Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hokej ve Francii? Spousta Kanaďanů, náročné přejezdy, ale i posun vpřed, popisuje Vondráček

Nice/Praha – Francouzská hokejová liga mezi nejznámější a nejsledovanější nepatří. I tak v ní působí spousta zajímavých jmen včetně několika Čechů. Jedním je Roman Vondráček, který už v Ligue Magnus stihl vystřídat tři kluby a vyhrát titul. Zkušený útočník si angažmá na západě Evropy pochvaluje a přiznává, že soutěž za dobu svého působení poskočila o pořádný kus nahoru. K dalšímu pokroku by pak mohlo pomoci blížící se mistrovství.

Roman Vondráček s pohárem pro vítěze francouzské ligy
zdroj: Facebook autor: Roman Vondráček

Čeští fanoušci si ho mohou pamatovat díky jeho dlouhým blonďatým loknám, které mu čouhaly zpod helmy a také díky angažmá v pražské Spartě či brněnské Kometě. Roman Vondráček toho v extralize i první lize odehrál spoustu, ale nakonec ho zlákala představa zkusit si angažmá v zahraničí. Když pak tedy přišla nabídka z Francie, vůbec neváhal.

"Chtěl jsem ven, jelikož to pro mě v Čechách nemělo budoucnost. Vzal jsem tehdy první nabídku, která byla v rozjeté sezoně do Gapu," vzpomíná na svůj přestup dvaatřicetiletý hráč, který právě s Gapem získal titul. Od té doby si vyzkoušel dres Brestu a v současnosti prodloužil smlouvu na jihu v Nice. Ví tak skvěle, jaké změny ve francouzském hokeji za poslední léta proběhly.

Když jste přišel do Francie, jak to tam vypadalo?

"V lize to bylo hodně rozdílné. Třeba v Gapu byla nová aréna, všechno profi, tréninky jenom ráno. I když ten první rok občas také ne. Někdy se trénovalo odpoledne. Hodně se to však mění. Od té doby, co jsem přišel, se to posunulo hodně nahoru."

Takže se to za tu dobu více profesionalizovalo?

"Přesně tak. Dává se do toho více peněz a vzrostl počet klubů, které mají větší obnos financí."

A co úroveň zápasů v době, kdy jste přišel a nyní?

"Je tam také velký rozdíl. Když jsem přišel, byl tady limit jedenáct cizinců na tým. To je i teď, ale tehdy byl i limit na Kanaďany. Ti mohli být v týmu, tuším, čtyři. Druhý rok limit zrušili, takže teď tady může být v týmu klidně i jedenáct Kanaďanů a je to znát."

V čem?

"Hokej je podle mě nyní hodně podobný EBEL. Nechci to vůbec srovnávat s extraligou nebo první ligou, protože je to hodně jiné. Neříkám však, že lepší, nebo horší. Hraje se tu totiž úplně odlišný styl. Působí tu hodně Kanaďanů, hodně kanadských trenérů, což hru hodně ovlivňuje."

Takže jak byste ten styl popsal?

"Je hodně bruslařský, od čehož se vše odvíjí. Je samozřejmě i fyzický, ale ne že by se to jenom řezalo. Není to tak svázané takticky."

Roman Vondráček (první vpravo od poháru) slaví s Gapem francouzský titul
zdroj: Facebook autor: Les Rapaces de Gap

Letošní sezona znamenala ve Francii revoluci. Místo 26 zápasů se v základní části začalo hrát 44. Jak se na tento krok díváte?

"No, dříve jsem nadával, že by se mělo hrát více zápasů. Teďka jsem nadával, že se hraje moc (smích). Hodně se totiž cestuje. Ono se to nezdá, ale když se hrálo úterý, pátek, neděle, a Nice je úplně na jihu, tak na sever je to pořádná dálka."

CESTOVÁNÍ JE DOST HEKTICKÉ. RADŠI JEDU PŘES NOC AUTOBUSEM

Jak tedy takový týdenní program vypadá?

"V úterý třeba hrajeme doma. Středa, čtvrtek jsou tréninky. Po tom čtvrtečním masér a kustod sbalí věci a vyrazí dodávkou třeba někam na sever. My v pátek sedneme do letadla a letíme do Paříže. Tam si půjčíme nějaká auta a 2,5 – 3 hodiny jedeme třeba do Amiens. Tam se najíme, jdeme na zimák a večer se hraje. Na místě pak přespíme a ráno se cesta opakuje, akorát ve směru do Nice. V sobotu jsme tak doma, kde už netrénujeme, nemáme třeba ani rozbruslení a v neděli je další zápas. V pondělí zase balíme a jedeme pryč. Někdy třeba neletíme a jedem autobusem přes noc."

To musíte strávit v autobuse i 12-13 hodin, ne?

"Ano, je to náročné. Většina klubů má ale spací autobusy, kde si člověk donese matraci a příjemně se vyspí. Musím uznat, že mi to vyhovovalo více než létání. Při cestě letadlem jsou neustálé přesuny a člověk se ani nevyspí. Zato při cestě přes noc ráno člověk přijede, rozbruslí se, jde se vyspat na hotel a večer zápas." 

Jaký je vlastně zájem o hokej ve Francii?

"Největší zájem je v týmech jako Bordeaux, Rouen, Gap nebo Épinal. Třeba v Gapu je jenom hokej, není tam volejbal nebo fotbal. To právě ovlivňuje zájem o jiné týmy. V některých městech je sportů hned několik a je to znát. Třeba teď v Nice, zde je fotbal, volejbal a další."

Kolik chodí na zápasy v Nice fanoušků?

"1000 až 1300 lidí dojde. Hala je menší, takže to není špatné."

Co třeba zmíněný Gap?

"V Gapu je na dobré zápasy vyprodáno, což znamená třeba 3000 příznivců. V Bordeaux a Rouen jsou ty stadiony přibližně pro 4000 lidí a bývá tam také často plno."

Roman Vondráček v dresu Nice
zdroj: Les Aigles de Nice autor: Patrick Giaume

A atmosféra? Dá se to porovnávat třeba s Českem?

"Ne, ne, to nejde. Ve Francii nejsou klasické kotle jako v Česku. Výjimka je Épinal. Ten má super diváky. Když jsme tam hráli finále s Gapem, byla tam atmosféra jako v Česku. Dresy a šály si však kupují všude. To je taková normálka."

V soutěži každopádně hraje spousta Čechů i Slováků. I v Nice jich je spousta. To je asi příjemnější než být sám v týmu, ne?

"Je to samozřejmě dobré, ale nás bylo v Nice až 12, a to už bylo až nadmíru. Dříve však bylo v celé lize Čechů víc. Postupem času nás ubývá. Je to tím, že je tu spoustu kanadských trenérů a bohužel Češi nemají ve světě moc dobrou pověst, co jsem zde zažil."

Kvůli čemu nemají dobrou pověst?

"Nevím. Prostě říkají, že si radši vezmou Kanaďana. Jsou s nimi údajně menší problémy. Hlavně berou frankofonní Kanaďany kolem Québecu. Přijdou a umí řeč, takže je to pro ně jednodušší."

FRANCOUZI VĚŘÍ, ŽE MS POMŮŽE ROZVOJI HOKEJE

A co vůbec mistrovství světa? Vnímáte, že by byl o šampionát velký zájem?

"Objevuje se spousta reklam, ale nemohu to hodnotit z pohledu fanoušků. Co se ale hokejistů týče, ti tím žijí dost. Dělají různé reklamy, videa a rozhovory. Moc se na to těší a doufají, že se díky tomu ve Francii více zpropaguje hokej. Chtějí, aby se to dostalo do podvědomí lidí a více dětí se dalo do hraní hokeje."

Máte alespoň představu, jaký by mohl být zájem o lístky?

"Myslím si, že o zápasy domácích by mohl být velký zájem. Známí mi právě říkali, že chtěli lístky na některé zápasy Francie, ale byly plné. Jak to však bude na další týmy, to si netroufnu odhadnout. Na ty bylo ještě spoustu lístků."

Hrál jste někdy v aréně v Paříži, kde se bude šampionát konat?

"Bohužel nehrál. Koná se tam finále jednoho poháru, ale my vypadli vždycky v semifinále. Všichni kluci však říkali, že je to super. Hala je rekonstruovaná, bylo tam na finále plno, takže věřím, že to bude hodně slušné."

Asterix a Obelix maskoty hokejového MS 2017
zdroj: IIHF

Dají se asi očekávat velké bezpečnostní manévry.

"To určitě. Co zažívám v Nice, tak doteď ve větších obchodních střediscích kontrolují tašky každému, i třeba nějaké babičce nebo matce s kočárkem. To musí dělat každý. Na bezpečnost se hodně dbá."

Jakéá jsou vůbec očekávání domácí reprezentace?

"Hlavně nechtějí spadnout. To říkají všude. Osobně si nemyslím, že by se jim podařilo udělat nějaké překvapení. Bude to z jejich strany spíše klasika. Věřím však, že to udrží. Mají celkem dobré hráče."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články