládly po základní části nejen Atlantickou divizi, ale také celou konferenci, a tak budou mít výhodu domácího prostředí i proti šampionovi z Metropolitní divize. Lightning si nejprve poradili s omlazenými Ďábly z New Jersey (4:1 na zápasy) a poté se vypořádali i s nepříjemnými Medvědy z Bostonu také v pěti zápasech.

Účast Tampy Bay ve finále konference není v žádném případě ojedinělá, ba naopak. Mužstvo z Floridy je mezi nejlepšími dvěma celky Východu potřetí z posledních čtyř sezon. Před třemi roky z toho byl postup do finále Stanley Cupu, předloni Lightning nestačili na Pittsburgh.

Sport
zdroj: ČT4

Tým okolo kapitána Stevena Stamkose je však dostatečně zkušený, aby minimálně postup do posledního kola zopakoval. Mužstvo stojí na jednom z nejkvalitnějších brankářů ligy Andreji Vasilevském, v defenzivě je kandidát na Norris Trophy pro nejlepšího obránce Victor Hedman se spolehlivým Antonem Stralmanem a našlapaný útok se naplno projevil v sérii proti Bostonu.

K notoricky známým lídrům jako Stamkos, Kučerov, Palát nebo Johnson se přidali Yanni Gourde, Brayden Point nebo bek Michajl Sergačov. Právě široký kádr a schopnost všech čtyř útoků být nebezpečnou silou na ledě a umět rozhodnout zápas vytváří z Tampy zřejmě hlavního kandidáta na celkový triumf.

V konferenčním finále se však budou muset Blesky vypořádat nejprve s Washingtonem. Capitals zlomili prokletí druhého kola a přes obhájce titulu Penguins prošli po dvaceti letech dál. Zda z toho bude nakonec účast ve finále Stanley Cupu jako v roce 1998, to ukáže až nadcházející série, do které vstupuje klub z hlavního města bez výraznějších zkušeností v play-off.

Sport
zdroj: ČT4

"Caps" se však vezou na vlně euforie. Z cesty odklidili Pittsburgh a Alexandr Ovečkin konečně porazil Sidneyho Crosbyho v play-off. Ruský kapitán sice vede bodování týmu ve vyřazovací části, ale postup mezi nejlepší čtyřku řídil Jevgenij Kuzněcov, který také rozhodl šestý duel s "Pens".

Washington se ale musí vyrovnat vedle technického talentu také s důraznou fyzickou hrou soupeře, který se úspěšně popasoval s nepříjemně hrajícími hokejisty Bostonu. Kromě toho budou Capitals potřebovat zdravého Nicklase Bäckströma, nad jehož nasazením do série visí otazník. Zdá se tak, že šířka kádru a bohaté zkušenosti Tampy by nakonec měly převážit.

Lightning (113) – Capitals (105)

Vzájemné série v play-off: 2:0 (naposledy 2. kolo 2010/11: Lightning 4:0 na zápasy)

Bilance v základní části: 2:1 (4:3pp, 1:3, 4:2)

Tři hvězdy Lightning: Andrej Vasilevskij (B), Steven Stamkos (Ú), Nikita Kučerov (Ú)

Tři hvězdy Capitals: Alexandr Ovečkin (Ú), Nicklas Bäckström (Ú), Jevgenij Kuzněcov (Ú)

Češi v týmu: Andrej Šustr (O), Ondřej Palát (Ú) – Jakub Jeřábek (O), Michal Kempný (O), Jakub Vrána (Ú)

Tip ctsport.cz na postup: Lightning 4:2 na zápasy

Winnipeg Jets – Vegas Golden Knights

Ačkoli oba soupeři patřili k tomu nejlepšímu, co Západní konference letos nabídla, ani s jedním se do finále příliš nepočítalo. Winnipeg napodobil loňskou jízdu Ottawy a jako poslední drží kanadský prapor v letošním play-off. Jets však potvrdili, že se jim v této sezoně nesmírně daří a nezastavili se ani proti Nashvillu.

Za vítězem základní části zaostali pouze o tři body, a přestože měli Predators díky tomu výhodu domácího prostředí, v sérii to nerozhodovalo. Po čtyřech zápasech byl stav nerozhodný, ale v dalších třech duelech zvítězil vždy hostující tým. Nejprve vyhrál Winnipeg a šel do vedení 3:2, přičemž ve vlastní aréně mohl rozhodnout o postupu.

Patrik Laine se raduje se spoluhráči
zdroj: USA Today Sports autor: James Carey Lauder

Jenže Jets situaci nezvládli a po jasné prohře 0:4 se mělo rozhodnout v Tennessee. Hrůzostrašný začátek zápasu ale předvedl hlavní kandidát na Vezina Trophy Pekka Rinne. Brankář Nashvillu propustil dva hloupé góly v prvních jedenácti minutách a z plánovaného tlaku domácích "Preds" sešlo. Ani střídání za Juuseho Sarose k obratu nevedlo a po výhře 5:1 postoupil kanadský celek.

Winnipeg se může spolehnout na zatím skvělého Connora Hellebuycka, který v divoké sérii druhého kola udržel střelce Predators na uzdě. Hlavní síla Jets je ale v útoku. Scheifele, Wheeler, Stastny, Laine i nováček Connor nesobecky táhnou za jeden provaz a v ofenzivních nápadech jsou prakticky k nezastavení.

Proti Vegas se však budou muset vypořádat se zřejmě nejlepším brankářem dosavadního play-off. Marc-André Fleury vede nováčka ligy také vyřazovacími boji ve více než perfektní formě. Aktuální statistiky jsou vypovídající: průměr 1,53 branky na zápas a hlavně 95,1 % úspěšnosti zásahů společně se čtyřmi nulami dělá z Fleuryho hlavního kandidáta na nejužitečnějšího hráče vyřazovací fáze.

Marc-André Fleury z Vegas Golden Knights
zdroj: Reuters autor: Stephen R. Sylvanie

Brankář Golden Knights těží také z propracovaného herního systému týmu, který dokonale narušuje hru soupeře už v zárodku akcí, což pocítilo po Los Angeles také San Jose (4:2 na zápasy). Rytíři navíc dozadu přidávají perfektní backchecking, a tak má obrana Vegas usnadněnou úlohu. V sérii proti Winnipegu budou navíc začínat venku a mírným favoritem by tak měli být domácí Tryskáči.

Pozice hostujícího klubu, který si užívá nečekaný průběh sezony a od kterého se moc neočekává ani nyní, je tak ideální. Pokud se defenziva Vegas vypořádá s útočnou sílou soupeře, mohou Golden Knights překvapit znovu a dovést snový ročník až do finále Stanley Cupu.

Jets (114) – Golden Knights (109)

Vzájemné série v play-off: 0

Bilance v základní části: 1:2 (2:5, 7:4, 2:3pp)

Tři hvězdy Jets: Blake Wheeler (Ú), Patrik Laine (Ú), Mark Scheifele (Ú)

Tři hvězdy Golden Knights: Marc-André Fleury (B), Jonathan Marchessault (Ú), William Karlsson (Ú)

Češi v týmu: X - Tomáš Nosek (Ú)

Tip ctsport.cz na postup: Golden Knights 4:3 na zápasy

Zdroj
hockey-reference.com, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články