Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Od začátku jsem Montrealu věřil. Price je v životní formě, říká Plekanec

S hvězdným Careym Pricem seděl přes deset let v jedné kabině. S lídrem Brendanem Gallagherem je v častém kontaktu. Ač už Tomáš Plekanec téměř tři roky v hokejovém Montrealu nepůsobí, tak ke klubu, kde strávil skoro celou kariéru, má hodně blízký vztah. "Jsem strašně rád, že se jim to povedlo a ukázalo se, že generální manažer klubu vystavěl opravdu silný tým," říká k jízdě Canadiens v play-off NHL dlouholetý kapitán české hokejové reprezentace.

Pro nejslavnější klub historie jde o velkou událost. Finále si zahraje po osmadvaceti letech. Podaří se mu přivézt po tak dlouhé době Stanley Cup znovu do Kanady? "Tampa je silný soupeř, obhájce poháru, ale s tím, jak Montreal hraje, to vidím na vyrovnaný souboj. Snad to kluci dotáhnou do konce," přeje si Plekanec.

Sledoval jste postup bývalých spoluhráčů do vysněného finále?
Ten šestý postupový zápas proti Golden Knights jsem se díval na třetí třetinu a prodloužení. Nekoukám na zápasy živě, ale pozorně sleduji jejich tažení druhý den dopoledne. S Brendanem Gallagherem a Artturim Lehkonenem jsme nárazově v kontaktu. Potom, co Lehkonen dal v prodloužení ten postupový gól, tak jsem mu hned psal gratulaci. Dostal jsem od kluků fotky z kabiny, to mě potěšilo. Přece jen s třetinou hráčů toho týmu jsem ještě hrál.

Co jste říkal na bujaré oslavy ve městě?
Fanoušci tím tradičně žijí, ale došlo i k nepokojům. Vždycky byl ve městě velký rachot, když jsme postoupili do druhého či třetího kola. Je to hlavní sport ve městě i v celé provincii. Lidé tím žijí, jsou až posedlí. Canadiens pro ně znamenají hrozně moc, k náboženství to nemá daleko. Teď to musí být ještě daleko masivnější a intenzivnější. Bohužel jak se hraje pozdě do noci, tak to občas s těmi oslavami pak přeženou a něco poničí. Teď navíc hráli na místní svátek, tak je mi jasné, že se na to připravovali precizně už od rána.

Dá se tahle cesta trochu přirovnat k té, kterou jste prožili v roce 2010 a 2014, kdy jste s týmem dokráčeli do finále konference? 
Je to hrozně těžké. Týmy jsou jiné, tenhle vypadá mnohem vyrovnaněji. Každá lajna dokáže rozhodnout zápas. To v 2010 nebylo. Hráli jsme to na pár hráčů. Oba brankáři ale chytali skvěle. Podobně jako Price 2014, než se proti Rangers zranil. Ač na dálku, tak tenhle tým na mě působí nejsilnějším dojmem, což dokázal, když se dostal do finále.

Téměř každý ale Montreal před letošním play-off podceňoval. Sedí hráčům role outsiderů?
Já hlavně moc nevím, kde se vzala. Dostali se sice do play-off na poslední chvíli, ale šlo o řadu důležitých aspektů, které k tomu vedly. Postihla je covid karanténa a druhá polovina sezony byla neskutečně natřískaná. Hráli pět zápasů v týdnu. Kdo je před play-off podceňoval, podle mě hokeji moc nerozumí, nebo ho nesleduje dostatečně. Tempo zápasů bylo šílené, na druhou stranu měli něco nahráno z první části sezony, a to jim v závěru hodně pomohlo. Na play-off si mohli odpočinout, pořádně se připravit a tohle je výsledek. Vedou si neskutečně. 

Vy jste jim tedy od začátku věřil?
Určitě. Podle mě ten kádr, co generální manažer Canadiens Marc Bergevin vystavěl, je naprosto skvělý. Já v něm nevidím téměř slabinu. Všechny díry v sestavě zaplnil a odvedl neskutečnou práci.

Přitom řada fanoušků Canadiens mu ještě donedávna nemohla přijít na jméno.
I proto jsem za něj nejvíc rád. Kritika na jeho hlavu se snášela ze všech stran a často naprosto nezaslouženě. Třeba před pár lety, když nepodepsal pár volných hráčů z týmu. Přitom ti sami chtěli odejít. V kabině jsme dobře věděli, jaká je situace. Tenhle úspěch je hodně jeho zásluha. Věřil určité filozofii a podle ní přiváděl hráče. Navíc je hodně lidský k hráčům. Ti ho mají rádi, dobře s ním vychází. Hodně je podporuje. Tráví čas s týmem. Samozřejmě umí být i tvrdý, ale jeho hlavní síla je v dobré komunikaci s hráči. Bez ohledu na výsledek finále si myslím, že teď se kritici delší dobu objevovat nebudou a dají mu klid na práci.

Kdo z letních posil vás nejvíc zaujal?
Líbí se mi ta silová obrana. Edmundson dobře doplnil tým. Vpředu hráč jako Anderson dělá obrovský rozdíl. Kombinace síly a rychlosti, takového hráče v Montrealu dlouho neměli. Tyler Toffoli je šikovný pravák, co dává hodně branek a umí zahrát do těla. Gustafsson pomohl zlepšit přesilovou hru. Perry se Staalem dodali důležité zkušenosti v play-off a teď je vidět, jak moc týmu pomáhají. Zkušenosti těchto hráčů hrozně pomáhají těm mladým, jako je Caufield či Suzuki, kteří i díky nim rostou ve velké hráče. Společně s kapitánem Weberem se kabina drží v dobrém rozpoložení a na ledě ve velkých zápasech nikdo nezmatkuje.

Pod palbou kritiky byl poslední roky i brankář Carey Price, který ale v play-off opět chytá v nebývalé formě a připomíná toho brankáře, jenž se v roce 2015 stal nejužitečnějším hráčem ligy. Překvapil vás?
Vůbec ne. On je opravdu neskutečný brankář. Když si zamane, tak mu na tréninku nedáš gól. Neskutečně precizní brankářský styl má propracovaný do puntíku. Je to obrovský gólman, pozičně je na tom výborně. Je to u něj o načasování formy, a to se mu povedlo. Letos mu navíc pomáhají obránci, kteří to kolem něj dokážou čistit. Víc nepotřebuje, vypadá v životní formě.

Je i v soukromí tak klidný, jak působí na ledě?
Je kliďas, ale umí se taky rozčílit, to zas jo. Já si myslím, že má trochu masku hlavně v rozhovorech s médii. Jako hráč je pod obrovským tlakem. A tohle je dobrý recept, jak se s tím vyrovnat. V soukromí je ale mnohem komunikativnější a umí se naštvat.

Centr Phillip Danault maže hvězdy soupeře. Hraje podobným stylem jako vy. Je to váš následovník?
Já jsem dostával víc ofenzivních příležitostí než on, ale roli v týmu má podobnou. Znepříjemnit hru hvězdnému soupeři. Na ledě je hodně inteligentní. Má dobrou práci s holí, dobře hru předvídá hlavně v obranném pásmu. Kvalitní centr na buly. Prošel si velkou krizí v sezoně, když dlouho nedal gól. To je jeho slabina. Sílu má v zastavení soupeře a to dokázal, když eliminoval hvězdy jako Matthews a Marner z Toronta nebo Stone z Vegas. Teď se mu dostává kreditu, který si za pracovitost zaslouží.

Má to těžší, když je v současnosti jediným frankofonním Kanaďanem v týmu?
To bych neřekl. Místní mají tyhle hráče hodně rádi. Dokonce bych řekl, že je to malinká výhoda. Mě paradoxně překvapuje, že těchto hráčů tam není tolik, že ani tolik nechtějí hrát doma. Mohli by na ně v budoucnu víc cílit, protože lidi je mají opravdu rádi. 

Jak moc důležitý je pro tým váš dlouholetý spoluhráč a kamarád Brendan Gallagher?
Duše týmu. Je to menší hráč, ale neuvěřitelně nepříjemný pro soupeře. Každý zápas jede na sto deset procent. Nic neodflákne. Trenér vždycky ví, co od něj může čekat. Pro mužstvo je neskutečně důležitý, ač třeba v play-off nemá tolik bodů. Koukal jsem, že v play-off nehraje tolik minut a je využívaný s Danaultem hlavně na bránění hvězd soupeřů. Neurazí se, maká stejně a pro tým je hrozně důležitý. Nedokážu si představit, že by Canadiens byli tak úspěšní bez něho.

Z českého a slovenského pohledu je asi škoda, že Tomáš Tatar a Michael Frolík se na led v play-off moc nedostali.
U Tomáše mě to hodně překvapilo, ale daří se jim, vyhrávají, tak trenéři nemají moc důvod něco měnit. Kvůli němu mě to mrzí. V posledních pár dnech jsme si docela psali a říkal, že to chápe. Hráči hrají super, takže jim aspoň fandí. I to svědčí o tom, že jsou ve výborném rozpoložení. Nikdo si nic nezávidí. Funguje to. Oba kluci své spoluhráče hodně podporují. 

Jaká je vaše predikce proti našlapanému obhájci trofeje z Tampy Bay? Má Montreal šanci?
V téhle fázi to už vidím 50 na 50. Já opravdu nepovažuji Canadiens za outsidera. Ten tým je silný, vyvážený a soupeř si to uvědomuje. Oba týmy mají hodně zkušených hráčů. Já Habs samozřejmě fandím a přesto, že to vidím vyrovnaně, tak doufám, že vyjde můj tip: výhra Canadiens v šesti zápasech a město bude slavit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články