Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Myšák čeká na draft NHL, ale pořadím se nezabývá. Na čísle nezáleží, říká

Je největší českou nadějí pro nadcházející draft NHL, přesto zatím neví, kdy jeho chvíle přijde. Útočník Jan Myšák stále musí čekat na zveřejnění nového termínu výběru hokejových talentů v zámoří. Sedmnáctiletý odchovanec Litvínova by mohl přijít na řadu ještě před startem druhého kola, ale otázka konečného pořadí pro něj není prioritou.

Původně se měl dozvědět o svém možném působišti v nejlepší lize světa 26. či 27. června v Montrealu, ale kvůli nemoci covid-19 odložila NHL draft na neurčito. "Nevím, kdy to bude. Připravujeme se z měsíce na měsíc. Sleduju informace, mělo to být teď v červnu, pak se to oddálilo, ale moje příprava se nemění. Prostě trénuju, chci se připravit co nejlíp na novou sezonu, ať to bude v září, v říjnu nebo kdoví," řekl Myšák při soustředění české dvacítky v Rokycanech.

Jisté je, že si na konci června událost v slavné hale Bell Centre neužije. "Hodně jsem se na to těšil. Sleduju to docela dost – české kluky na draftu jako Martina Nečase, Pavla Zachu, ale i Kanaďany. Je to takový sen. Ať se to uskuteční on-line nebo naživo, to momentálně neovlivním. Budu se na to těšit a uvidíme, jak to dopadne," podotkl Myšák, který by mohl přijít na řadu na konci prvního kola.

Má za sebou už 63 zápasů v české extralize za Litvínov, v nichž si připsal 25 bodů za 13 branek a 12 asistencí. Dříve snil o nejvyšších místech na draftu, teď už to nepovažuje za tak důležité. "Mám pocit, že jsem ve třinácti letech říkal, že bych chtěl být jednička. To asi nevyjde, ale pozici neřeším," prohlásil.

Jaká pravidla skýtá draftová loterie NHL? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Je to hezké, když někoho draftujou v prvním kole, ale úplně nezáleží na tom čísle. Když vidíte třeba Ondru Paláta, který udělal NHL ze sedmého kola, tak si myslím, že je to všechno o té dřině, a ne o tom, kolikátý budete draftovaný," podotkl Myšák.

Rychlý konec OHL Myšáka mrzel

Účastník mistrovství světa dvacítek z Ostravy z přelomu roku si užívá, že je od neděle s juniorskou reprezentací na ledě při soustředění, protože sezona v OHL skončila předčasně před třemi měsíci. "Jeli jsme do Kingstonu na zápas a v půlce cesty jsme zastavili a trenér řekl, že je po sezoně, zrušilo se to a hrát nebudeme," popsal smutný konec ročníku.

"Dostali jsme se do play-off a docela jsme se na to nadřeli. Připravovali jsme se na to, já jsem v Kanadě ještě play-off nehrál, takže jsem se na to šíleně těšil, ale bohužel se tak stalo. Byli tam zrovna rodiče, tak jsme společně letěli domů," doplnil Myšák.

V OHL stihl ve 22 duelech 25 bodů za 15 gólů a deset asistencí. Na začátku února se v duelu s celkem Niagara IceDogs zaskvěl pěti body za hattrick a dvě přihrávky v úvodní třetině. "Na to se hezky vzpomíná. Po první třetině jsme pak už seděli, takže jsme si zahráli jen dvacet minut a pak jsem to sledoval ze střídačky," popsal, jak trávil výjimečný zápas se svými spoluhráči z útoku Bulldogs.

Pokračovat může v Hamiltonu i Litvínově

V Hamiltonu by rád hrál i v nadcházející sezoně, ale vše se bude odvíjet od dění v souvislosti s opatřeními kvůli koronaviru. "Momentálně to řešíme, protože nevíme, jestli se ta sezona OHL vůbec rozjede, ale já doufám, že jo. Budu tam chtít pokračovat," prohlásil Myšák.

Své slovo ale může mít k jeho budoucnosti i klub, který si jej vybere na draftu. Ve hře může být i start sezony v extralize. "Ta možnost určitě je, ale těžko říct. My opravdu nic nevíme. S agentem si voláme skoro každý týden, ale bude se to odvíjet z měsíce na měsíc nebo z týdne na týden," doplnil Myšák, který Litvínovu držel v boji o záchranu v extralize palce na dálku.

"Já jsem hrozně vděčný, že jsem v Litvínově od pana Šlégra dostal šanci a mohl jsem tam rok a půl hrát. Je až neuvěřitelné, kam mě to zkušenostmi posunulo mentálně i herně, ač jsem neměl tolik bodů, na co jsem byl zvyklý z dorostu. Pro mě to byl šílený pokrok dopředu, jsem strašně vděčný klukům, kteří mi tam pomáhali," řekl Myšák.

Rozhodnutí vydat se po šampionátu dvacítek do Kanady ale bere také jako velké pozitivum. "Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem učinil. Jsem fakt rád, že jsem tam šel, otevřelo mi to oči, ukázalo nové věci a kde můžu být lepší. Bohužel jsem tam byl zatím jenom dva měsíce," dodal Myšák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články