Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Žralok Meier režíroval triumf Švýcarska, Bělorusko padlo i s novým koučem

V pondělí hrál za mořem v dresu San Jose Sharks, ve středu byl ústřední postavou švýcarské hokejové reprezentace proti Bělorusku. Jednadvacetiletý útočník Timo Meier zazářil v prvním utkání na letošním mistrovství světa bilancí 1+2 a výraznou měrou přispěl k vítězství 5:2. Soupeř, který po předchozím debaklu s Ruskem vyměnil trenéra, naopak prohrál i čtvrtý zápas a setrval na posledním místě skupiny A. Národní tým ze země helvétského kříže je třetí.

Hokejisté Švýcarska se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Chtěl jsem pomoct týmu. Snažil jsem se hrát co nejjednodušeji a jsem nadšený, že jsme vyhráli. Teď budu mít dva dny čas, abych se dostal do rytmu a srovnal se s časovým posunem," řekl Meier.

Jednoznačný skalp Běloruska přišel 17 hodin po porážce v nájezdech s Českem. "Noc byla velmi krátká. Možná jsme měli pocit, že jsme byli na začátku unavení a soupeři byli čerstvější. Ve druhé a třetí třetině jsme však byli lepší a myslím si, že je to velké vítězství pro Švýcarsko," doplnil kapitán Raphael Diaz.

V úvodu střetnutí se náročný program šampionátu na svěřencích kouče Patricka Fischera projevil a to i přesto, že bleskově vedli zásluhou pohotového Joëla Vermina. Geoff Platt s Alexanderem Pavlovichem totiž záhy otočili skóre a favorizovaný celek musel dotahovat. Těsně před koncem první třetiny nicméně srovnal ranou z úhlu Sven Andrighetto.

Od druhého dějství už naplno převzali iniciativu Švýcaři a očekávaný scénář se pomalu, ale jistě začal naplňovat. Nejprve se podruhé trefil z bezprostřední blízkosti Vermin, jenž zužitkoval Meierovu nabídku, čtvrtý gól přidal na začátku třetí části po brilantní individuální akci Enzo Corvi a konečný výsledek stanovil nejlepší hráč duelu Meier. Premiéra Sergeje Puškova na střídačce Běloruska proto úspěchem neskončila.

Dalším soupeřem jeho mužstva bude v pátek český národní tým, který ještě předtím nastoupí ve čtvrtek proti Rusku. 

"Nevím, co bych k tomu řekl. Myslím, že jsme začali lépe než v předešlých zápasech a podařilo se nám vstřelit i rychlé góly. Na konci první i druhé třetiny jsme ovšem ztratili koncentraci," poukázal obránce Vladimir Děnisov na inkasované branky v 19. a 40. minutě.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Kodaň): Švýcarsko - Bělorusko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Vermin (Niederreiter, Untersander), 19. Andrighetto (Meier), 40. Vermin (Meier), 43. Corvi (Diaz), 47. Meier (Andrighetto, Hofmann) - 6. Platt (Linglet, Djukov), 11. Pavlovič (Kovyršin, Matěruchin). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Rantala (Fin.) - Davis (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 5445.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Müller, Untersander, Kukan, Fora, Frick, Genazzi - Niederreiter, Corvi, Moser - Andrighetto, Vermin, Meier - Scherwey, Haas, Hofmann - Baltisberger, Schäppi, Rod - Riat. Trenér: Patrick Fischer.

Bělorusko: Karnauchov - Děnisov, Vorobej, Djukov, Korobov, Chenkel, Lisovec, Falkovskij - Linglet, Šarangovič, Platt - Pavlovič, Kovyršin, Matěruchin - Kislyj, Razvadovskij, Gavrus - Drozd, Kitarov, Levša - Děmkov. Trenér: Sergej Puškov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články