Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novinka potvrzena. V NHL se bude prodloužení hrát tři na tři

Las Vegas - Se třemi bruslaři na každé straně se bude definitivně hrát od příští sezony prodloužení v základní části NHL. Návrh generálních manažerů týmů a soutěžní komise ve středu v Las Vegas schválila rada guvernérů NHL.

Vedení NHL se snaží změnou oproti dosavadnímu formátu maximálně pětiminutového prodloužení nerozhodných duelů čtyři na čtyři, který platil od roku 1999, zvýšit pravděpodobnost vstřelení branky. A chce tak snížit počet utkání, o jejichž vítězi rozhodují samostatné nájezdy.

Obránce Erik Karlsson z Ottawy vidí v rozhodnutí klady i zápory. "Plusem je, že se určitě více zápasů rozhodne už v prodloužení. Na druhou stranu to zase zvyšuje tlak na některé hráče, kteří hrají hodně minut a bude pro ně náročnější hrát ještě tři na tři," řekl Karlsson, který v Las Vegas převzal Norris Trophy pro nejlepšího obránce.

Testy v AHL: Náhlá smrt nastane v 75 procentech případů

Model prodloužení tři na tři testovali v minulé sezoně v nižší AHL, kde více prostoru na ledě přineslo podle očekávání více gólů. "Náhlou smrtí" v novém formátu skončilo 75 procent zápasů oproti 35,3 procenta z předchozího ročníku, kdy se hrálo čtyři na čtyři.

V NHL skončilo v uplynulé sezoně v prodloužení 44,4 procenta duelů. V uplynulém ročníku skončilo penaltovým rozstřelem 170 z 306 duelů, jež byly po řádné hrací době bez vítěze. "Bylo to vidět v AHL i ve švédské lize, že se zvýší procentuální šance na vstřelení gólu v prodloužení. Myslím, že je to pokrok. Vždycky jsme říkali, že samostatné nájezdy mohou zůstat, ale mělo by se rozhodovat spíš v prodloužení," komentoval změnu generální manažer Columbusu Jarmo Kekäläinen.

Nové možnosti pro využití videa

Nově také budou mít v NHL trenéři možnost využít video, pokud se jim bude zdát, že jejich tým inkasoval gól po předchozím ofsajdu nebo po nedovoleném bránění brankáře. Podobně jako v lize amerického fotbalu NFL si předtím musejí vzít oddechový čas, a pokud se jejich názor nepotvrdí, přijdou o něj. "Ze začátku to asi bude metoda pokus - omyl, protože takové pravidlo nikdy dříve nebylo. Bude asi nějakou chvíli trvat, než si zvykneme, kdy je ten správný čas. Strategie se bude postupně vyvíjet," prohlásil trenér New York Rangers Alain Vigneault.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články