Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Brankář Rittich se stěhuje z Calgary do Toronta

David Rittich poprvé v kariéře v NHL mění dres a stěhuje se z Calgary do Toronta. Flames za osmadvacetiletého odchovance Jihlavy získali právo výběru ve třetím kole draftu v příštím roce. Rittich má v týmu lídra Severní divize zacelit mezeru při zranění brankářské jedničky Fredrika Andersena, kterého skvěle zastoupil Jack Campbell. Toronto získalo také útočníka Nicka Foligna, který dosud působil v Columbusu.

David Rittich
zdroj: ČTK/AP

Rittichovi po této sezoně skončí dvouletá smlouva dohromady na 5,5 milionu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

Po loňském příchodu Švéda Jacoba Markströma z Vancouveru odchytal v tomto ročníku jen 15 zápasů, v nichž vychytal čtyři výhry, má průměr 2,90 obdrženého gólu na zápas, úspěšnost zákroků 90,4 procenta a jednou udržel čisté konto.

Svou první smlouvu v NHL podepsal Rittich jako nedraftovaný volný hráč v červnu 2016, kdy zamířil do NHL z extraligové Mladé Boleslavi.

Výměnám před uzávěrkou přestupů v NHL se věnoval Hokej fokus podcast. K jakým přestupům by ještě mohlo dojít?

Ve 130 duelech NHL si drží průměr 2,83 branky na utkání, úspěšnost 90,8 procenta a čtyřikrát udržel čisté konto.

V play-off má zatím na kontě jediné vystoupení z loňské série 1. kola, kdy proti Dallasu za 16 a půl minuty druhé třetiny inkasoval tři branky z devíti střel při porážce 3:7. Flames po ní vypadli po prohře 2:4 na zápasy.

Rittich se po přesunu zařadí do týmu jednoho z vážných kandidátů na zisk Stanleyova poháru, protože Toronto je aktuálně s 59 body ze 41 utkání druhým nejlepším týmem soutěže za Coloradem (60 bodů). Calgary naopak ztrácí na pozice pro play-off šest bodů.

Torontu v posledních deseti zápasech chyběl kvůli zranění v dolní části těla Andersen. Skvěle jej v roli jedničky zastoupil Jack Campbell, který vychytal vítězství při všech svých 11 startech a překonal tím rekord NHL v počtu výher od začátku sezony.

Třiatřicetiletý Američan Foligno se stejně jako Rittich může stát v létě nechráněným volným hráčem, protože mu končí šestiletá smlouva na 33 milionů dolarů. Maple Leafs ale jeho průměrný roční příjem 5,5 milionu dolarů do konce sezony v platovém stropu nezatíží.

Rozdělí si jej totiž napůl jeho dosavadní zaměstnavatel Columbus a také San Jose, které se do transakce zapojilo.

Toronto od Sharks získalo také útočníka Stefana Noesena, který v ročníku působil převážně na farmě. Columbus získal od Maple Leafs výběry v prvním kole draftu letos a ve čtvrtém kole v příštím roce. San Jose od Toronta převzalo výběr ve čtvrtém kole letošního draftu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články