Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čtvrtfinále MS slibuje tuhé souboje. Budou se radovat Rusové, nebo Kanaďané?

Čtvrtfinále mistrovství světa v Rize nabídne kromě střetu Čechů s Finy i další tři klíčové zápasy. Rozjetí Rusové se v duelu velmocí utkají s Kanadou, která se do play-off dostala až s pomocí úterního vítězství Německa nad Lotyšskem. Do víkendových klání o cenné kovy tak proniknou maximálně dva z tří medailistů z minulého šampionátu na Slovensku. Přímé přenosy sledujte od 15:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Hráči Ruského olympijského výboru
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Rozloučí se buď úřadující vicemistři Kanaďané, nebo obhájci bronzu Rusové. Američané se budou prát o postup se Slováky a Švýcaři s Němci.

Rusové vybojovali triumf v základní skupině A, ale netěží z toho zápasem s žádným papírově slabším sokem. "Kanada má velice rychlý tým. My se připravíme a jdeme do boje," řekl kouč Ruska Valerij Bragin, který řeší otázku gólmana.

Skupinu zakončil proti Bělorusku (6:0) druhým čistým kontem na turnaji Alexandr Samonov z Petrohradu, po povinné karanténě má ale sborná už v tréninku floridskou posilu Sergeje Bobrovského. "Trenér brankářů říká, že je v dobré formě," podotkl Bragin.

Poslechněte si Hokej fokus podcast před čtvrtfinále:

V Olympijském sportovním centru, kam může zavítat od úterka až 1058 fanoušků, by mohli mít Rusové podporu. V Lotyšku žije téměř třicetiprocentní ruská menšina. Na zápas s Běloruskem se vypravil po splnění všech náležitostí jen jeden příznivec, který ale nebyl ani uveden v oficiálním zápise. Upoutal pozornost televizních štábů, jež s ním točily rozhovory.

"Samozřejmě jsme byli rádi, že jsme ho tam viděli. Doufejme, že proti Kanadě jich tam bude daleko více. Budeme se jim snažit předvést představení, na které budou moci být pyšní," dodal Bragin.

Kanada má s průměrem 24 let nejmladší výběr ze všech účastníků šampionátu a vážně jí hrozila první neúčast ve čtvrtfinále v historii i nejhorší výsledek od osmého místa z roku 1992 v Praze a Bratislavě.

"Řada hráčů tady zjistila, že jsou na turnaji lepší soupeři, než čekali. Začali makat a dostali jsme možnost dojít na křižovatku, z níž můžeme pokračovat v tom, co jsme předváděli v posledních čtyřech zápasech. V těch jsme už hráli dobře," uvedl kouč Gerard Gallant.

Na první čtvrtfinále od roku 2013 se těší Slovensko, které tam naposledy dovedl český kouč Vladimír Vůjtek starší v Helsinkách. Tenkrát na stejném místě, kde s týmem bývalého federální partnera slavil o rok dříve stříbro. Dnes mohou Slováci po devíti letech dojít do semifinále - v cestě jim stojí USA.

"Mohli by nám svým způsobem hry vyhovovat. Hrají rychlý hokej a jsou silní v soubojích, ale my proti nim umíme zabrat," prohlásil asistent kanadského trenéra Slováků Craiga Ramsayho Ján Pardavý. Američané byli z minulých sedmi šampionátů v semifinále čtyřikrát a z toho třikrát brali bronz.

Švýcarům se otevírá šance projít mezi nejlepší čtyři teprve potřetí za posledních 22 šampionátů. V roce 2013 ve Stockholmu a o pět let později v Kodani dosáhli rovnou na stříbro. "Náš tým hraje na turnaji velice dobře. Všichni mají sebevědomí a uvidíme, jak daleko dojdeme," prohlásil švýcarský útočník Grégory Hofmann.

Němci se dostali do semifinále naposledy v roce 2010 doma v Kolíně nad Rýnem, ale mezitím oslavili historický úspěch před třemi roky na olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde získali stříbro. "Naše očekávání jsou vyšší a vyšší. Začalo to stříbrem na olympiádě a věřím, že těch úspěchů přijde více," burcuje útočník Markus Eisenschmid.

Program čtvrtečního čtvrtfinále hokejového MS v Rize:

15:15 Švýcarsko - Německo, USA - Slovensko
19:15 Rusko - Kanada, Česko - Finsko

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články