Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rusové odolali švýcarskému tlaku a jsou blízko čtvrtfinále

Hokejisté Ruska porazili v přímém souboji o druhé místo ve skupině A mistrovství světa Švýcarsko a výrazně se přiblížili postupu do čtvrtfinále. Sborná rozhodla o svém vítězství ve druhé třetině, kterou vyhrála 3:1 a náskok už přes výrazný tlak Švýcarů v závěru utkání udržela. Švýcaři vyšli poprvé bodově naprázdno a o účast ve vyřazovacích bojích ještě budou muset bojovat.

Utkání Rusko - Švýcarsko
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

V sestavě sborné se poprvé na turnaji objevil útočník Gusev a dal o sobě vědět ve 3. minutě, kdy trefil tyč. Branková konstrukce zachránila gólmana Berru v první třetině ještě dvakrát.

Bezbrankový stav se ale změnil až ve druhé části, kdy Gusev s Dacjukem připravili gól pro Kaprizova. Švýcaři však rychle srovnali krok. Vyloučení Bereglazova potrestal Untersander.

"Náš útok si vytvářel šance, a kdybychom se prosadili už na začátku, bylo by to jednodušší. Celkově si ale myslím, že po dlouhé přestávce to bylo docela dobré. První dvě třetiny byly slušné, ve třetí to bylo náročnější, ale celkově to bylo dobré," řekl Nikita Gusev, který se zařadil do elitní formace k Dacjukovi a Kaprizovovi.

Za nerozhodného stavu se však hrálo jen 72 sekund, než vrátil Rusku vedení Dadonov. Následně byl blízko gólu Gusev, ale neuspěl stejně jako Haas a Meier na druhé straně.

V závěru druhé třetiny dostali Rusové výhodu přesilové hry pět na tři a rychle ji využili. Tři sekundy před odchodem do kabin jejich vedení navýšil obránce Něstěrov.

"To byl klíčový moment zápasu. Pokud dáte Rusku přesilovku pět na tři, je z toho na 90 procent gól," uvedl kapitán Švýcarska Raphael Diaz.

"Ve druhé a třetí třetině jsme jinak hráli docela dobře. Prvních deset minut se nám nevydařilo, byli jsme trochu nervózní, ale pak jsme se zlepšili. Celkově jsme ale odehráli dobrý zápas, hlavně na konci. Tlačili jsme se do branky a podařilo se nám i dát góly," dodal Diaz.

Švýcaři však nerezignovali a podařilo se jim snížit. Chybu v ruské rozehrávce potrestal Andrighetto. Košečkin ještě dokázal vyrazit Meierovu střelu, na dorážku však již nedosáhl.

Rusko dokázalo zásluhou Grigorenka získat dvoubrankové vedení zpět, ale přesto byl závěr zápasu dramatický. Švýcaři umocnili přesilovku odvoláním brankáře a Haas v čase 58:12 opět snížil.

V pokračující power-play trefil Corvi tyč, vyrovnat se však Švýcarsku nepodařilo. "Odehráli jsme skvělý zápas. Dvakrát jsme v závěru dokázali snížit a na konci jsme měli i další šance," řekl Gaëtan Haas.

Rusko - Švýcarsko 4:3 (0:0, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 23. Kaprizov (Dacjuk, Gusev), 28. Dadonov (Anisimov), 40. Něstěrov (Gusev, Dacjuk), 57. Grigorenko (Anisimov, Gavrikov) - 27. Untersander (Kukan, Corvi), 52. Andrighetto (Meier, Vermin), 59. Haas (Andrighetto, Niederreiter). Rozhodčí: Kubuš (SR), Schukies (Něm.) - Davis (USA), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 12 366.

Rusko: Košečkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Trjamkin - Dadonov, Andronov, Mamin - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov - Michejev. Trenér: Ilja Vorobjov.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Müller, Untersander, Kukan, Fora, Frick, Genazzi - Scherwey, Haas, Rod - Niederreiter, Corvi, Moser - Andrighetto, Vermin, Meier - Baltisberger, Schäppi, Hofmann - Riat. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články