Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Dva rozdílné scénáře, dva úžasné týmy. Maroon znovu po roce zvedl nad hlavu Stanley Cup

Útočník Tampy Bay Pat Maroon se stal osmým hráčem v historii NHL, který ve dvou sezonách po sobě se dvěma různými týmy vybojoval Stanley Cup. V předchozím ročníku se mu to povedlo v dresu rodného St. Louis, nyní v barvách Lightning, kteří vyhráli finálovou sérii s Dallasem 4:2. V porovnání s předchozí sezonou však tentokrát získal nejcennější hokejovou trofej za úplně jiných podmínek.

Útočník Tampy Pat Maroon
zdroj: USA Today Sports autor: Perry Nelson

Právě skončená sezona NHL se kvůli pandemii koronaviru přerušila v březnu. Základní část se nedohrála a týmy po letním restartu soutěže naskočily rovnou do upraveného formátu vyřazovacích bojů. Hrálo se pouze v Edmontonu a Torontu bez diváků. Mužstva po celou dobu trávila volný čas výhradně na hotelu. Tampa Bay zůstala v "bublině" 65 dnů.

"Bylo velmi těžké nemít po boku děti a ženu. Pár temných dnů proběhlo, když jste v hotelovém pokoji seděli sami a snažili se trochu vyspat a připravit se na boj na následující den. Kluci tvrdě bojovali, a proto jsme to dokázali," řekl Maroon po šestém finálovém duelu, který Lightning vyhráli 2:0.

Obě sezony byly podle něj emotivní. "St. Louis bylo jiné v tom, že jsme se z posledního místa vyšvihli na první a udělali jsme úžasnou šňůru. Letos to kvůli přerušení a pobytu v 'bublině' bylo odlišné. Dva rozdílné scénáře, ale dva úžasné týmy. Bez spoluhráčů bych to nedokázal," uvedl dvaatřicetiletý Američan.

Od rozšíření soutěže před sezonou 1967/68 je teprve třetím hráčem, který vyhrál dva roky po sobě s jiným celkem. Claude Lemieux uspěl v roce 1995 s New Jersey Devils a o rok později s Coloradem Avalanche. Cory Stillman se radoval v roce 2004 s Tampou Bay a o dva roky později s Carolinou (ročník 2004/05 zhatila výluka).

"Být v této kategorii je něco úžasného. Nemůžu věřit, že jsem znovu v té samé pozici. Parádní úspěch pro mě a mé spoluhráče. Mám radost, že tady hraju," přiznal Maroon, který v srpnu 2019 podepsal s floridským celkem roční smlouvu.

V 25 zápasech letošního play-off si připsal šest bodů za gól a pět nahrávek. "Je to dobrý spoluhráč. Zná svou roli, ví, kolik minut odehraje," prohlásil trenér Lightning Jon Cooper.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články