Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP horských kol 2024

"Jak se jmenujete?" ptají se Dostála v NHL. Český gólman odpovídá výbornými výkony

O jeho kvalitách se v českých i evropských poměrech dávno ví. Jenže na Lukáše Dostála si ještě v NHL přivykají, ale měli by velice rychle. Český brankář se pomalu dere v brankovišti Anaheimu přes jedničku Johna Gibsona. Další z povedených výkonů předvedl v noci na středu na ledě Nashvillu. Pomohl 39 zákroky k vítězství 5:3 a stal se první hvězdou utkání. V pozápasovém rozhovoru pak přišla otázka: Omlouvám se, jak se vlastně jmenujete?

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Výběr Dostálových zákroků proti Nashvillu

Abychom vysvětlili kontext dotazu reportérky Alyson Lozoffové, šlo spíš o reakci na minulý čtvrtek, kdy Dostál trápil střelce Toronta. Maple Leafs uspěli až v prodloužení výsledkem 2:1. A v kanadském městě hokeji zaslíbeném se tamní novináři z Toronta Sun podivovali, jaký "no-name" (bezejmenný) brankář jim zavřel branku. 

Reportérka sportovní stanice Bally Sports nejspíš chtěla Dostála podpořit a na úvod interview prohlásila: "Omlouvám se, jak se vlastně jmenujete? Jasně! Je to Lukáš Dostál, to je jeho jméno!"

Rozhovor pro stanici Bally Sports:

Reprezentační gólman se jen pousmál a zhodnotil utkání, v němž na něj Predators vytvořili tlak, protože dotahovali ze stavu 0:5 na konečných 3:5. Dostál ovšem víc nedovolil a uhájil vítězství pro Anaheim. 

"Cítil jsem se skvěle, samozřejmě ke konci nám utkání trochu prokluzovalo zpod kontroly, to by se nemělo stávat, ale vyhráli jsme a za to jsme rádi," odchovanec brněnské Komety, který se drží na hodnotě 90,3 procenta v úspěšnosti zákroků. 

Sestřih utkání Nashville – Anaheim:

Ducks touto výhrou odstartovali dlouhý venkovní výjezd, na kterém si Dostál ještě určitě zachytá. "Stoprocentně je to důležité vítězství. Důležité bylo, že jsme přežili přesilové hry a po nich dokázali skórovat. Čeká nás dlouhý trip, tuším deset dní. Snad budeme ve vítězstvích pokračovat," uvedl Dostál, který si připsal při venkovních zápasech v této sezoně pět výher ze sedmi odchytaných duelů. Celkově v sezoně přispěl k sedmi vítězstvím týmu.

Zatím je poměr startů v brance Anaheimu – 25 zápasů pro Gibsona a 18 duelů pro Dostála. Až se příště třiadvacetiletý český brankář objeví v akci, bude to pro něj devatenáctý zápas, čímž dorovná svoji bilanci z minulého ročníku. Tentokrát má tedy našlápnuto k mnohem většímu vytížení.

Hokej fokus podcast: Kladenská kauza, Nylanderův obří kontrakt a první polovina NHL

Dostál přesně před dvěma lety debutoval v NHL. Tehdy uspěl v nájezdech proti střelcům Detroitu a pomohl k výhře 4:3. Zastavil 33 střel i oba pokusy v penaltovém rozstřelu a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. 

Jakou cestu od té doby ušel? "Samozřejmě je to těžká soutěž. Každý den musím tvrdě pracovat. Není to lehké, ale moc si cením toho být v NHL a tady mezi klukama," přidal Dostál.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gudasův gól proti Nashvillu

Gudas vyrovnal své gólové maximum

Jednu branku si za Ducks připsal i Radko Gudas, který proti Predators zvyšoval na pětibrankový rozdíl. Naskočil na led po svém vyloučení, ujel obraně a poté překvapil finského brankáře Juuse Sarose pokusem zpoza branky.

Důrazný český obránce v sezoně zapsal už šestou trefu, čímž vyrovnal svůj gólový rekord v základní části ze sezony 2016/2017 v dresu Philadelphie Flyers. I on si angažmá v perspektivním týmu užívá.

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články