Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Švýcaři si téměř zajistili čtvrtfinále, v pohodovém tempu přejeli Bělorusko

Švýcarští hokejisté přidali povinnou výhru, která je výrazně přiblížila postupu do čtvrtfinále mistrovství světa. Upevnili si třetí příčku ve skupině A po výrazné výhře 6:0 nad Bělorusy. Jako první se ze strany favorita prosadil Christoph Bertschy, na kterého navázal Joël Vermin. Po trefě Svena Andrighetta se z branky poroučel Konstantin Šostak, kterého nahradil Alexej Kolosov. Čtvrtý gól přidal Grégory Hofmann, pátý opět Vermin a skóre uzavřel Fabrice Herzog. Bělorusové o teoretickou naději na play-off definitivně přišli.

Švýcar Timo Meier proti Bělorusku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Jari Pestelacci

"Bylo to důležité. Chceme vyhrát každý zápas, ale bojujeme o nejlepší pozici pro play-off. Myslím, že stále máme malou naději skočit i první," řekl švýcarský útočník Christoph Bertschy.

Švýcaři se ujali vedení hned po 36 sekundách. Využili i toho, že se obránce Kristian Chenkel po předchozím ataku Tristana Scherwey a Fabriceho Herzoga nemohl plně zapojit do hry a Christoph Bertschy po Herzogově přihrávce překonal Konstantina Šostaka. Otřesený Chenkel už do zbytku zápasu nezasáhl.

"Jsme zklamaní z toho, jak jsme vstoupili do zápasu. Všichni jsme chtěli vyhrát, bojovat do konce, ale inkasovaný gól v prvním střídání nás poznamenal na zbytek utkání. Vzalo nám to energii," řekl běloruský útočník Jegor Šarangovič.

Vyrovnat mohl v 8. minutě v přesilové hře Michail Stefanovič, kterému nabil Nikita Komarov, ale Leonardo Genoni zasáhl pravým betonem. V závěru úvodní třetiny zvýšil po střele Tima Meiera z dorážky Joël Vermin.

Po 69 sekundách druhého dějství se trefil z levého kruhu Sven Andrighetto a Šostaka vystřídal v brance Alexej Kolosov. Brzy jej prověřil Vincent Praplan a devatenáctiletý gólman Dinama Minsk si poradil i se střelou Andrighetta.

Ve 33. minutě už ale nemohl zasáhnout po spolupráci Enza Corviho s Grégorym Hofmannem, který zamířil do odkryté branky a připsal si pátou branku na turnaji. Další mohl přidat před druhou pauzou v přesilovce, ale tentokrát z úhlu neuspěl.

I v závěrečném dějství měli Švýcaři jasnou převahu a v 53. minutě zvýšil Vermin, který proměnil Meierovu přihrávku a polepšil si v utkání na tři branky a jednu asistenci. Výsledek dovršil v čase 57:43 ve vlastním oslabení po akci Nica Hischiera Fabrice Herzog. Genoni díky 20 úspěšným zákrokům udržel poprvé na turnaji čisté konto.

Skupina A (Olympic Sports Centre):

Bělorusko - Švýcarsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Bertschy (Herzog, Scherwey), 19. Vermin (Meier), 22. Andrighetto (Vermin), 33. Hofmann (Corvi), 53. Vermin (Meier), 58. Herzog (Hischier). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Kroyer (Dán.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc N. Komarov - Kurashev oba 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:

Bělorusko: Šostak (22. Kolosov) - Chenkel, Lisovec, Znacharenko, Antonov, Jerjomenko, Falkovskij, Solovjov, Šinkevič - Protas, Šarangovič, Stefanovič - N. Komarov, Drozd, Lopačuk - Děmkov, Kodola, Platt - S. Kosticyn, Bělevič, Klimovič. Trenér: Michail Zacharov.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Geisser, Siegenthaler, Loeffel, Moser, Untersander, Alatalo - Praplan, Corvi, Hofmann - Kurashev, Hischier, Ambühl - Andrighetto, Vermin, Meier - Scherwey, Bertschy, Herzog - Rod. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články