Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Islanders stíhací jízdu proti Flyers nedotáhli, Palát dal opět gól a Tampa vede nad Bostonem

Už to vypadalo na velkolepý obrat New Yorku Islanders, ale v prodloužení byl soupeř šťastnější. Svěřenci trenéra Barryho Trotze prohrávali ve druhém utkání 2. kola play-off s Philadelphií už 0:3, přesto dokázali v základní hrací době srovnat skóre. V nastavení ale rozhodla šťastná střela obránce Phila Myerse, kterou tečoval do vlastní sítě kapitán Islanders Anders Lee. Flyers tak po výhře 4:3 po prodloužení srovnali stav série na 1:1 na zápasy. Vedle toho Tampa Bay přehrála Boston 7:1 a ujala se v sérii vedení 2:1, gólem se na tom podílel Ondřej Palát.

Brankář Philadelphie Carter Hart v akci v utkání proti New Yorku Islanders
zdroj: ČTK/AP autor: Cole Burston

K obratu zavelel v přesilovce v polovině utkání právě Lee. Na kapitána Ostrovanů pak ve třetí třetině navázali Anthony Beauvillier v 52. minutě a dvě minuty před koncem srovnal po kontroverzní ofsajdové situaci J. G. Pageau.

V čem jsou New York Islanders tak silní a budou dominovat Metropolitní divizi? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Náskok Philadelphie řídil Kevin Hayes, autor dvou branek. Ještě do první přestávky zvýšil na 3:0 Sean Couturier. Posledně jmenovaný pak v nastavení oslovil přihrávkou Myerse, jehož tečovaná střela od modré prošla za záda newyorského brankáře Thomase Greisse, který nahradil po třetím gólu nejistého Semjona Varlamova.

Ruský brankář přitom po 40 sekundách hry vylepšil klubový rekord Billyho Smithe z roku 1980 v počtu minut bez inkasovaného gólu v play-off, když předtím vychytal dvě čistá konta v řadě. Varlamov nakonec rekord navýšil o 78 sekund (na 138 minut a 17 sekund), než ho překonal poprvé v zápase Hayes.

Na straně Bostonu si připsal asistenci David Pastrňák a do branky se za stavu 1:4 dostal Daniel Vladař, který si odbyl premiéru v soutěži. 

Palát, který o den dříve rozhodl o výhře Tampy Bay v prodloužení, otevřel ve třinácté minutě skóre v přesilové hře. Český útočník se prosadil i se štěstím, jeho střelu z pravého kruhu bez přípravy přizvedl hokejkou Zdeno Chára do horního růžku. O patnáct sekund později zvýšil Yanni Gourde a další faul Bostonu potrestal v úvodu druhé třetiny střelou od modré Michail Sergačjov.

Brad Marchand snížil a asistenci si u jeho trefy připsal Pastrňák. Havířovský rodák bodoval ve všech pěti zápasech letošního play-off, do kterých nastoupil (2+7). Tampa Bay ale ve 29. minutě využila třetí početní výhodu v utkání, když Palátovu střelu dorazil Alex Killorn, a vyhnala z branky Jaroslava Haláka.

Vladař se stal prvním gólmanem v klubové historii Bostonu a jedenáctým v NHL celkově, který naskočil poprvé do zápasu NHL až v play-off. Tampa Bay ho v soutěži přivítala třemi góly v rozmezí 36. až 44. minuty. O nulu připravil českého brankáře Brayden Point, který si ho v úniku vychutnal forhendovou kličkou.

Z dalšího přečíslení udeřil Killorn a po hezké kombinaci završil gólový účet Nikita Kučerov, který byl se čtyřmi body (1+3) vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Vladař si připsal dvanáct zákroků.

Další český gólman Pavel Francouz si připsal první výhru v play-off, poté co Colorado i díky jeho 33 zásahům zdolalo Dallas 6:4 a snížilo stav série na 1:2. 

Francouz v 1. kole s Arizonou chytal při jediné prohře Colorada, Avalanche pak s ním v sestavě ztratili první dva zápasy s Dallasem (3:5 a 2:5). Český gólman naskočil do série se Stars po první třetině úvodního zápasu, kdy vystřídal zraněného Philippa Grubauera.

Ve středu Francouz inkasoval ve 12. minutě, Colorado ale ovládlo druhou třetinu a otočilo na 3:1. Dallas odpověděl stejným způsobem v rozmezí 45. až 51. minuty a vedl 4:3. Už za 75 sekund ale vyrovnal Mikko Rantanen a pátý gól dal vzápětí Nazem Kadri. První výhru v sérii zpečetil při power-play Pierre-Edouard Bellemare.

2. kolo play-off NHL:

Východní konference (Toronto):

2. zápas:

Philadelphia - NY Islanders 4:3 v prodl. (3:0, 0:1, 0:2 - 1:0)

Branky: 2. a 10. K. Hayes, 16. Couturier, 63. Myers - 32. Lee, 52. Beauvillier, 58. Pageau. Střely na branku: 31:34. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. K. Hayes, 2. Myers (oba Philadelphia), 3. Beauvillier (NY Islanders). Stav série: 1:1.

3. zápas:

Boston - Tampa Bay 1:7 (0:2, 1:4, 0:1)

Branky: 25. Marchand (Pastrňák) - 29. a 39. Killorn (na první Palát), 13. Palát, 14. Gourde, 23. Sergačjov, 36. B. Point, 44. Kučerov. Střely na branku: 24:31. Daniel Vladař odchytal za Boston necelých 29 minut, inkasoval tři góly z 15 střel a úspěšnost zásahů měl 80 procenta. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov, 2. Killorn, 3 Sergačjov (všichni Tampa Bay). Stav série: 1:2.

Západní konference (Edmonton):

3. zápas:

Dallas - Colorado 4:6 (1:0, 0:3, 3:3)

Branky: 12. Seguin, 45. Gurjanov, 50. Comeau, 51. Jamie Benn - 21. Zadorov, 25. Burakovsky, 31. Landeskog, 53. Rantanen, 54. Kadri, 59. Bellemare. Střely na branku: 37:32. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval čtyři branky z 37 střel a úspěšnost zásahů měl 89,19 procenta. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. Rantanen, Zadorov (všichni Colorado). Stav série: 2:1.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články