Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

S pořadím draftu zamotá "německý Kane". Bude dvojka? Myšák je na hraně prvního kola

Nebýt Alexise Lafreniera, který je jasnou jedničkou juniorského hokeje, jméno Tim Stützle byste slyšeli výrazněji. Německý talent v uplynulé sezoně udivoval experty a fanoušky, díky čemuž se vyšplhal v některých predikcích pro letošní draft NHL v Montrealu až na druhé místo. Nejlepším Čechem by měl být Jan Myšák, který nejspíš přijde na řadu v závěru prvního kola či na startu druhého. Odhady žebříčku se vzhledem ukončení soutěží už příliš měnit nebudou.

Německý talent Tim Stützle
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/masterpress via www.imag autor: Daniel Glaser

Šikovný osmnáctiletý forvard Mannheimu, druhého celku základní části německé DEL, prožil skvělou sezonu. V 41 utkáních posbíral 34 bodů, z toho 27 asistencí. Velice brzy prorazil do kvalitního seniorského hokeje, což zaujalo Craiga Buttona, experta kanadské stanice TSN, která bedlivě sleduje juniorský hokej.

Bývalý šéf skautingu Dallasu Stars a generální manažer Calgary Flames zařadil Stützleho na druhé místo žebříčku"Je rychlý na bruslích, k čemuž přidává i pohotové myšlení a rozhodování. Působí sebevědomě a v ofenzivě vytváří naprosto neočekávané věci," hodnotí Button pro TSN.

Gólový pas Stützleho na hůl Peterky v utkání s Českem:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Německo: Peterka – 0:2 (8. min.)

Stützle má našlápnuto ještě vylepšit pozici nejvýše draftoveného Němce Leona Draisaitla, nejproduktivnějšího hráče NHL, kterého si vybral Edmonton z třetí příčky.

"Pro mě jde o poctu, že jsem posuzovaný takto vysoko v žebříčku. Leon odvádí skvělou práci a být hodnocený ještě výš než on je také dobré pro německý hokej. Mým hlavním cílem je ale zůstat co nejdéle v NHL, nejde jen o to být vysoko draftován," prohlásil Stützle v rozhovoru pro TSN.

Stützle může Byfieldovi na poslední chvíli vyfouknout pozici

Většinu sezony hověl na druhé příčce předpovědí pro draft Kanaďan Quinton Byfield. Stále tomu tak na několika serverech je, ovšem mistrovství světa dvacítek trochu situaci změnilo. Útočník Sudbury Wolves hrající ontarijskou juniorku se přes svou skvělou produktivitu (45 duelů - 82 bodů) neukázal na šampionátu ani zdaleka jako Tim Stützle. Nastupoval ve čtvrtém útoku, kdežto mannheimský talent hrál ústřední roli v první formaci.

Ještě jako sedmnáctiletý a s ochrannou mřížkou na obličeji skauty nadchnul Stützle na mistrovství světa juniorů v České republice. V Ostravě sice neskóroval, ale v pěti utkáních připravil spoluhráčům pět gólů. Z jeho přehledu těžil John-Jason Peterka.

"Šampionát dvacítek byla pro mě skvělá zkušenost. Porovnal jsem si, jak jsem na tom s mou věkovou skupinou i tou starší. Myslím, že německý hokej se ukázal v dobrém světle," povídal Stützle, který kvůli nemoci sledoval úspěšnou bitvu Němců o záchranu proti Kazachstánu jen z postele a dodal: "Za rok v Edmontonu budeme mít skvělý tým. Teď už je náš cíl čtvrtfinále."

Rodák z vestfálského městečka Viersen je zaneprázdněný i v karanténě. V době, kdy sužuje Evropu pandemie způsobená koronavirem, je často na telefonu a absolvuje pohovory se zástupci týmů NHL. Jednou či dvakrát týdně a na 40 až 50 minut.

A nejtěžší otázka? "Když mám říct, k jakému hráči bych se přirovnal. To je pro mě těžké, protože by to měl posoudit spíš někdo jiný," sdělil Stützle.

Hraješ jako Kane, slýchává

Novináři, experti i spoluhráči mají jasno. Timova hra jim evokuje hvězdu Chicaga Blackhawks. "Kluci mi vždycky říkají, že připomínám stylem hry Patricka Kanea. Tohle ovšem o sobě nechci říkat, protože on je opravdu skvělý hráč. O tom srovnání si musí udělat obrázek ostatní," uvedl talentovaný centr, jehož vzorem je Connor McDavid.

Hvězdný Kanaďan válí na stejné pozici, takže Stützle má co okoukávat. Třeba co se týká bruslení, které už ovšem nyní má jednička z evropských hráčů pro draft na dobré úrovni. "Měl jsem skvělého kouče, když jsem byl mladší a hodně jsem trénoval bruslení. Myslím, že mi pomohlo, že jsem hrál i fotbal, tenis a další sporty," dodal Stützle. Je dost možné, že si ho vybere jeden z kanadských týmů Montreal či Ottawa.

O jedničce draftu není už delší dobu pochyb. Osmnáctiletý Lafreniere vedl tým Rimouski v québecké juniorce jako kapitán. V 52 zápasech nasbíral 112 bodů díky 35 gólům a 77 asistencím. Kanadě výrazně pomohl ke zlatu na mistrovství světa juniorů. Poslední jedničkou ze země javorových listů na draftu byl McDavid před pěti lety.

Více o Lafrenierovi:

Čeští mladíci možná zůstanou stejně jako loni mimo první kolo draftu. V Buttonově posledním listu figuruje litvínovský odchovanec Jan Myšák na 34. pozici. Ranking zveřejněný na oficiálních stránkách NHL mu přisuzuje 28. místo mezi hráči působícími v Severní Americe.

Myšák po odchodu z české extraligy do zámoří ožil. V Hamiltonu, s nímž si v OHL před přerušením soutěže zajistil postup do play-off, ve 22 zápasech nastřádal 25 bodů, z toho 15 gólů. Šestačtyřicátý v Severní Americe je útočník Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie (OHL).

Sedmnáctiletý Jan Bednář zaujímá druhou pozici mezi brankáři z Evropy. Karlovarský odchovanec, který prošel mládežnickými výběry reprezentace do 16, 17 i 18 let, nasbíral za poslední dvě extraligové sezony dohromady 28 startů. Výše než Bednář je pouze Rus Jaroslav Askarov.

Mezi hráči do pole z Evropy zaujal z Čechů překvapivě nejvíce obránce Michael Krutil ze Sparty, který je sedmadvacátý. O deset příček za ním figuruje mladoboleslavský obránce Karel Klikorka. 

Na datum draftu se stále čeká...

Stále panuje nejistota. Vedení NHL slavnostní výběr hokejových talentů kvůli pandemii koronaviru odložilo na dobu neurčitou. Stejně jako Scouting Combine, testování hráčů před draftem v Buffalu. Původně byl draft naplánován na 26. a 27. června do Montrealu. Existuje i možnost, že draft proběhne netradičně prostřednictvím videokonference.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, tsn.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články