Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Námluvy ukončil jeden telefon. Nosek o změnách ve Vegas, štědrém majiteli a "vězení" v bublině

Na volné hráče klub působí jako magnet. Vegas Golden Knights i přes svou krátkou tříletou existenci na hokejové mapě umí přilákat velká hráčská jména. Na nejvyšší ambice, krásné bydlení v příjemném prostředí i štědrého majitele, který pro úspěch klubu dělá naprosté maximum a k hráčům se chová královsky. To potvrzují i slova českého útočníka Tomáše Noska, jenž v půlce října s klubem podepsal novou roční smlouvu.

Tomáš Nosek
zdroj: ČTK/AP autor: Tony Gutierrez

Nosek se kromě hvězd Maxe Paciorettyho, Marka Stonea či Sheae Theodora potká v kabině s dalším elitním hokejistou. Golden Knights na trhu s volnými hráči chytili další superhvězdu. Podepsali sedmiletou smlouvu na 61,6 milionu amerických dolarů s bývalým kapitánem St. Louis Blues Alexem Pietrangelem. Znovu tak ukázali svým konkurentům, že napínají všechny síly pro zisk Stanley Cupu.

"Máme nejvyšší ambice. Majitel Bill Folley pro nás dělá všechno možné, kluci v lize o tom vědí," prozrazuje Nosek.

Po sezoně jste se stal volným nechráněným hráčem. Počítal jste s návratem ke Golden Knights?

Přiznám se, že moc ne. Po sezoně jsem cítil, že klub půjde jinou cestou. S agentem jsme čekali, co bude. Zvažoval jsem návrat do Detroitu. Měl jsem nabídku dvouleté smlouvy od Arizony, ale když zavolali Golden Knights, tak nebylo co řešit. Možnost zůstat doma mě lákala nejvíc. Já chtěl buďto roční smlouvu, nebo tříletou. Golden Knights to splnili.

Generální manažer na trhu získal také největší hvězdu, ale kvůli tomu musel obětovat kvalitní hráče Natea Schmidta a Paula Stastnyho. Překvapilo vás to?

Ani ne. Když v zimě vyhodili trenéra Gerarda Gallanta, byl to šok. Lídři týmu to pak řešili s vedením. Mysleli jsme si, že jsme na tom nebyli tak špatně, aby se musel měnit trenér. Bohužel kvůli nám přišel o práci. Od té chvíle jsme věděli, že vedení jen tak nic nezastaví. Čekal jsem, že spíš vymění brankáře Marca-Andrého Fleuryho, ale s jeho smlouvou to bylo nejspíš těžké. O vykoupení ze smlouvy nechtěl slyšet majitel. Ztráta obránce a útočníka bude znát. Přišel sice kvalitní bek, pravák na přesilovou hru, ale zásah do kádru je to velký.

Na postu centra nemáte zrovna přetlak. Mohla by se odchodem Paula Stastnyho zvýšit vaše role v týmu?

Prostoru bych mohl dostat víc. Je tam několik mladých, nedávno draftovaných kluků, kteří se chtějí rvát o místa v sezoně. Je to jenom na mně. Já jsem hlavně rád, že se nemusíme stěhovat. Čekáme druhé dítě, v Las Vegas všechno známe, to je pro nás hodně příjemné.

Těch jmen, která Golden Knights nabízeli k výměně, bylo opravdu velké množství (Pacioretty, Schmidt, Alex Tuch). Bavil jste se o tom se spoluhráči?

Často jsou to jen spekulace. Řada hráčů má klauzuli o nevyměnitelnosti, takže to úplně neřešili. Navíc se přiznám, že po konci sezony jsem Vegas moc neřešil ani já sám. Cítil jsem, že se do týmu asi nevrátím, a tak jsem to tolik nesledoval. Po otevření trhu jsem měl asi třicet telefonátů s agentem. Bylo náročné stíhat dění kolem. Pak najednou přišla nabídka z Las Vegas a bylo rozhodnuto.

Jak se mění identita týmu, když původní bojovníky střídají hvězdy?

Za ty tři roky se toho změnilo hrozně moc. Přišli jsme z různých klubů a dali se dohromady. Fungovali jsme jako rodina. Všechny překvapovali. Vedení klubu chce vyhrát Stanley Cup za každou cenu a dělají pro to maximum. Před rokem se vyměnil generální manažer. Změnila se filozofie. Na jednu stranu je to smutné, protože ten první rok byl neskutečný, nezapomenutelný. Parta v kabině byla speciální. Na druhou stranu je to obrovský byznys a ten tým chtějí někam posunout. Cíl je jasný, Stanley Cup.

Čím si vysvětlujete, že jsou Golden Knights pro volné hráče tak lákavou adresou?

Máme skvělého majitele klubu, vztah s ním je skvělý. Je to jeden z nás. Na koncerty nám nechává svoje skyboxy. Majitel Bill Folley do nás investuje spoustu peněz, svým soukromým letadlem nás vozí na svůj ranč v Montaně. Létáme tam sami bez trenérů, většinou tak na tři dny. Je to tam krásné. Má tam rozlehlé golfové hřiště, řadu velkých nemovitostí. Chodíme na ryby, jezdíme po okolí, večer hrajeme karty. Takhle štědrých a férových majitelů se v NHL moc nenajde. Kluci si to mezi sebou řeknou. Chtějí toho být součástí. Navíc máme skvělé fanoušky, soupeř si tady atmosféru pochvaluje. Las Vegas je skvělé město pro život, a navíc máme silný tým. Chuť vítězství je pro hráče ohromně lákává a my patříme mezi favority.

Jak těžká je příprava na nový ročník, když netušíte, kdy se začne?

Není to vůbec snadné, pochopitelně. Je to podobné jako sport v České republice. Nikdo neví, co bude. Je těžké načasovat formu, když nevíte, co přesně bude. Podle mě majitelé klubů nebudou chtít hrát bez diváků. Nejvíc se mluví o začátku v lednu či únoru, ale může to být i později. Nedokážu si představit, že bychom opět hráli v bublině. Pro majitele by to bylo hodně ztrátové, a navíc hráči by na to zřejmě už nepřistoupili.

Jak vůbec na život v bublině vzpomínáte?

Pro mě to bylo vyloženě vězení. Kolem bydlení a stadionu máte všude vysoký plot a nemůžete pryč, pro psychiku je to nepříjemné. Na ten čas bude vzpomínat v dobrém maximálně Tampa Bay, protože vyhrála Stanley Cup.

V Torontu to bylo podobné?

Nechci, aby to znělo divně, ale řekl bych, že tam to měli lepší. Pamatuji si, když přijeli hráči Tampy a New York Islanders, tak si pak stěžovali. V Torontu měli k dispozici daleko víc aktivit k vyžití.

Jak vidíte šance Golden Knights v nové sezoně na celkový úspěch?

Ztratili jsme dva hráče, získali jednoho elitního. Vždy budeme mít ty nejvyšší ambice. Nic jiného se od nás nečeká. Máme dva velmi kvalitní gólmany, vyrovnané útočné řady. I to pro mě byl jeden z důvodů, proč jsem se nakonec vrátil. Arizona nejspíš v následujících letech nebude hrát nahoře, od nás se nic jiného nečeká. Sledoval jsem pohyby v jiných mužstvech, ale letos toho nebylo tolik. Je znát, že i majitelé chtějí ušetřit. Věříme si.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články