Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Slováci schytali další debakl a po porážce s USA ztratili šanci na play-off

Kolín nad Rýnem - Američané si v klidném tempu zastříleli proti Slovákům a uštědřili jim další výprask, tentokrát v poměru 6:1. Po vysoké porážce se Spojenými státy přišlo Slovensko o naději na postup do vyřazovacích bojů, naopak ve hře je stále hrozba sestupu. Slovenští hráči ji však mohou odvrátit v posledním utkání proti Švédsku.

Američan Clayton Keller oslavuje branku do sítě Slovenska
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

Slováci sice mohli před zápasem ještě pomýšlet na postup do play-off, zároveň ale nadále čelí hrozbě sestupu z elitní skupiny mistrovství světa. Vysvobodit je mohl zisk bodu, ale tato vidina se definitivně rozplynula na konci druhé třetiny, kdy se po snížení Gernáta prosadili v průběhu dvou minut Dvorak a Trouba, kteří zvýšili už na 4:1.

První branky Američanů vstřelili obávaní střelci USA, pětigólového Kellera napodobil Gaudreau, který se v závěru trefil ještě jednou, a oba američtí mladíci se tak zařadili mezi nejlepší střelce šampionátu. Naproti tomu se Slováci v ofenzivě trápí, důkazem je jen deset vstřelených branek, a tak v utkání Dánska proti Itálii budou fandit Skandinávcům, aby pomohli Slovensku k záchraně.

Slováci, vědomi si složité situace v tabulce, chtěli s Američany držet krok co nejdéle, což se jim proti Rusku vůbec nepodařilo, neboť inkasovali už ve druhé minutě. Tentokrát hráli s dalším favoritem podstatně vyrovnaněji, a když přečkali úvodní šanci Hayese, který se snažil dorazit střelu spoluhráče Skjeie, vypadalo to, že by Slovensko mohlo zachytit začátek zápasu.

"Myslím, že Hayes i Skjei hráli dobře, zejména s ohledem na to, že museli včera cestovat. Brady (Skjei) je skvělý obránce. Jsou to dva další kousky do solidního základu našeho týmu," pochvaloval si kouč USA Jeff Blashill.

V další americké příležitosti byl znovu Hayes, ale jeho kličkovaná v obranném pásmu narazila na Júlia Hudáčka v kombinaci se slovenskou defenzivou. Bezbrankový stav ale vydržel pouze do deváté minuty, kdy se za slovenskou brankou uvolnil Lee, vybídl ke skórování úplně volného Kellera mezi kruhy a americký teenager vsítil už pátý gól na turnaji.

"Pro nás je těžké hrát proti takto silným týmům. Američané byli mnohem lepším a rychlejším týmem po celém ledě. Začali jsme sice dobře, ale poté, co soupeř skóroval, jsme začínali být čím dál víc nervózní a dělali jsme až příliš mnoho chyb," řekl slovenský trenér Zdeno Cíger.

Hráči Slovenska si prakticky nevytvořili vážnější příležitost, a než našli protizbraň, zvýšili Američané po další povedené kombinaci na 2:0. Aktivně hrající Hayes vrátil v situaci dva na jednoho puk Gaudreauovi a ten zakončil do poloprázdné branky na začátku druhé třetiny. Za pět minut ale zařídil slovenské snížení obránce Gernát, který dorazil kotouč po akci Draveckého a Libora Hudáčka.

Slováci poté ožili a opticky vyrovnali na chvíli hru. Pomáhal jim k tomu i soupeř, který často přehrával situace, a Američanům chyběla častější střelba. V další kombinační akci se ale blýskla dvojice Dvorak–Gaudreau, kdy se prosadil povedenou bekhendovou trefou do horního rohu prvně jmenovaný. Navíc o dvě minuty později prostřelil Hudáčka na bližší tyč Trouba a těsný výsledek byl definitivně pryč.

Američané si náskok ve třetí třetině pohlídali bez větších problémů a v uvolněném tempu dohrávali rozhodnutý zápas. Už na 5:1 pak zvýšil znovu Gaudreau, který je tak na děleném prvním místě v pořadí střelců turnaje, a šestou branku přidal Lee. Slováci tak museli strpět další debakl, o nápravu se pokusí v posledním utkání ve skupině proti Švédsku. Američané se posunuli na průběžnou první příčku tabulky před Rusko.

Skupina A: Slovensko - USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Gernát (L. Hudáček, Dravecký) - 9. Keller (A. Lee, Skjei), 26. Gaudreau (Hayes), 37. Dvorak (Gaudreau), 39. Trouba, 43. Gaudreau (Hayes), 48. A. Lee (Eichel, Hanifin). Rozhodčí: Hribik (ČR), Wehrli (Švýc.) - Malmqvist (Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 13 267.

Slovensko: J. Hudáček - Trška, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Sersen, Čajkovský - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, Hrnka - Dravecký, L. Hudáček, Skalický - Suja, Zigo, Šťastný - Matoušek. Trenér: Zdeno Cíger.

USA: Howard - DeKeyser, Trouba, C. Murphy, Hanifin, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk - A. Lee, Eichel, Keller - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjugstad, Hayes, Gaudreau - Compher, Dvorak, Copp - Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články