Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Největší vítězství Briana Boyla. Leukémie ustoupila

Třiatřicetiletý obrovitý centr Brian Boyle z New Jersey Devils ve středu oznámil, že poslední testy, které absolvoval kvůli onemocnění leukémií, vykázaly nejlepší možné výsledky. Jeho krev již neobsahuje leukemické buňky.

Brian Boyle
zdroj: ČTK/AP

Boylovi byla pár dnů před startem předchozí sezony 2017/18 diagnostikována chronická myeloidní leukémie, která je variantou rakoviny kostní dřeně. Vynechal tehdy první měsíc, i přes nemoc ale následně absolvoval 69 zápasů, v nichž nastřílel 13 gólů a přidal 10 asistencí. Vysloužil si tak Bill Masterton Memorial Trophy, která je v NHL udělována za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji.

V pondělí Boyle podstoupil dosud poslední testy kvůli vzácnému onemocnění. "Když mi byla nemoc diagnostikována, test zaměřený na leukemické buňky v krvi vykázal výsledek 75 procent. Na konci minulé sezony to bylo už jen 0,08 procenta a v červnu 0,04. Teď v pondělí už byly výsledkem samé nuly, což znamená plnou molekulární remisi (návrat k původnímu fungování)," přiblížil Boyle.

"Když jsem to oznámil své ženě, byla ohromně nadšená, byly v tom silné emoce. A já se cítím vážně moc dobře. Výsledky odpovídají tomu, jak se situace vyvíjela a zlepšovala v průběhu těch několika posledních testů. Jsou to samozřejmě dobré zprávy, ale na druhou stranu se pro mě nemění zase až tak moc, protože léky budu muset užívat i nadále," dodal Boyle.

Šestadvacítka draftu z roku 2003 naskočila v probíhajícím ročníku NHL do všech šesti utkání Devils. Boyle si v nich připsal čtyři body za tři góly a nahrávku. Dnes v souboji s Nashvillem ho navíc čeká velký večer, neboť nastoupí do 700. zápasu v základní části nejlepší hokejové ligy světa. Na kontě má 196 bodů (109+87).

Stejnou nemoc měl v minulosti i jiný hokejista Jason Blake. Poté co mu byla diagnostikována chronická myeloidní leukémie, odehrál v NHL ještě šest sezon. Blake získal Bill Masterton Memorial Trophy v roce 2008.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články