Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Dostat včas na hubu není zlé, řekl o generálce Jandač. Plekanec má vychovávat ovečky

Švédské hry českým barvám moc radosti nepřinesly. Reprezentace všechny tři zápasy prohrála, ovšem trenér Josef Jandač z toho katastrofu nedělal. Naopak si myslí, že to týmu může na blížícím se mistrovství světa pomoci. Na šampionátu Češi vyrukují s dvanácti nováčky, s jejichž výchovou by měl pomoci i velezkušený Tomáš Plekanec.

Josef Jandač na lavičce české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Občas dostat přes hubu včas není nikdy na škodu," zhodnotil Jandač generálku z minulého týdne v Södertälje a Stockholmu. "Žádná prohra pozitivní není, ale nechci z toho dělat nějakou vědu. Pro nás je to důležité hlavně v tom, že jsme dali prostor všem hráčům."

V neděli večer Jandač zúžil kádr na 26 hráčů. Nováčky na velkém turnaji jsou brankáři David Rittich, Dominik Hrachovina, obránci Michal Moravčík, David Musil, Martin Pláněk, Filip Pyrochta, David Sklenička a útočníci Filip Chytil, Martin Kaut, Martin Nečas, Andrej Nestrašil a David Šťastný.

Na světovém šampionátu budou hrát poprvé také bek Adam Polášek s forvardem Dominikem Kubalíkem, kteří startovali na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu, i útočník Dmitrij Jaškin, jenž se představil na Světovém poháru v roce 2016.

V přípravě měl Jandač široký kádr i kvůli tomu, že šampionátu předcházely v minulých dvou týdnech dva turnaje Euro Hockey Tour - Carlson Hockey Games v Pardubicích a Švédské hry. "Bohužel v přípravě došlo k většímu počtu zranění včetně omluvenek, které navíc přišly předtím," připomněl trenér absence stabilních reprezentantů v čele s útočníkem Janem Kovářem z Magnitogorsku a především obránců.

Z týmu, který se na olympiádě dostal do semifinále, nemohl počítat s Jakubem Nakládalem z Jaroslavle, Janem Kolářem z Chabarovsku a Tomášem Kundrátkem z Nižního Novgorodu, Ondřej Němec z Komety Brno ukončil reprezentační kariéru. V přípravě se pak zranili Ondřej Vitásek z Chanty-Mansijsku a Vojtěch Mozík z Podolsku. Zbyli tak jen Polášek s Michalem Jordánem.

"Budeme s obránci pracovat furt. Něco jsme si k tomu v sobotu řekli. Připadalo nám, že ze začátku byly výkony lepší a s přibývajícími zápasy výkon obránců šel dolů. Je to taky dané sílou soupeřů, kteří obměnili soupisku," poukázal Jandač na fakt, že Švédové, Finové a Rusové své týmy pro Švédské hry výrazně posílili oproti Carlson Hockey Games, které Češi o týden dříve ovládli bez ztráty bodu.

"Ti kluci by měli nabrat zkušenosti v zápasech a nekomplikovat si to. Voláme po jednoduchosti, potřebujeme od nich první přihrávku, aby šla včas a do hole. Aby se nebáli a necouvali tolik, neustupovali v obraně, kterou chceme hrát," řekl Jandač, jenž po méně ostřílených obráncích požaduje, aby ztratili respekt ze soupeře. "Je také potřeba, aby si v útočném pásmu na modré čáře taky něco dovolili. Defenziva i ofenziva je o pěti lidech," dodal.

Jandač je rád, že na pozvánku na MS nakonec kývl pětatřicetiletý centr Tomáš Plekanec z Toronta. Právě on má omlazenému týmu výrazně pomoci svými zkušenostmi. "Chceme, aby nám ty mladé ovečky pěkně vychoval. Měl by na mladé hráče působit klidem, zkušeností, radou a přítomností v kabině. Jeho role by jinak měla být spíš defenzivní. Není to hráč, který by měl nějak extra získávat body. Může hlídat nejlepší lajny soupeře," uvedl Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články