Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Duel Hertla s Francouzem vyhrál brankář Colorada. Gudas rozdal devět hitů a popral se

Útočník San Jose Tomáš Hertl ze dvou střeleckých pokusů ani jednou nepřekonal Pavla Francouze, zaznamenal pouze asistenci a musel přijmout porážku 3:5. Gólman Avalanche si v dresu vítězů připsal 25 úspěšných zákroků a pomohl týmu k udržení tříbodového náskoku na čele celé NHL. V Anaheimu totiž uspěla i druhá Florida, v jejímž dresu byl hodně vidět tvrďák Radko Gudas, jenž se při vítězství 3:0 blýskl devíti hity a také se porval. David Pastrňák ve svém pětistém utkání za Boston nebodoval.

Brankář Pavel Francouz z Colorada čelí šanci San Jose
zdroj: Reuters autor: John Hefti

Francouz chytal po jedenácti dnech a odolával do čtyřicáté minuty, v níž ho překonal tečí Jeffrey Viel a snížil na 1:4. San Jose ožilo a ve třetí třetině se dostalo na rozdíl jediné branky. Nejdříve po asistenci Hertla našel Rudolfs Balcers střelou z pravého kruhu mezeru mezi betony Francouze a při hře bez gólmana se prosadil Erik Karlsson. V pokračujícím risku zpečetil Valerij Ničuškin výhru Colorada svou druhou trefou v zápase.

"Naše tempo bylo v úvodních dvou třetinách opravdu vysoké," řekl Cale Makar, který zvýšil ve 21. minutě už na 3:0 a je s 22 góly nejlepším střelcem NHL mezi obránci. V utkání zaznamenal celkem tři body (1+2). "Ani ve třetí třetině jsme nepolevili, tempo bylo pořád vysoké. Ale měli jsme v obraně pár výpadků a oni je potrestali. Celkově se mi ale líbil náš výkon a bojovnost."

Boston se ujal ve druhé třetině brankami Brada Marchanda a Trenta Frederica vedení ve Winnipegu 2:0, ale na začátku posledního dějství o náskok přišel. Během 85 sekund se prosadili Adam Lowry a Nikolaj Ehlers. Zápas rozhodl v 56. minutě dorážkou v přesilové hře Taylor Hall. Výhru mohl při hře Winnipegu bez gólmana zpečetit Tomáš Nosek, ale puk posunul na Charlieho McAvoye a daroval mu branku na konečných 4:2. Český útočník si vylepšil statistiky v sezoně na 3+11, ale neskóroval už 31 utkání.

Pastrňák hýřil ve svém jubilejním startu aktivitou, ale žádná z jeho sedmi střel se neujala. Na ledě strávil jen necelých šestnáct minut, protože v průběhu první třetiny po nešťastném pádu zamířil do kabin, ale vrátil se. Český útočník ještě zažíval těžké chvilky i na trestné lavici za stavu 2:2. Domácí ale přesilovou hru nevyužili, zatímco Boston následně v početní převaze udeřil a gól do prázdné dal v oslabení čtyř proti šesti.

"Jsme pyšní na naše speciální formace. Poté, kdy soupeř vyrovnal, byly v zápase rozhodující," těšilo trenéra Bostonu Bruce Cassidyho.

Gudas vede suverénně statistiku NHL v počtu srážek a poté, kdy poslal v osmé minutě k ledu Simona Benoita, se na něj vrhnul Nicolas Deslauriers. Útočník Anaheimu využil momentu překvapeni, Gudasovi rozdal pár ran a povalil jej na led.

Ještě ve zbytku úvodní třetiny nasměroval Floridu k výhře dvěma góly Jonathan Huberdeau, druhý nejproduktivnější hráč sezony. Vedení pojistil ve 24. minutě Joe Thornton a gólman Spencer Knight potřeboval na svou první nulu v NHL sedmnáct zásahů. Na straně poražených odehrál přesně dvacet minut Andrej Šustr a zblokoval čtyři střely, nejvíce ze všech hráčů v zápase. Český bek strávil také čtvrtinu času na ledě v oslabení.

Alexandr Ovečkin byl hlavním strůjcem výhry Washingtonu 4:3 po nájezdech na ledě Caroliny. Ruský útočník v 55. minutě vyrovnal a rozhodl rozstřel. Hostující gólman Vítek Vaněček do hry nezasáhl. Na straně poražených vyšel Martin Nečas bodově naprázdno popáté za sebou a podeváté z posledních deseti utkání.

Stejně jako Vaněček plnil roli náhradníka také Daniel Vladař. Český brankář kryje v Calgary záda Jacobu Markströmovi, který v základní hrací době z 33 střel neinkasoval, ale v prodloužení rozhodla jeho chyba o prohře 0:1 s Buffalem. Švédský gólman vyjel mezi kruhy, aby rozehrál nahozený puk, ale minul ho a Tage Thompson doklepl volný kotouč do prázdné brány. Hrdinou zápasu se stal Dustin Tokarski, který si připsal 24 zákroků a druhou nulu v NHL.

Philadelphia podlehla v Ottawě 1:3 bez svého kapitána. Claude Giroux zůstal mezi zdravými náhradníky, což jen posílilo spekulace, že by před pondělní uzávěrkou přestupů mohl být vyměněn.

Výsledky NHL:

Ottawa - Philadelphia 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky: 11. Stützle, 50. Norris, 58. Formenton - 27. Atkinson. Střely na branku: 36:29. Diváci: 11 431. Hvězdy zápasu. 1. Norris, 2. A. Forsberg, 3. C. Brown (všichni Ottawa).

Carolina - Washington 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 2:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 6. a 40. Jarvis, 28. Trocheck - 55. a rozhodující sam. nájezd Ovečkin, 8. Kuzněcov, 11. Carlson. Střely na branku: 20:40. Diváci: 18 680. Hvězdy zápasu: 1. Jarvis (Carolina), 2. Ovečkin, 3. Samsonov (oba Washington).

Winnipeg - Boston 2:4 (0:0, 0:2, 2:2)
Branky: 43. Lowry, 44. Ehlers - 25. Marchand, 28. Frederic, 56. Hall, 60. McAvoy (Nosek). Střely na branku: 29:45. Diváci: 14 191. Hvězdy zápasu: 1. Hellebuyck (Winnipeg), 2. Coyle, 3. Marchand (oba Boston).

Calgary - Buffalo 0:1 v prodl.
Branka: 64. Tage Thompson. Střely na branku: 24:34. Diváci: 16 685. Hvězdy zápasu: 1. Tokarski (Buffalo), 2. Markström (Calgary), 3. Tage Thompson (Buffalo).

Anaheim - Florida 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 14. a 20. Huberdeau, 24. Thornton. Střely na branku: 17:42. Diváci: 12 296. Hvězdy zápasu: 1. Huberdeau, 2. Weegar (oba Florida), 3. Gibson (Anaheim).

San Jose - Colorado 3:5 (0:2, 1:2, 2:1)
Branky: 40. Viel, 54. Balcers (Hertl), 59. E. Karlsson - 36. a 60. Ničuškin, 11. Kadri, 15. Helm, 21. Makar. Střely na branku: 28:29. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval tři góly z 28 střel a úspěšnost zásahů měl 89,3 procenta. Diváci: 13 022. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. R. Murray (oba Colorado), 3. E. Karlsson (San Jose).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články