Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Legendární střelec Islanders Mike Bossy prohrál v 65 letech boj s rakovinou

Patřil k nejtalentovanějším střelcům historie NHL, kvůli chatrnému zdraví ale odehrál Mike Bossy v nejlepší lize světa jen deset sezon. Kdyby mu chronické problémy se zády dovolily víc, možná by dnes Alexandr Ovečkin naháněl v historické tabulce střelců jeho, ne Waynea Gretzkyho. Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru a legenda New York Islanders podlehl v 65 letech v rodném Montrealu rakovině plic.

Mike Bossy
zdroj: cnn.com

"New York Islanders truchlí nad ztrátou Mikea Bossyho, ikony nejen na Long Islandu, ale v celém hokejovém světě," uvedl prezident a generální manažer Islanders Lou Lamoriello. "Jeho snaha být nejlepší pokaždé, když vstoupil na led, byla ojedinělá."

O svém onemocnění informoval Bossy loni v říjnu. Ukončil kvůli tomu působení v kanadské televizi TVA Sports, pro niž od roku 2015 pracoval jako expert.

"Bitva, kterou budu muset svést, nebude jednoduchá. Ale mohu vám slíbit, že budu bojovat se stejným odhodláním a entuziasmem, které jste mě viděli předvádět na ledě," uvedl tehdy.

Bossy strávil celou kariéru v NHL v dresu Islanders, s nimiž vyhrál Stanley Cup čtyřikrát za sebou v letech 1980 až 1983.

Za svou úvodní sezonu získal v roce 1978 Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, v roce 1982 byl vyhlášen nejlepším hráčem play-off a třikrát dostal Lady Byng Trophy za gentlemanské chování.

Kvůli potížím se zády musel Bossy ukončit kariéru v roce 1987 už ve 30 letech. Do té doby stihl v základní části NHL odehrát 752 zápasů a nasbírat 1126 bodů za 573 gólů a 553 asistencí

S průměrem 0,76 gólů na utkání je statisticky nejlepším střelcem historie ligy, ve statistice bodů na zápas mu patří třetí místo za Waynem Gretzkým a Mariem Lemieuxem. V roce 1991 byl uveden do Síně slávy.

Islanders letos přišli o další legendu ze své úspěšné éry. V lednu zemřel v 67 letech jiný bývalý útočník a rovněž člen Síně slávy Clark Gillies.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články