Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Norové favorita potrápili, Švédové uhájili výhru 3:2

Moskva – Švédové vybojovali proti houževnatým Norům vítězství 3:2. Favorit se musel třást o výhru do samotného závěru. Švédové mají 11 bodů a udrželi se ve hře o vítězství ve skupině. Norové zůstali s pěti body šestí.

Švédsko - Norsko
zdroj: Reuters

Švédové začali na své poměry na tomto šampionátu aktivně. Larsson si najel do střelecké pozice, vystřelil na Haugenovu lapačku, což norskému brankáři nadělalo nečekané potíže, ale nakonec pryžový nesmysl zkrotil. Nory přibrzdila zbytečná vyloučení. Nebezpečné trio Wennberg, Nyquist a Klasen rozehrávalo v útočném pásmu a vše skončilo pokusem druhého jmenovaného u levé tyče, kde si Haugen puk pohlídal svým betonem.

Až v sedmé minutě zahrozila první norská formace. Obránce Trygg si najel až k levé tyči švédské branky a pozlobil gólmana Markströma. Vzápětí však šli Norové opět do čtyř, naštěstí pro ně skončilo vše bez švédského trestu. Třetí vyloučení přineslo další pěkný švédský ťukes znovu od Klasena. Haugen však opět zkrotil puk z hole Nyquista včas.

Ani napočtvrté to nevyšlo. Rosen se dostal do největší šance opět po souhře s Klasenem, ale Švédové byli v zakončení hodně nedůrazní. Přesilovku nevyužili na druhé straně ani Norové. Největší šanci měl po střele z voleje obránce Holos, ale trefil jen boční síťku.

Co se hráčům Tří korunek nepovedlo ve čtyřech přesilovkách, přišlo v úvodu druhé třetiny při hře pět na pět. Od hrazení si až před branku sjel Nyquist a protlačil puk po zemi mezi Haugenovými betony.

Prosadit se mohl po chvíli Omark, to když osamocen pálil z mezikruží. Haugen si tentokrát zákrok lapačkou vychutnal. Norský gólman zastavil betonem i Wennbergem tečované nahození od modré čáry. Wennberg byl při chuti, vybruslil si před brankoviště, ale Nyquista nenapodobil.

Outsider se prosazoval jen občasnými střelami, se kterými si však švédský gólman bez problémů poradil. Po delší odmlce, kdy se střídal jeden méně povedený pokus za druhým, se do úniku dostal Nyquist, ale jeho kličku se zakončením mezi betony vykryl Haugen hokejkou.

Norové ukázali svou houževnatost

Norové se už už nadechovali při přesilovce po vyloučení Rosena na začátku třetí třetiny, jenže z protiútoku po odrazu od zadního mantinelu udeřil Lundberg. Seveřané v červenomodrých dresech se však nevzdali a krátce po návratu Rosena snížili. Johannessenovu střelu vyrazil Markström jen k Rosseli Olsenovi a ten se nemýlil.

Haugen na krátko zachránil Nory zákrokem zápasu – bleskový přesun na brankové čáře a vysunutý beton proti Wennbergově zakončení zasloužilo potlesk. Haugenův tým však musel opět do čtyř a Rosen faul potrestal – 3:1.

Žlutomodří se rozhodli bránit aktivně a držet puk v útočné třetině. Ale málem se jim tahle taktika nevyplatila. Zuccarello po chybě Švédů na útočné modré jel sám na Markströma, ale ani nadvakrát puk za jeho záda nedostal. Naději přece jen vykřesal po Holosově střele od modré přesnou tečí Martinsen.

Závěr zahráli Norové skvěle. Rána Holose šla těsně nad. Z následné skrumáže dokázali Norové skórovat, jenže až po odpískání. Teprve opakované záběry ukázaly omyl sudího, Markström zdaleka neměl kotouč pod kontrolou. Těsně před závěrečnou sirénou se objevil v tutovce Mathis Olimb, ale nedokázal přesně zakončit.

Norsko - Švédsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 44. Roseli Olsen (Johannesen, M. Olimb), 59. Martinsen (Holös, M. Olimb) - 21. Nyquist, 43. Lundberg (Fransson, Sjögren), 52. Rosén (E. Gustafsson II, Wennberg). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Mayer (USA) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6221.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard, Sveum - Zuccarello, Bastiansen, Martinsen - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - K. Forsberg, Stene, Röymark - Ask, Dahlström, Trettenes. Trenér: Roy Johansen.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články