Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Palát věří, že Tampa Bay na obhajobu má, ale varuje: Nesmíme zaspat start

Do další zvláštní sezony NHL půjde v roli obhájce Stanley Cupu a jeden z klíčových hráčů Ondřej Palát věří, že Tampa Bay má na to, zopakovat spanilou jízdu až ke svatému hokejovému grálu. Devětadvacetiletá opora Lightning si ale uvědomuje, že důležitý bude ve zkrácené sezoně především dobrý začátek. V první útočné řadě bude nově nastupovat s kapitánem Stevenem Stamkosem.

Ondřej Palát se raduje se spoluhráčem z Tampy Bay Braydenem Pointem
zdroj: ČTK/AP autor: JASON FRANSON

"Náš tým zůstal téměř stejný, takže si musíme dávat jen ty nejvyšší cíle. Ale bude to hodně těžké, protože každý tým se proti nám vydá ze všeho. Tak to bývá vždycky, že ty nejlepší vždycky chcete porazit a snažíte se hrát co nejlépe. Bude to určitě těžká sezona," řekl Palát v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která jej zastupuje.

Získat Stanley Cup dvakrát po sobě se podařilo v letech 2016 a 2017 Pittsburghu a předtím naposledy Detroitu v letech 1997 a 1998. "Bylo by to krásné. Tým na to máme, ale bude záležet na spoustě faktorů a na tom, jak vydrží zdraví. Máme na to, ale bude to těžké," řekl odchovanec Frýdku-Místku.

Bez Kučerova, ale se Stamkosem

Vyrovnat se musí tým Lightning po celou základní část s absencí ruského ofenzivního lídra Nikity Kučerova. "Hráč takového kalibru se nedá nahradit. Ale zas máme zpět ve formě Steva Stamkose, který na kempu vypadá velmi dobře. Ale budeme muset v ofenzivě zabrat my ostatní, když nemáme Kuču," zmínil absenci spoluhráče z elitní formace. "Zůstal jsem v první lajně spolu s Braydenem Pointem. A místo Kučerova tam máme Stamkose."

Tampa Bay vybojovala titul po dohrávce v bublinách v Torontu a Edmontonu na konci září a Palát už se nemůže dočkat začátku. "Pocity mám stejné jako před každou sezonou. Těším se hodně," uvedl. "Bude to trochu jiné, protože je to kratší sezona. Bude to náročné, nesmíme zaspat start, protože by se to pak těžko dohánělo. A bude určitě větší rivalita, jelikož budeme hrát s některými týmy třeba třikrát za sebou. Ale moc se na to těším," ujistil.

Ondřej Palát se Stanley Cupem
zdroj: USA Today Sports autor: Perry Nelson

V minulé sezoně si připsal v základní části v 69 zápasech 41 bodů (17+24) a v play-off přidal ve 25 duelech dalších 18 bodů (11+7). "Chci hrát co nejlepší hokej. Vycházet z dobré defenzivy a pokračovat v tom, co jsem si nastavil před rokem. Tedy více střílet a chodit do brány, tím otevírat prostor spoluhráčům. Pozici mám dobrou, začínám v první lajně, tak doufám, že se v ní udržím a trenér mi bude věřit a dávat čas na ledě," řekl.

Tampa Bay se může těšit na zápasy s novodobými rivaly

Pandemie koronaviru donutila vedení NHL zkrátit sezonu na 56 utkání pro každý tým a rozdělit celky nově do divizí regionálně. "Pokud zaspíte start a prohrajete třeba osm z deseti prvních zápasů, tak se to oproti sezoně s 82 zápasy bude strašně těžko dohánět. Tam se s tím dá vždycky něco dělat, ale teď musíme vítězit od začátku. Sezona je opravdu krátká, budeme hrát skoro obden," podotkl Palát.

Tampa Bay má v Centrální divizi Carolinu, Chicago, Columbus, Dallas, Detroit, Floridu a Nashville. "Je to určitě jiné než jindy, že nebudeme hrát se všemi během sezony, ale jen v té naší osmičce. Ale o to větší bude rivalita, že se bude hrát osmkrát se stejným týmem. Zvláště pak v Kanadě, kde je už teď velká rivalita mezi Edmontonem a Calgary. Pro fanoušky to nebude vůbec špatné," komentoval to Palát.

Podle něj Lightning vyloženého rivala nemají, ale atraktivní soupeře ano. "V posledních letech jsou to asi Boston a Columbus, to budou vyhrocenější zápasy. Pak tam je Dallas, který se nám bude chtít pomstít za porážku ve finále. To budou super zápasy," těší se.

Podstatná pro úspěch bude i správná regenerace. "I v normální sezoně je hodně zápasů, ale je alespoň občas nějaké volno. Teď to bude hrozně těžké. Životospráva a spánek a podobné věci budou o to důležitější," konstatoval.

Paláta a spol. čekají denní testování i "bublinky"

Na rozdíl od závěru minulé sezony už se v bublině na neutrální půdě hrát nebude. Dlouhé odloučení od rodiny tak nepřijde. "Sice když pojedeme na trip, tak nesmíme chodit nikam do města a musíme být jen na hotelu, tak to bude taková bublinka na pár dnů, ale za pár dní zase pojedeme domů, takže to bude v pohodě," porovnal Palát.

Pokračují ale přísná opatření. "Už během kempu se testujeme denně. V posilovně nesmí být více než osm lidí. Musíme nosit roušky všude mimo led i v šatně. Musíme dávat pozor, aby se to nerozneslo, abychom nemuseli být v karanténě. Takže se musíme s klukama hlídat navzájem a být opatrní. Nesmíme chodit někam, kde je víc lidí," popsal.

Ondřej Palát z Tampy Bay
zdroj: Reuters autor: Perry Nelson

V Tampě se ale lockdown nekoná. "Tady to nikdo neřeší. Všechno je otevřené a vše funguje. Jsem rád, že je tu normální život, ale hlava mi nebere, že i když je tu hodně případů, tak to nikdo neřeší a život jde dál. Nemocnice to zvládají. Nevím, čím to je, že v jiných státech to je špatné, i když je všechno zavřené," uvedl.

Domácí hala Amelia Arena má v této sezoně jako hosta tým basketbalové NBA Toronto Raptors. "Pro lidi v Tampě je to super, protože nejbližší NBA byla v Orlandu. Lidi se tak mohou jít podívat. Pro nás to je trochu nezvyk, že se dělíme o halu s basketbalisty, ale obsluha haly ji umí předělat za pár hodin, že ani nepoznáte, že ještě před pár hodinami se tam hrál jiný sport. V tom bych problém neviděl," prohlásil Palát.

Lightning by se měli pro zápasy NHL dočkat aspoň částečně zaplněného hlediště. "Bylo by to super. Tampa začíná někde na 2000 až 3000 fanoušků. Je to ale stát od státu. Někde ještě nebudou vůbec. Doufám, že se situace zlepší. v březnu dubnu už snad bude moci chodit více lidí. S nimi je to vždycky lepší," dodal Palát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články