Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zářící Jeřábek se dělí o vedení mezi nahrávači a věří: Z MS můžeme dovézt medaili

Moskva – Ani Tomáš Plekanec, David Pastrňák či jiná útočná hvězda. Nejlepším nahrávačem českého týmu a také celého šampionátu je prozatím Jakub Jeřábek. Čtyřiadvacetiletý obránce ve třech zápasech nasbíral už čtyři asistence. Výrazně tak pomohl k úspěšnému startu reprezentace do turnaje a i přes premiéru na šampionátu se zařadil k největším oporám Čechů.

Obránce Jakub Jeřábek v utkání se Švédskem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Je to tím, s jakými spoluhráči hraji. Když nastupujete s hráči, jako je Pleky (Tomáš Plekanec), Červus (Roman Červenka) nebo vzadu Michal Jordán, to pak každé střídání vidíte, jak se to má hrát. Kdy si něco dovolit, kdy to naopak hrát jednoduše," řekl čtyřiadvacetiletý Jeřábek.

V úvodním duelu v pátek proti Rusku (3:0) se podílel na trefě na 2:0, když po jeho střele v přesilovce dorážel úspěšně Roman Červenka. V sobotu proti Lotyšsku (4:3 po samostatných nájezdech) si po jeho pokusu v power play v závěru třetí třetiny vynutil tečí nastavení Michal Řepík.

V pondělí proti Švédsku byl Jeřábek ve druhé třetině nejdříve u akce, po které David Pastrňák po Červenkově přihrávce zahájil obrat z 0:2 na 4:2. Ve 34. minutě pak jeho střílenou přihrávku z mezikruží usměrnil pod horní tyč Jan Kovář a vyrovnal.

"S Honzou jsem se něco nahrál a vím, že když je na ledě, tak kouká a hledá si místo. Strčil to tam parádně, to bylo ukázkové," vracel se ke spolupráci s bývalým spoluhráčem i z Plzně Jeřábek, který se dělí o vedení mezi nahrávači s Kanaďany Codym Cecim a Connorem McDavidem, Finy Mikaelem Granlundem a Jussim Jokinenem a s Rusem Vadimem Šipačovem.

Češi se dokázali proti Švédsku zvednout po nepodařené úvodní třetině a připsali si skalp i druhého silného soupeře v základní skupině A. "V první třetině jsme nehráli ani tak zle jako naivně, dělali jsme hloupé chyby. A to i při naší přesilovce. Pustili jsme Švédy do zbytečných brejků a oni to potrestali," řekl Jeřábek.

Pomohla podle něj v první pauze promluva nejen trenéra Vladimíra Vůjtka. "Museli jsme si k tomu říct i něco sami. A od druhé třetiny to byl asi náš nejlepší výkon. Vydržely nám jezdit nohy, první gól nám dal energii," pochvaloval si proměnu Jeřábek, který v příští sezoně míří z Plzně do Kontinentální ligy do Podolsku.

Věří, že mužstvo může bojovat o medaili, přestože má v kádru jen jedinou z českých hvězd v NHL Tomáše Plekance z Montrealu. Ale očekává ještě tuhý boj. "Je to velká zodpovědnost. Čekají nás další těžké zápasy a nebude lehké ty výhry potvrdit," řekl před zbývajícími duely v základní skupině s Norskem, Kazachstánem, Dánskem a Švýcarskem.

S Nory se Češi po úvodním startu s třemi zápasy ve čtyřech dnech, navíc večerními, utkají po dvoudenní pauze až ve čtvrtek. Hokejisté budou čerpat síly a na úterý dostali od Vůjtka úplné volno i bez tréninku. "Byl to náročný start, ale máme dobré zázemí a dobré lidi, kteří se o nás postarají," dodal Jeřábek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články