Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Hronek bodoval posedmé v řadě. Je to zábava a budeme se jen lepšit, řekl ke spolupráci s Hughesem

Tak produktivní období v NHL ještě nezažil. Filip Hronek se veze s Vancouverem Canucks na vlně pohody a osobní bodovou sérii protáhl už na sedm zápasů. Navíc se zdá, že v obranné dvojici s novým kapitánem týmu Quinnem Hughesem by měly další body jen přibývat.

Filip Hronek v dresu Vancouveru Canucks
zdroj: Reuters autor: Bob Frid

Když došlo na jaře letošního roku k výměně Hronka z Detroitu do Vancouveru, zprvu se zdálo, že by se v případě českého obránce mohlo jednat o krok zpět. Vždyť v americkém Hockeytownu rostl v hlavního beka klubu. Jenže v organizaci Red Wings ukázali na německého beka Moritze Seidera jako na budoucí jedničku obranných řad. A když přišla nabídka na výměnu s Vancouverem, Hronek se stěhoval z Michiganu na západ Kanady za první a druhé kolo draftu 2023.

Hronek stihl po trejdu jen čtyři zápasy, poté musel zbytek sezony odpískat kvůli problémům s poraněným ramenem. A vypadá to, že pauza mu prospěla. V novém týmu hraje od prvního zápasu v prvním obranném páru s kapitánem Hughesem a tohle duo si evidentně náramně sedlo. Hughes vede s dvaceti body produktivitu obránců celé ligy a Hronek je se třinácti body třetí. Mezi oběma zástupci Canucks je pouze Victor Hedman z Tampy Bay se čtrnácti body.

"Quinn je neuvěřitelným hráčem. Každý ví, že je technicky a dovednostně nadaný a skvěle tvoří hru. Je to zábava a budeme se jen lepšit," řekl Hronek o Hughesovi. "Nikdy si nestěžuje, chce jen vyhrávat. Hodně od sebe očekává. Má velký zápal pro hru, což jsem o něm nevěděl," vrátil Hughes slova chvály Hronkovi.

Foote naznačil, že spolupráce s Hughesem nebyla automatická

Přitom v letním období mezi sezonami nebylo jisté, s kým bude Hughes ve dvojici a zda hrát se dvěma nejlepšími beky v prvním obranném páru. "Abych byl zcela upřímný, nebyl jsem si jistý, že bude mezi nimi chemie," uvedl na adresu nově vytvořené obranné dvojice Vancouveru koncem října po utkání proti Nashvillu asistent trenéra Adam Foote, sám bývalý skvělý obránce.

"Proč bychom je měli nasazovat spolu, když jsou oba tak dobří (v pohybu s pukem)? Přece Hronek se umí vrátit, získat puk a vyvést ho. Stejně jako Hughes, ne? Proto jsme si původně mysleli, že je rozdělíme," odtajnil Foote původní plány na začátku sezony.

Sám Hronek prožívá bodově nejlepší období kariéry. V utkání proti Edmontonu, které Vancouver vyhrál 6:2 a vyzrál na Oilers také potřetí v sezoně, si český bek s číslem 17 připsal další dvě asistence a bodoval posedmé v řadě. V průběhu této série Hronek vyprodukoval deset asistencí. Jen pro pořádek, jeho dosavadní nejdelší bodová šňůra činila šest duelů.

Hronek však exceluje také ve statistice účasti na ledě u vstřelených a obdržených branek. S +12 je třetí za druhým Braydenem McNabbem z Vegas (+13), první je opět Hughes s +16. Český bek se navíc těší velkému hernímu vytížení a na ledě tráví v průměru téměř 24 minut na zápas. Kaňkou je snad jen čekání na první gól v novém dresu – se čtyřmi duely z minulé sezony se dohromady jedná už o šestnáct utkání bez přesného zásahu.

"Užívám si hokej s Hronkem," prohlásil už před dvěma týdny Hughes. "Je to skvělý hráč. Odehráli jsme jen pár utkání a čeká nás dlouhá sezona s 82 zápasy, takže se budeme snažit o zlepšení. Uvidíme, jak se nám povede příštích deset zápasů," řekl. "Je hodně pohyblivý. Umí předvést přihrávky, které ostatní neudělají. Navíc dobře bruslí a umí dobře bránit protiútoky. Prostě dělá věci, které hodně hráčů neumí," dodal Hughes na konto Hronka.

Skvělé osobní statistiky obou obránců jdou navíc ruku v ruce s výsledky a výkony mužstva. Canucks po několika horších letech konečně zachytili začátek sezony a i díky třem výhrám nad Oilers a celkově devíti z dvanácti zápasů jsou v Pacifické divizi druzí za suverénními Vegas Golden Knights.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články