Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Palát byl na začátku další vítězné akce, Tampa Bay je potřetí v řadě ve finále

Ve finále play-off NHL se střetne Colorado s obhájcem Stanley Cupu Tampou Bay. Lightning ve finále Východní konference dokonali obrat v sérii proti New Yorku Rangers z 0:2 na 4:2, když v šestém utkání zvítězili 2:1 díky dvěma gólům kapitána Stevena Stamkose, a budou usilovat o třetí triumf v řadě. Na obou brankách se podílel Ondřej Palát a v letošních vyřazovacích bojích má už 16 bodů (8+8) v 17 duelech.

Útočník Tampy Bay Ondřej Palát (vlevo) se raduje se Stevenem Stamkosem
zdroj: Reuters autor: Nathan Ray Seebeck

"Ten tým je zatraceně silný, nepřestává mě udivovat, co všechno je schopen udělat pro výhru. Kluci zůstávají hladoví i po tom, co vyhráli dva poháry za sebou," řekl po jedenácté vyhrané sérii v play-off v řadě trenér Lightning Jon Cooper.

"Je těžké hodnotit, čeho jsme dosáhli, když ještě nejsme na konci naší cesty, stále zbývá odehrát několik zápasů. Už teď je ale jasné, že tento tým je mimořádný," doplnil kapitán Steven Stamkos, jenž šestý duel rozhodl dvěma góly.

Poprvé se prosadil těsně po polovině zápasu, kdy se po Palátově nahrávce prohnal do útočného pásma a střelou přes bránícího Ryana Lindgrena otevřel skóre. Lightning utkání kontrolovali, precizní hrou v obranném pásmu nepouštěli Rangers do vyložených šancí a sami několikrát ztroskotali na výborně chytajícím Igoru Šesťorkinovi.

Rangers i přesto dokázali srovnat. V 54. minutě Andrew Copp vyhrál buly přesně na hokejku Franka Vatrana a osmadvacetiletý útočník tvrdou ranou k levé tyči potrestal Stamkosovo vyloučení.

"Po té brance jsem opouštěl trestnou lavici zklamaný, ale věřil jsem, že dokážeme zvrátit zápas zpět na naši stranu. Teď se to snadno říká, ale od prvního buly jsem měl pocit, že si zasloužíme vyhrát," uvedl Stamkos.

A byl to právě on, kdo pouhých 21 sekund po vyrovnání vrátil Tampě vedení. Po souhře Paláta s Nikitou Kučerovem využil dvaatřicetiletý Kanaďan okénko v obraně soupeře a šťastným odrazem od nohy zajistil Bleskům postup.

Lightning si zahrají páté finále v klubové historii a budou útočit na čtvrtý Stanley Cup. Obhájci z posledních dvou let vyzvou vítěze Západní konference Colorado, které i díky Pavlu Francouzovi hladce přešlo přes Edmonton.

Rangers v rozhodujícím duelu nestíhali. Tým trenéra Gerarda Gallanta si stejně jako v předchozích zápasech nedokázal poradit s výbornou defenzivní hrou Lightning a potřetí za sebou vstřelil pouze jeden gól. Zatímco v prvních dvou utkáních série se Rangers prosadili devětkrát, ve zbylých čtyřech vstřelili Andreji Vasilevskému pouze pět branek.

"V prvním utkání jsme sice dali šest gólů, ale rozhodně jsme si nemysleli, že to tak bude každý zápas. Nastoupili proti sobě dva skvělí brankáři a zbytek série to jen potvrdil. My jsme se bohužel nedokázali prosadit při hře pět na pět, to nás stálo lepší výsledek," zhodnotil sérii obránce Rangers Adam Fox.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaká je česká stopa ve finále Stanley Cupu?

I v šestém duelu držel naděje newyorského celku výborně chytající brankář Šesťorkin, ani jeho 29 zásahů ale na výhru nestačilo. "Igor byl neuvěřitelný. Každý zápas nás držel ve hře. Když se nám nedařilo, dokázal vždy vytáhnout nějaký neuvěřitelný zákrok. Celý rok byl naším nejlepším hráčem a v této sérii to jen potvrdil," pochválil ruského gólmana Gallant.

Rangers v předchozím průběhu play-off zvládli pět zápasů, ve kterých čelili vyřazení. Proti Tampě to už ale nedokázali a přišli o naději na první Stanley Cup od roku 1994. "I když jsem bezprostředně po zápase zklamaný, musím kluky pochválit. Hráli jsme tvrdě, bojovali jsme, ale v rozhodujících momentech byl soupeř lepší," řekl Gallant.

Finále Východní konference play-off NHL - 6. zápas:

Tampa Bay - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky: 31. a 54. Stamkos (na obě Palát) – 54. Vatrano. Střely na branku: 31:21. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Stamkos, 2. Vasilevskij (oba Tampa Bay), 3. Šesťorkin (NY Rangers). Konečný stav série 4:2.

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články