Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Palát s Ruttou se dočkali, Tampa Bay po šestnácti letech dosáhla na Stanley Cup

Tampa Bay podruhé v historii a poprvé od roku 2004 vyhrála Stanley Cup. V šestém finálovém duelu play-off NHL Lightning porazili Dallas 2:0 a sérii ovládli 4:2. Z nejcennější hokejové trofeje na světě se radují i obránce Jan Rutta, který do rozhodujícího duelu nezasáhl, a útočník Ondřej Palát. Díky nim se počet českých vítězů Stanley Cupu rozšířil na 28.

Hokejisté Tampy Bay se Stanley Cupem
zdroj: USA Today Sports autor: Perry Nelson

Lightning se v Edmontonu, kde se kvůli pandemii koronaviru hrálo bez diváků, ujali vedení ve 13. minutě, kdy Brayden Point dorazil v přesilovce vlastní střelu. Kanadský útočník se stal se 14 trefami nejlepším střelcem vyřazovacích bojů.

V 28. minutě floridský celek zvýšil. Blake Coleman se po přihrávce od Cedrica Paquettea opřel do puku z první a překonal Antona Chudobina.

Jeho protějšek Andrej Vasilevskij pochytal všech 22 střel Stars a poprvé v kariéře udržel ve vyřazovacích bojích nulu.

Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off získal švédský obránce Victor Hedman, který v 25 utkáních posbíral 22 bodů (10+12).

"Poslední třetina byla pravděpodobně tou nejdelší v mém životě. Nemám slov. Samozřejmě si přejete, aby tu s vámi mohla být rodina a fanoušci, ale cítili jsme jejich podporu z domova. Spousta emocí najednou. Je těžké to popsat," citoval devětadvacetiletého Hedmana web NHL.

Nejproduktivnějším hráčem se s 34 body (7+27) stal ruský útočník Nikita Kučerov. Více (36) naposledy zaznamenal v roce 2009 jeho krajan Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

Druhou sezonu po sobě vyhrál Stanley Cup útočník Pat Maroon, kterému se to v červnu 2019 povedlo s rodným St. Louis. Žádný jiný hráč Tampy Bay na stejný úspěch předtím nedosáhl.

Před slavnostním předáním Stanley Cupu se k němu netradičně sjeli všichni hráči Tampy Bay včetně realizačního týmu.

Po dokončení proslovu komisionáře Garyho Bettmana ho nad hlavu zvedl kapitán Steven Stamkos, který si krátce zahrál pouze ve třetím duelu finálové série, v němž pomohl gólem k výhře 5:2.

"Pořád mi to nepřijde skutečné. Jsem pyšný na každého hráče. Bylo úžasné je sledovat, byli nesmírně inspirativní. Nemám slov, je to úžasné," řekl třicetiletý Stamkos.

"Je to splněný sen. Právě pro tohle makáte. Je to neuvěřitelné. Pohár byl trochu těžší, než jsem čekal," konstatoval Coleman.

Kapitán Tampy Steven Stamkos se Stanley Cupem
zdroj: USA Today Sports autor: Perry Nelson

Tampa Bay se po 16 letech vrátila na vrchol. Tehdy ve finále zdolala Calgary. Před pěti lety jí druhý Stanley Cup upřelo Chicago.

V dresu Stars neuspěl centr Radek Faksa, který kvůli zranění do finálové série nezasáhl. Nárok na Stanley Cup by měl při případném úspěchu Dallasu díky dostatečnému počtu odehraných zápasů v základní části také bek Roman Polák, který se play-off rozhodl neabsolvovat a odešel do Vítkovic.

Texaský celek prohrál ve druhém finále po sobě. V roce 2000 nestačil na New Jersey. Rok předtím získal dosud jediný Stanley Cup v historii. Ještě coby Minnesota North Stars prohrál klub finále i v letech 1981 a 1991.

"Tvrdě jsme bojovali, zvlášť k okolnostem. Není lehké zůstat dva měsíce bez rodiny. Drželi jsme při sobě. Teď ale necítím nic," řekl gólman Chudobin.

Dallas Stars - Tampa Bay Lightning 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Point (Kučerov, Hedman), 28. Coleman (Paquette, Maroon). Rozhodčí: Sutherland, McCauley - MacPherson, Kovachik. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 22:29. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Point, 3. Vasilevskij (všichni Tampa Bay). Konečný stav série: 2:4.

Dallas: Chudobin - J. Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley - Radulov, Pavelski, Jamie Benn - Perry, Seguin, Kiviranta - Gurjanov, Dowling, Janmark - Caamano, Dickinson, Cogliano. Trenér: Rick Bowness.

Tampa Bay: Vasilevskij - Shattenkirk, Hedman, Černák, Sergačov, Bogosian, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - T. Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Volkov, Paquette, Maroon. Trenér: Jon Cooper.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články