Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výborná bilance s Francií potvrzena. Češi duel s domácími zvládli a jsou blízko play-off

Paříž – Ještě není hotovo, ale čeští hokejisté jsou už velice blízko čtvrtfinále mistrovství světa. Svěřencům Josefa Jandače k tomu pomohlo vítězství nad oblíbeným soupeřem z Francie, kterého udolali 5:2, a k předčasným oslavám postupu do play-off nyní reprezentaci stačí, aby Kanada bodovala proti Norsku. 

Michal Řepík se raduje z gólu v síti Francie
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Francie dlouhodobě patří k nejoblíbenějším soupeřům českých hokejistů, jelikož s ní doposud prohráli jen jednou, a nic se na tom nezmění ani po letošním šampionátu. Vítězství národního celku se kvůli spoustě vyloučení sice tentokrát nerodilo lehce, ale nakonec si svěřenci trenéra Josefa Jandače do tabulky tři body mohli připsat.

O triumfu rozhodli Češi ve druhé třetině, v níž Francouzi nejprve vyrovnali, ale poté se prosadili dvougólový střelec utkání Michal Řepík a Jan Rutta a zlomili odpor Les Bleus. Ve zbytku střetnutí si totiž národní celek už výhru pohlídal. "Zápas jsme vyhráli díky speciálním formacím, díky hráčům na přesilovky, na oslabení a skvělému výkonu brankáře," řekl kouč Jandač.

Reprezentace tak splnila první podmínku pro zajištění postupu do čtvrtfinále ještě před závěrečným střetnutím ve skupině se Švýcarskem. Druhou je pak alespoň remíza Kanady s Norskem, jejichž utkání je na programu v pondělí.

Dobrou zprávou pro národní tým je i ukončení čekání na gól Davida Pastrňáka. Ještě před zásahem jedné z největších hvězd reprezentace se ale v zápase musela vytáhnout další výrazná postava českého vítězství Pavel Francouz. Domácí totiž do úvodních minut vlétli jako uragán a vytvořili si několik obrovských příležitostí. Zejména pokus z bezprostřední blízkosti Damiena Fleuryho po 56 sekundách volal po brance, ale český gólman byl vždy na místě.

"Francie měla dobrý vstup do utkání, vytvořili si nějaké šance, ale naštěstí se nám to podařilo udržet na stavu 0:0, což bylo hodně důležité. Nedostali se na koně," řekl Francouz, který si nakonec připsal 22 úspěšných zákroků.

Češi tlak soupeře přežili a v deváté minutě sami udeřili. Pomohla jim k tomu přesilová hra, při níž si Pastrňák nabruslil mezi kruhy a střelou zápěstím Floriana Hardyho ukončil svůj střelecký půst.

Vstřelená branka národní tým nakopla a hned vzápětí se až před francouzského brankáře dostal opět útočník s osmaosmdesátkou na zádech, jenže tentokrát měl navrch gólman. V závěru první třetiny se karty znovu otočily, k čemuž pomohly dva fauly Čechů, jež znamenaly oslabení 3 na 5 a velkou šanci Da Costy.

Dvojnásobnou přesilovku sice Francouzi nevyužili, ale po změně stran při normální početní výhodě trvající téměř čtyři minuty za faul Michala Kempného udeřit dokázali. Da Costa předvedl krásnou individuální akci. Nejprve se zbavil kličkou jednoho z obránců a nakonec zakončil mezi betony Francouze. "Byl jsem u tyčky v takovém horizontálním zákroku a potřeboval se rychle dostat do vertikálního. Bohužel jsem si přiklekl hokejku a on v ten moment vyjel a dal mi to pod beton," popsal Francouz.

Chvíli nato se pro nedisciplinovaně hrající Čechy opakovala situace s dvojitým vyloučením a čtyřminutovým oslabením. Jandačův tým ale podruhé Francouze skórovat nenechal, naopak po návratu obou faulujících na led udeřil. Michal Řepík, který zrovna vyšel z trestné lavice, v sedmadvacáté minutě zpracoval dlouhý pas a tečovaným pokusem překvapil Hardyho trefou mezi betony.

"Tomáš Kundrátek mě viděl, jak skáču na led, hodil mi puk vzduchem, chtěl jsem si to hodit rychle dolů. A jak jsem si dal puk rukou dolů, snažil jsem se vystřelit přes beka. Myslím, že mu to šlo od brusle mezi nohy. A spadlo to tam," řekl Řepík.

Českému týmu vstřelená branka opět pomohla k větší aktivitě a šancím. Roman Červenka prověřil Hardyho nebezpečnou střelou a Vladimír Sobotka šikovnou tečí. Blízko druhé branky pak byl také Pastrňák, ale další gól přinesl až nejméně nebezpečný pokus. V osmatřicáté minutě od modré vystřelil Jan Rutta a puk přes clonící hráče doputoval až pod břevno.

Reprezentace se díky tomu dostala do pohodlného dvoubrankového vedení, které se jí v devětačtyřicáté minutě povedlo navíc zvýšit. Kempný poslal na pravé křídlo nádherný pas na Řepíka, který se dokázal natlačit před obránce a střelou na přední tyč rozvlnil síťku podruhé v duelu.

Na Francii v ten moment bylo znát, že je psychicky hodně dole. Ztichlé ochozy však ještě přece jen probral Antoine Roussel, který ujel české obraně a samostatný únik zakončil povedeným bekhendem.

Francouzi, kteří potřebovali vyhrát, aby zvýšili své šance na play-off, se v závěru ještě pokusili s výsledkem něco udělat a odvolali brankáře. Na konečných 5:2 však upravil trefou do prázdné branky Tomáš Zohorna. 

Francie - ČR 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 21. S. Da Costa (Fleury), 51. A. Roussel - 9. Pastrňák (Horák, Voráček), 27. Řepík (Kundrátek), 38. Rutta (Červenka), 49. Řepík (Kempný), 59. T. Zohorna (Horák). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kubuš (SR) - Otmachov (Rus.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:2. Diváci: 13 003.

Francie: Hardy - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Dame Malka, Janil, Raux - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Lamperier - Claireaux, Ritz, Rech. Trenér: Dave Henderson.

ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články