Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chci zopakovat úspěch z premiérové sezony. Kubalík o přestavbě Blackhawks i snu s reprezentací

Jeho cesta do NHL připomíná nebojácného horolezce ve výšlapu na nejvyšší vrcholky světa. Postupnými kroky zdolával jednu výzvu za druhou. Dominance v české extralize, nejužitečnější hráč švýcarské ligy, lídr reprezentace. Teď se český útočník Dominik Kubalík zařadil i mezi hvězdy Chicago Blackhawks. Až v obdivuhodně krátkém čase.

Dominik Kubalík ve službách Chicaga
zdroj: ČTK/AP autor: Chris O\'Meara

Třicet zářezů, nominace mezi tři finalisty na Calder Trophy či pěti body překonaný 38 let starý rekord při debutu v play-off. I tyto úspěchy vynesly pětadvacetiletému útočníkovi novou dvouletou smlouvu na 7,4 milionu dolarů.

Tím ale jeden z objevů poslední sezony NHL nekončí. Vypořádat se s tlakem, jejž nový kontrakt přináší, a upevnit si získanou pozici jsou jasné cíle odchovance plzeňského hokeje. "Doufám, že se teď na dlouhou dobu usadím v Chicagu," přeje si.

V to doufají i fanoušci Blackhawks. Přirozenost a týmové pojetí z Kubalíka vyzařují. Elitní střelu měl vždy, teď ke své hlavní zbrani přidal přihrávky playmakera i smysl pro kombinaci, kterou hvězdní spoluhráči Toews a Kane tolik obdivují.

Smlouvu s Chicagem jste uzavřel hned první den po otevření trhu. Bylo to překvapení, že jste se dohodli tak rychle?
Dělali jsme maximum, aby se to moc netáhlo. Na druhou stranu, období nám moc nenahrávalo. Není to pro manažery jednoduché. Vždycky je to dost hra času a my jsme si řekli, že není na co čekat. Ta nabídka nám přišla velice férová. Proč se zbytečně dostávat do konfliktu. Nikdo neví, kdy a jak začne další sezona. Z mé strany panuje spokojenost.

Byl jste nervózní z případné arbitráže?
Ta možnost tu byla, ale já jsem tam osobně nechtěl. Myslím, že klub to cítil stejně. Nebyl důvod vyvolávat zlou krev.

Děláte postupné kroky, každým rokem se zlepšujete. Je to pro vás takové ocenění o to důležitější?
Je to příjemné. Každoročně je to můj hlavní cíl a byl bych hrozně rád, kdyby to dalších deset let pokračovalo. Se zlepšením zdaleka nechci končit. Vždycky ale může dojít k poklesu formy. Pro mě je nejdůležitější, že se mi vždycky podařilo překlenout i špatné období a navázat zlepšením. Rychle jsem si dokázal zvyknout na nové prostředí, přizpůsobit se a zlepšit se. Doufám, že se teď na dlouhou dobu usadím v Chicagu.

Může vám právě tohle pomoci, abyste ustál vyšší tlak, který přináší vylepšená smlouva?
To je jeden z hlavních cílů. Chtěl bych zopakovat úspěch z premiérové sezony. Všechno začíná maximální přípravou. Bude záležet, jak budeme hrát jako tým. Za sebe ale rozhodně nic nepodcením.

Blackhawks nejsou ve snadné situaci. Odešli brankář Corey Crawford a útočník Brandon Saad. Co jste říkal na prohlášení kapitána Jonathana Toewse, který dal jasně najevo, jak je nespokojený s jejich odchodem?
Já naprosto chápu jeho pohled. Se Saadem a Crawfordem vyhrál dva Stanley Cupy, šlo o dlouholeté kamarády a dost důležité hráče. I mě mrzí jejich odchod. Obránce Määttä byl navíc vyměněn do Los Angeles, aby se uvolnil prostor pod platovým stropem. Toews toho má za sebou hrozně moc, všichni v klubu k němu vzhlíží. Já osobně jsem s tím neměl žádný problém a s vedením jsme si to vyříkali. Chápu ale i pohled manažera, že chce tým omladit. Myslím, že ten tým nevypadá vůbec špatně. Máme tam několik talentovaných hráčů, kteří snad udělají další krok dopředu. Můžeme hodně lidí překvapit.

Ale co mladí brankáři Chicaga, nebude to problém?
Lankinen je hodně šikovný brankář. Vyhrál mistrovství světa, kde dominoval. Šanci si určitě zaslouží, dostává se do ideálního brankářského věku. Delia byl dvojka, podepsal smlouvu, tým s ním počítá a Subban je dvojka celou kariéru. Trojice by mohla fungovat. Není to jenom o jménu. Loni jsme šli do sezony s top zkušenými brankáři. Teď je to trochu opak a kluci se budou muset ukázat.

Jak vůbec zpětně vzpomínáte na příchod do kabiny, kde sedí legendy jako Toews, Kane a Keith?
Na začátku na ně člověk kouká trochu s otevřenou pusou. Tohle ale trvá jen pár dní. Brzy jsme se dali do řeči a za chvíli je člověk bere normálně za spoluhráče. Zvyknete si. Zápasy jdou rychle za sebou, a tak ten počáteční pocit přetrvává jen chvíli. Všichni tři jsou to budoucí členové Síně slávy, respekt mají obrovský, ale i takové může soupeř trefit, seknout přes ruce. I proto se člověk dokáže rychle začlenit a být jedním z nich.

Hrál jste někdy s techničtějším hráčem, než je Patrick Kane?
Určitě ne. Má neskutečné ruce. Maká na nich každý den, opravdu se na to často zaměřuje, nepoleví. Ten talent je neuvěřitelný, a když k tomu přidává pracovitost, tak jsou výsledkem na ledě často velké věci.

Jak jste si zvykl na život v obrovském městě jako Chicago? Asi to byl velký rozdíl proti maličkému městu Ambri, viďte?
Bylo to podobné jako příchod do kabiny Blackhawks. Chvíli jsem z toho byl na větvi. Obrovské město, všude velké množství lidí. Chvíli mi trvalo, než jsem se rozkoukal. Po čtrnácti dnech na hotelu jsem se ale přestěhoval do bytu a tam už jsem se cítil jako doma. S přítelkyní jsme si našli místa, kam jsme chodili rádi se psem. Bydlíme v centru kousek od jezera a tam je to krásné, když je hezké počasí. V okolí jsou hezké restaurace, nestěžujeme si. Navíc halu i tréninkový komplex máme kousek od centra, člověk nemusí jezdit někam daleko. Trvá to autem necelých deset minut. V tomhle to máme oproti jiným klubům hodně dobré.

Chicago patří k nejsportovnějším městům v USA. Cubs, White Sox, Bulls s Tomášem Satoranským, Bears. Byl jste na nějakých zápasech?
Byli jsme se podívat na basketbalu. Byla to velká show. Určitě půjdeme znovu. Bohužel další sporty jsme nestihli, kryly se zápasy s našimi. NFL brzy končí, baseball se hraje až na jaře, když už jsme byli v Česku. Na NBA se ale určitě těšíme.

Jak vůbec vzpomínáte na život v bublině během play-off?
Zažil jsem už příjemnější prostředí. Po čase jsme se dozvěděli, jak to mají v Torontu, a byli jsme z toho hodně mrzutí, protože tam to muselo být o poznání příjemnější. Po obědě jsem chodil spát a byl nejradši, když jsem prospal půlku odpoledne a už se blížil večer. S trávením volného času to nebylo dobré. Takové luxusní vězení. Koukat neustále na stejné obličeje, jíst na stejném místě, nebylo to moc příjemné. Odjížděl jsem po čtyřech týdnech, nedokážu si představit, že bych tam byl několik měsíců. Vím, že plno lidí pak říkalo, jak by tam byli rádi a že jsme v bezpečí. Ale z hlediska života to opravdu za moc nestálo.

Začátek nové sezony je zatím v nedohlednu, jak těžké teď je se připravovat?
Jsem v plné přípravě, ale jednoduché to není, když nemáte datum, na které se můžete upnout. Nejradši bych byl, kdyby se začalo co nejdřív. Na druhou stranu ve start na začátku ledna moc nevěřím. Těch informací by bylo už víc, kdyby se start nějakým způsobem blížil. V Česku to teď navíc není snadné ani s přípravou. Přes tři týdny jsme nechodili do posilovny a na led.

A co reprezentace? Pokud začne NHL až v únoru, tak případný světový šampionát bude zřejmě bez hráčů NHL. Jak tohle mrzí?
Hodně, pořád věřím, že půjde jen o tenhle ročník, že bude zkrácený a další sezona už začne normálně v říjnu a srovná se to. Stanley Cup je hlavní cíl, ale když se týmu nedaří, tak mistrovství světa je taková náhrada, která sportovce žene dopředu. Národní tým je největší čest, hodně by mě mrzelo, kdybychom kvůli posunutým startům NHL o tu možnost dlouhodobě přišli.

Na druhé straně je tady olympiáda 2022 v Číně, kde by opět měli startovat hráči NHL. Je to pro vás životní sen?
Měl jsem štěstí, že jsem mohl být na posledním mistrovství světa i olympiádě, a pro mě to pořád byl jeden z hlavních sportovních vrcholů. Teď kdybych se dostal i na olympiádu s hráči NHL, tak to by bylo něco úžasného. Je to obrovský sen. Nechci se k tomu ještě upínat, protože nikdo moc neví, co bude za měsíc, natož za rok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články